3. februára 2020

Pravdepodobnosť, že by v Nusr-Et bol aj on sám osobne, nebola veľmi veľká, ale aj tak sa cítim, ako by som ani nešiel na večeru, ale skôr na koncert Rolling Stones a tešil sa na Micka Jaggera. Tak vyzerá reštaurácia, ktorá dokonale využila ľudskú posadnutosť sociálnymi sieťami – mobil sa pri stole používa častejšie ako nôž a vidlička a okrem jedla sa sem chodí hlavne za zážitkom.

Zážitkom, ktorému kraľuje on. Tridsaťšesťročný turecký mäsiar, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Nusret Gökçe, ktorý naučil Američanov platiť za kus špičkového hovädzieho stovky dolárov a z ktorého sa za posledné tri roky stala rovnaká celebrita, ako sú tie, ktoré k nemu chodia na steak. Stačí sa pozrieť na jeho instagramový účet: Leonardo DiCaprio, Naomi Campbell, David Beckham, prezident Spojených arabských emirátov, Lionel Messi alebo Cristiano Ronaldo…

Povinné fúzy v Nusr-Et

Sedíme v reštaurácii Nusr-Et v Miami, jednom z 15 steakových a hamburgerových podnikov, ktoré dnes Gökçe prevádzkuje od Spojených štátov cez rodné Turecko až po Dubaj, Dohu alebo Abú Zabí, a netrpezlivo vyčkávame na hlavnú hviezdu večera. Vyzerá to tak, že dnes máme zrejme smolu. Tentokrát musíme poďakovať jednému z armády Gökçeho čašníkov, ktorých spoznáte tak, že majú povinne pod nosom fúzy a na hlave čiernu čiapku, pričom oboje odkazujú na turecký pôvod podniku.

Gastromapa približuje medzinárodnú kuchyňu.
Ktoré miesta sa oplatí navštíviť?

Ten náš má ešte okrem toho pekne svižné ruky, ktoré zmenia aj takú obyčajnú vec, ako je servírovanie carpaccia, na úžasnú show. Najskôr vidličkou a nožom na tanier, ktorý je pokrytý tenkou vrstvou carpaccia, rukoly a parmezánu, rozdrví dochrumkava opečený syr, potom efektne odhrnie plátky hovädzieho z okraja taniera, všetko zroluje ako palacinku, poleje olivovým olejom a balzamikovým octom, rozkrojí na štyri diely a servíruje. Celé sa to uskutoční tak rýchlo, že ani nestihnem vziať do ruky mobil.

View this post on Instagram

#saltbae #saltlife #salt

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

To hlavné, na čo tu všetci čakajú, prichádza až potom. Mike, ako sa čašník volá, naberie medzi tri prsty trochu soli, ohne lakeť a ešte viac zápästie, ako keby predvádzal kobru, ktorá chce poštípať svoju obeť a z výšky začne jedlo soliť tak, že nechá soľ dopadať cez svoj lakeť na tanier. Práve na tomto efektívnom pohybe, ktorý vymyslel Gökçe, stojí celá sláva konceptu Nusr-Et. Charizmatický Turek s vizážou Johnnyho Deppa, v čiernych nohaviciach, bielom tričku a nápadných slnečných okuliaroch s okrúhlym rámom, ho používal roky, ale svetu ho po prvýkrát ukázal 7. januára 2017 na Instagrame.

Americký sen v praxi

Tridsaťšesťsekundové video s názvom „Ottoman steak“ sa rýchlo stalo virálnym, druhý deň ho na svojom profile zdieľal aj spevák Bruno Mars. Za 48 hodín malo už 2,4 milióna prehratí a do súčasnosti ho videlo približne 16,8 milióna ľudí. Nadšení fanúšikovia vymysleli Gökçemu prezývku Salt Bae („bae“ je slangový výraz pre priateľa, milenca, miláčika) a z tureckého mäsiara sa stala cez noc celebrita.

Dolina, Salaš či Būcheck.
8 gastro tipov na podniky, ktoré vo svete vlastnia Slováci

Muža, ktorý vyrástol v chudobných pomeroch tureckého vidieka, sotva dokončil základnú školu a ktorý vždy sníval o tom, že bude mať vlastnú reštauráciu, sleduje dnes na Instagrame viac ako 25 miliónov ľudí a priateľsky sa s ním objíma aj legendárny argentínsky futbalista Diego Maradona. Takto vyzerá americký sen v praxi.

View this post on Instagram

Only for Dolce #saltbae #saltlife #salt

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

Show lepšia ako jedlo

Gökçe sa však nevyhol ani kontroverziám. Schytal to za to, keď vo svojej istanbulskej reštaurácii predvlani obskakoval venezuelského diktátora Nicolása Madura, kým vo Venezuele zúril hladomor, alebo keď v rovnakej reštaurácii škaredo popálili českú blogerku Kristýnu Třešňákovú. Paradoxom je, že ani food kritici z neho nie sú nadšení. A pravdou je, že všetko, čo som počas večera sám ochutnal, bolo skvelé. No zároveň to nebolo nič, čo by vás vystrelilo na Mesiac.

Nízka roštenka, sviečkovica alebo tatarák boli pripravené úplne dokonalo. Nusr-Et používa výsostne to najlepšie hovädzie z plemena wagyu, takže sa vám mäso doslova rozplynie na jazyku. Ale to vlastne aj očakávate – dôvod, prečo tu rib eye steak stojí 275 dolárov, je iný. Show a zážitok. To, ako nám čašník nakrájal nízku roštenku na tenučké plátky a potom nás učil ich namotať na vidličku ako špagety, s akou rýchlosťou a presnosťou sekal mäso na tatarák alebo ako opekal sviečkovicu na masle na keramickom rošte priamo vedľa nášho stola, bolo neskutočné.

Pokiaľ vám za takýto zážitok nevadí dať vo dvojici pokojne niekoľko sto dolárov, Nusr-Et si nadmieru užijete. Z Česka aj Slovenska je najdostupnejší v Istanbule, na gréckom Mykonose, prípadne v Dubaji. A možno budete mať šťastie a steak vám osolí aj sám Salt Bae.

Autorom článku je Pavel Kalouš, ktorý píše pre českú verziu magazínu Forbes o športe a životnom štýle. 

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk