30. augusta 2020

Pôvodom kanadský šéfkuchár Jordi Artal je dnes na čele vychýrenej reštaurácie Cinc Sentits v Barcelone. Tento kuchár s michelinskou hviezdou však nie vždy sníval o kariére v gastronómii. Pôvodne totiž skúšal uspieť ako manažér v Silicon Valley. Ibaže ho to zavialo celkom inde.

Jordi Artal vyrastal na predmestí kanadského Toronta, no dlhé horúce letá trávil so svojou katalánskou babičkou v regióne Costa Brava, neďaleko Barcelony.

Medzi jeho záľuby patrilo cestovanie, ale aj počítače – a nakoniec sa aj počas dot-com bubliny koncom 90. rokov odsťahoval do Silicon Valley. O dve desaťročia neskôr sa z neho stal michelinský šéfkuchár v jednej z najvychytenejších reštaurácií v Barcelone. Ako sa tam však dostal?

Katalánske korene

Keď mal malý Jordi Artal dva roky, prišla k ním do Kanady na návštevu jeho katalánska babička. Po niekoľkých týždňoch ho zobrala so sebou do španielskeho regiónu Costa Brava, kde strávil zbytok leta.

„Nespomínam si na ten výlet, ale vraj som začal to leto rozprávať. Prvé slová, ktoré som vyriekol, boli v katalánčine, nie v angličtine,“ smeje sa Artal.

Až do konca puberty strávil zakaždým aspoň jeden mesiac v roku v Katalánsku. Navštevoval mnohé mestá, okrem Barcelony napríklad aj Reus, Lloret de Mar v Costa Brava či dedinku La Torre de l’Espanyol, odkiaľ jeho rodina pochádzala.

Osolil steak a je z neho celebrita.
Forbes večeral v reštaurácii Nusr-Et, kde sa za hovädzie platí stovky dolárov

„Katalánske letá som miloval. Nielenže som bol mesiac bez rodičov, v lietadle, hovoril som cudzím jazykom a hral sa so všetkými bratrancami a kamarátmi, ale ešte som aj išiel prvýkrát von s dievčaťom, pobozkal som ju… Počas horúcich letných nocí som si užíval tú pravú katalánsku atmosféru,“ spomína s úsmevom Jordi Artal.

„Nemohlo to už byť viac odlišné od torontského predmestia, kde som vyrastal, a škôl, do ktorých som chodil. Boli monotónne, všetci tam boli rovnakí a uhladení,“ dodáva.

Jordiho otec pracoval ako IT administrátor na Univerzite v Toronte, vďaka čomu mal Jordi už ako mladý chlapec prístup k veľmi výkonným počítačom (aspoň na tú dobu). Zakrátko sa v ňom zrodila vášeň pre technológie, a keď sa svet ocitol v prvom počítačovom ošiali, Jordi bol pripravený doň vkročiť.

Už počas vysokej školy založil vlastný IT konzultačný biznis a neskôr sa pridal k menšiemu startupu v Toronte. Keď sa jeho vtedajší šéf, ktorý sídlil v Silicon Valley, pridal k ďalšiemu sľubnému startupu, ozval sa Jordimu s tým, aby prišiel za ním do Kalifornie.

Na chrbte bubliny

„O päť rokov neskôr som bol marketingovým riaditeľom spoločnosti, ktorá na začiatku 21. storočia vyzbierala milióny dolárov od venture kapitálových fondov. Boli sme prvou spoločnosťou, ktorá umožňovala nahrať na internet svoje fotky, a išlo to ako teplé rožky, keďže digitálne fotoaparáty a smartfóny sa ešte len rozbiehali,“ hovorí Artal.

Internetová bublina však spľasla. Preto aj spoločnosť, v ktorej pracoval, začala postupne prepúšťať, až ju napokon v roku 2002 akcionári predali. Bolo to v čase, keď boli jeho rodičia dávno rozvedení a jeho mama aj so sestrou žili v Barcelone.

„Keď sa spoločnosť predala, bol som na pokraji vyhorenia. Tušil som, že musím odísť. Presne som vedel, kam budú smerovať moje kroky. Do Barcelony, kde žila moja rodina,“ spomína.

Pôvodne nemal žiaden zámer začať s varením, nieto ešte otvoriť vlastnú reštauráciu. No mal to v sebe. Hoci ho to ako malého chlapca vždy ťahalo k počítačom, motal sa v kuchyni zakaždým, keď jeho mama či babka varili.

Jeho mama bola výborná hostiteľka, ktorá servírovala grandiózne večere a tie Jordi s údivom sledoval. Neskôr, keď už žil v Silicon Valley, začal spolu so sestrou hostiť vo veľkom aj on.

„Hostia čakali, že im naservírujem cestoviny alebo grilovaný steak, ale šesťchodové menu vôbec nečakali,“ smeje sa s tým, že podobné ochutnávky začal robiť skôr ako to bolo v móde.

Giorgio Armani býva v tropickom raji.
Pozrite si exkluzívne zábery jeho luxusných víl v Karibiku

„Jedla som sa takmer nedotkol, skôr som sledoval, ako si ho vychutnávajú moji priatelia. Niektorý z mojich priateľov na záver zakaždým poznamenal, že jedlo bolo výborné a mal by som si otvoriť vlastnú reštauráciu. Vždy som sa tomu dobre zasmial, mal som predsa rozbehnutú kariéru v Silicon Valley a životný štýl, ktorý mi udával vysoké tempo,“ spomína.

Tieto povzbudivé slová mu však zostali kdesi v podvedomí a čakali, kým ich rozdúcha tá správna iskra. To sa stalo, keď si jeho teta otvorila malú zmrzlináreň v Costa Brava, podobne ako jej mama, ktorá kedysi tiež podnikala v gastronómii v Lloret de Mar. Jordi bol práve ten rok na sabatikale a konečne si povedal: „Prečo nie?“

Päť zmyslov

Jordi Artal si otvoril svoju reštauráciu Cinc Sentits (v katalánčine Päť zmyslov) v roku 2004, a to s pomocou mamy Roser a sestry Amèlie.

Reštaurácia, ktorá je dnes na čele celého katalánskeho hnutia slow food, sa špecializuje na prepracované, lahodné a chuťami nabité degustačné menu, ktoré je zostavené výlučne z lokálnych rýb, mäkkýšov a sezónneho organického ovocia a zeleniny.

O štyri roky neskôr sa Jordiho tvrdá práca a vášeň pre dobré jedlo vyplatili. Jeho reštauráciu ocenil svojou povestnou hviezdou samotný Michelin.

Cameron Diaz sa pustila do vinárskeho biznisu.
Predstavila novú značku organického vína

„Vôbec som to nečakal! Nikdy som nehovoril s nikým od Michelina, ani som ich nežiadal, aby prišli k nám na ochutnávku. Dokonca som sa nikdy v živote ani len nezamýšľal nad tým, aké by to bolo získať hviezdu. Nemal som ani len kuchárske vzdelanie, ani žiadnu predošlú skúsenosť s vlastným podnikom,“ vyhŕkne nadšene Jordi Artal.

Od toho momentu popularita jeho reštaurácie iba rástla. V roku 2018 sa presťahovala do nových krásnych priestorov a už o rok na to michelinskú hviezdu obhájila.

„Mnoho ľudí ma od vlastnej reštaurácie odhováralo. Hovorili mi, že väčšina reštaurácií zlyhá, a ak si aj nájdu svoju klientelu, nevydržia dlhšie ako pár rokov. To, že sa nám s reštauráciou darí dlhé roky a dokonca sme obhájili michelinskú hviezdu, je pre nás skvelý úspech,“ tvrdí Artal.

Keď sa obzrie za svojím životom, hovorí, že si nikdy nevedel predstaviť, kam sa až dostane. „Ako dieťa som si nikdy nemyslel, že opustím Kanadu, nieto ešte, že sa presťahujem do Silicon Valley a nakoniec zakotvím v Barcelone. Ak by ste za mnou prišli v čase, keď som bol v Kalifornii, a povedali mi, že o pár rokov budem michelinským šéfkuchárom v Katalánsku, asi by som vás vysmial,“ hovorí.

Dodáva však, že neľutuje žiadne zo svojich životných rozhodnutí. „Keď sa v živote rozhodujeme, robíme to vždy na základe všetkých informácií, ktoré v danom čase máme. Nemohli by sme sa ani rozhodnúť inak, pretože vtedy to bola tá najlepšia voľba. A každý moment, ktorý sme prežili, a každé rozhodnutie, ktoré sme kedy urobili, nás vedú k dobrodružstvám, ktoré na nás ešte len čakajú,“ dodáva s úsmevom.

Kanadský herec Ryan Reynolds predáva svoj gin.
Za balík značiek kupca zaplatí 610 miliónov dolárov

Dobre vie, čo hovorí. Ako 30-ročný predsa úplne zmenil svoje kariérne smerovanie. A akú radu by dal ostatným, ktorí, možno podobne ako kedysi on, hľadajú inšpiráciu, akou cestou sa v živote vydať?

„Keď som v polovici svojho profesného života prehodil výhybku, mal som pocit, akoby som stlačil tlačidlo reset. Dodalo mi to množstvo energie, cítil som sa ako mladík, ktorý začína svoj prvý džob. Preto by som každému, kto sa cíti v práci zaseknutý alebo sa už z nej neteší, odporúčal, aby to skúsil podobne ako ja.“

Prispievateľka Isabelle Kliger píše pre Forbes o cestovaní a gastronómii. 

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?