13. januára 2020

Ako dostať k ľuďom tému integrácie cudzincov čo najbližšie? Nezisková organizácia Mareena si ako symbol spájania vybrala jedlo. Súčasťou projektu #plnézuby je aj Gastromapa bratislavských reštaurácií s medzinárodnými kuchyňami, ktoré v nej máme vďaka cudzincom. Jedna z tvárí kampane, foodbloger Čoje, vyberá svojich 5 najobľúbenejších.

Fatima z Iránu a Rehab z Jemenu pripravujú tradičné jedlá z krajín svojho pôvodu na komunitné večere s názvom „Folkekokken“. Samuele z Talianska a Yamen zo Sýrie sú lektormi jazykovej kaviarne a učia Slovákov a Slovenky taliančinu a arabčinu. Barbara z Brazílie predstavuje svoju krajinu a prezrádza tipy na zaujímavé destinácie na cestovateľskom kine. O pridanej hodnote cudzincov žijúcich na Slovensku sa dostatočne nehovorí.

Ich integrácia pritom do veľkej miery závisí od postoja spoločnosti k inakosti, ktorý u nás nie je pozitívny. Výsledky štatistík z Eurobarometra z marca 2018 ukazujú, že 83 percent všetkých slovenských respondentov má negatívne pocity voči imigrácii ľudí z krajín mimo EÚ. Dôvodom môže byť aj malý kontakt s cudzincami.

Takto vyzerá Gastromapa, na ktorej nájdete to najlepšie zo zahraničných kuchýň v Bratislave.
Prihlasovanie na kurzy slovenčiny otvorí Mareena už čoskoro a reálne sa rozbehnú v polovici februára. Foto: Mareena

„Vo výskumoch o tvorbe postojov voči skupinám ľudí sa uvádza ako funkčný model takzvaná intergroup contact theory. Tá rozpráva o tom, že interakcia medzi rôznymi skupinami prispieva k ich lepšiemu vzájomnému vnímaniu,“ vysvetľuje Michaela Pobudová, predsedníčka združenia Mareena, ktoré sa rozhodlo priniesť tému cudzincov bližšie k Slovákom.

Gastromapa, ktorá rozširuje obzory

Ako hlavnú myšlienku si vybrali jedlo, ktoré je tradičným symbolom spájania. „Zároveň je zahraničná kuchyňa jedna z vecí, ktorú asi najviac ľudí vyhodnotí ako obľúbený zahraničný import,“ dodáva Pobudová. Vďaka inšpirácii z Bulharska do kampane zakomponovali aj prípravu gastromapy Bratislavy, v ktorej sa nachádzajú reštaurácie, ktoré prevádzkujú cudzinci. Ich zásluhou môžeme takýmto spôsobom precestovať polovicu sveta, stretnúť ľudí z Indie, Číny, Mexika či Talianska a zoznámiť sa s ich kultúrami pri tanieri skvelého jedla.

Kam na vegánske jedlo?
Foodblogerka Nikoleta Kováčová odporúča 10 reštaurácií

Gastromapa vznikla v spolupráci s ilustrátorkou Adelou Režnou a foodblogerom Čoje. „Patrím medzi sebavedomých Slovákov, ktorí si nemyslia, že iné kultúry sú tu preto, aby nás ohrozili, vytlačili a zničili. Rozčuľuje ma, keď čítam o bratislavskom oddelení cudzineckej polície, pred ktorým musia stáť v noci a v zime v rade ľudia, ktorí majú napríklad učiť naše deti po anglicky, prípadne nás liečiť,“ vysvetľuje foodbloger Čoje. Veľká časť príspevkov na jeho blogu je práve „cudzinecká“ kuchyňa a tento  typ jedla, ak je pripravený autenticky, mu aj najčastejšie chutí.

Čoje drží v rukách gastromapu Bratislavy, ktorú pripravil v spolupráci s občianskym združením Mareena.
Gastromapu je možné získať cez občianske združenie Mareena. Foto: Mareena

Gastromapa sa stala nástrojom získania finančných prostriedkov, ktoré chce občianske združenie Mareena použiť na realizáciu integračných aktivít, napríklad na podporu dobrovoľníctva, komunitných aktivít, vzdelávania mladých ľudí o témach migrácie a integrácie či kurzov slovenčiny pre cudzincov.

„Úspešní absolventi našich kurzov nám najčastejšie hovoria, že vďaka nim sa konečne osmelili rozprávať po slovensky, a teda aj nadobudli sebavedomie viac komunikovať so Slovákmi a lepšie spoznávať našu krajinu. Tiež nám hovoria, že veľmi oceňujú sociálny element kurzov a možnosť stretnúť sa a spoznať nových ľudí,“ vysvetľuje Pobudová.

Gastro výlet do Košíc. Čo sa v meste oplatí ochutnať?
7 tipov od blogera Food Tips

Foodbloger Čoje vyberá top miesta Gastromapy Bratislavy:

Ramen Kazu

Zatiaľ mi, žiaľ, chýba skúsenosť s ramenmi priamo v Japonsku, no medzi tými najlepšími, ktoré som ochutnal najmä v Európe, stále zostáva bratislavský Ramen Kazu v najlepšej trojke. Pripravujú ho tu echt Japonci a najmä tunajší miso ramen je čisté nebo.

Phong Nam

Jeden jediný podnik, ktorý môže za boom vietnamskej kuchyne na Slovensku. Začalo sa to tým, že tam ponúkali „poslovenčenú čínu“ a potom si štamgasti najmä zo starej Cvernovky začali pýtať jedlá, ktoré sa vo Phong Name dovtedy varili pre vietnamských krajanov. Zvyšok je história.

Don Saro

Spomedzi talianskej kuchyne nemám jednoznačného favorita, pravidelne chodím na viacero miest. Nenápadná rodinná reštaurácia v domčeku v Rači špecializovaná na sicílsku kuchyňu však patrí medzi moje najobľúbenejšie.

Musafer

Vlastne momentálne ani neviem, či sympatický Afganec Musafer ešte predáva kebaby vo svojom stánku na zastávke pred Istropolisom, viackrát mu hrozilo, že odtiaľ bude musieť ísť preč. Ak ho aj v budúcnosti kdekoľvek nájdete, odporúčam vyskúšať. Jeho kebab z vlastnoručne ponapichovaného kuracieho mäsa je o level vyššie, než ponúka zvyšok Bratislavy.

Green Buddha

Jedno z tých lepších miest, ktoré zažijete v turistickom centre Bratislavy. Špecializuje sa na thajskú kuchyňu, no vďaka kuchárom z celého sveta tam nájdete aj iné ázijské špeciality na veľmi dobrej úrovni.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk