30. novembra 2019

Jedlá z lokálnych surovín, výborná ázijská kuchyňa, skvelé burgre či chutné remeselné pivá. Kvalitná gastro scéna sa rozrastá aj na východe Slovenska. Podrobne ju sleduje foodbloger Dragan Stojakovič a postrehy ponúka prostredníctvom svojich profilov Food Tips Košice, ktoré majú dokopy na facebooku a Instagrame takmer 47-tisíc fanúšikov. Tentoraz pre Forbes napísal svoj výber podnikov, v ktorých sa v jeho rodnom meste výborne najete.

Dragan stojí za profilmi Food Tips Košice, ktoré sa venujú košickej gastronómii. Foodbloger Dragan Stojakovič. Foto: archív Food Tips Košice

Kam na vegánske jedlo?
Foodblogerka Nikoleta Kováčová odporúča 10 reštaurácií

Nech sa páči, tu je 7 tipov od blogera Food Tips, kam sa v Košiciach oplatí zájsť na jedlo:

Nico Café

Pôvodom prešovská kaviareň otvorila svoju druhú pobočku v Košiciach v priestoroch bývalého Dva Dve a hneď sa v meste zaradili medzi špičku kaviarní a bistier. V dopoludňajších hodinách si tam môžete dopriať skvelé raňajky a výbornú kávu, neskôr ponúkajú obedové a večerné menu, ktoré tiahne smerom do Ázie.

View this post on Instagram

Do @nico_kosice chodíme na raňajky poslednú dobu dosť často, je to tam bezbariérové a priestranné a teda ak tam prídeme aj s kočiarom, nikoho neobmedzujeme. Jednoducho sme si to tam obľúbili a chodíme tam radi☺️ Uvedomujem si však že za poslednú dobu bolo postov z Nica viac než dosť, preto nebudem nič vypisovať a len nahádžem fotky, ktoré sa mi nakopili v mobile… Nech sa nestratia😉 Jednú záležitosť mi ale nedá nespomenúť – ich kváskový chlieb je perfektný a viete si ho kúpiť aj domov (2,90€). Pekný deň prajem! #foodtipskosice #nicokosice #kosice #ranajky #breakfast #lievance #pancakes #omeleta #omelette #kvaskovychlieb #toast #dnesjem

A post shared by Food Tips Košice (@foodtipskosice) on

Phai Nham

Keď už sme pri Ázii, tak Phai Nham je dlhodobo mojím najobľúbenejším vietnamským bistrom v Košiciach. Okrem výborného „pho-čka“, Bun Bo Nam Bo či Bun Xao vedia milo prekvapiť aj menej známe jedlá. Môj tip? Ak vám je po chuti pikantné, skúste Bo Xao Kari Phu.

Staničný Pivovar

Košice sa môžu pýšiť vynovenou a modernou železničnou stanicou, ktorej pomyselnú čerešničku na torte dáva podnik Staničný Pivovar sídliaci na jej najvyššom poschodí. Ako napovedá samotný názov, nájdete tam veľký výber skvelých pív a taktiež dobrú kuchyňu so širokou paletou jedál: od rôznych snackov k pivku cez česko-slovenské klasiky až po burgre. Čakanie na vlak už asi ani nemôže byť príjemnejšie.

View this post on Instagram

V piatok som v @stanicnypivovar dostal takýto sympatický burger🍔 Myslím že už z fotky vidno že ten burger stál za to a naozaj tomu bolo tak. Čo by som však trocha vylepšil, aby bol ten burger dokonalý? Mäso bolo na môj vkus prepečené až príliš, privítal by som keby bolo vo vnútri ružové ako (doplň si sám😁). Taktiež by som privítal výraznejší syr🧀, na toto by však možno stačilo len zvýšit kvantitu toho, ktorý tam už bol. A to vajíčko prosím robte vždy tak, ako som ho dostal ja, nie je nič lepšie keď sa žĺtko rozleje po celom burgri, aj keď s týmto by @cojebratislava asi nesúhlasil hehehe😁 No a keby k tomu burgru dali ešte poriadne tučné hrancle z poctivých zemiakov, tak kvíkam ako to najspokojnejšie prasiatko🐷 Tak či tak, mať na @stanicakosice taký pekný podnik a taký fajný burger, to je takmer taká istá frajerina jak prejsť Dobšinský kopec s troma promile☝🏼#foodtipskosice #kosice #stanicnypivovar #stanicakosice #burger #burgerporn #yolkporn #dnesjem #🍔

A post shared by Food Tips Košice (@foodtipskosice) on

Folks Bistro

Folks foodtruck je po celom Slovensku známy nielen vďaka svojím makovým šúľancom, no iba Košice sa môžu pochváliť jeho kamenným bistrom. V útulnom prostredí dostanete presne to, čo by ste od Folksu očakávali – pekne naservírované jedlo z lokálnych, kvalitných a sezónnych potravín.

Grange

Najznámejšie a pravdepodobne aj najlepšie košické burgre majú po nedávnych peripetiách opäť otvorené, nájdete ich v Kráľovskom dvore na Mäsiarskej ulici. Môj najobľúbenejší je jalapeño burger, no za vyskúšanie určite stoja aj ich sezónne špeciály.

View this post on Instagram

Grange všetci veľmi dobre poznáte, tak dnes len stručne. V ponuke je novinka s názvom Gingerfine, ktorého základom je omáčka z nakladaného zázvoru, wasabi a koriandra. Už ma poznáte, keď niekde vidím koriander tak by som zaň zapredal aj dušu😁 Tak som neváhal a vyskúšal. Výsledok? V tomto burgri hrá tá omáčka naozaj prvé husle a udáva chuť celému burgru. Neviem ako to tí chlapci z Grange-u namiešali ale tá omáčka je fakt paľba, krásne v nej cítiť každú jednu ingredienciu. Ak vám je tedá zázvor, koriander a wasabi po chuti, tak je to určite must try. No a ak sami neviete či by vám také niečo mohlo chutiť, moje odporúčanie je aj tak rovnaké – vyskúšajte, aspoň sami uvidíte čo a ako. Na záver si neodpustím jednu poznámočku, keďže naposledy sa pri poste z Grange-u prepieralo a celkom (pre mňa nepochopiteľne) aj hejtovalo, že burgre sa dajú objednať na konkrétny čas aby ste predišli prípadnému čakaniu. My sme si takto s kolegami zavolali o 16:00 a o presnú polhodinu neskôr tlačili do hlavy, bez akéhokoľvek čakania, prišli sme rovno na hotové💁‍♂️ Celé zle, ňe?😂 #foodtipskosice #grangekosice #burger #burgerporn #dnesjem #kosice

A post shared by Food Tips Košice (@foodtipskosice) on

Malabar

Najnovší prírastok do sveta indickej kuchyne otvoril svoje brány v Košiciach len nedávno, no svojimi jedlami ma totálne ohúril. Nenechajte sa zastrašiť pomerne strohým interiérom, ich pochúťky vám to bohato vynahradia. Chicken tikka a cesnakový naan je tam povinnosť!

Kam za jedlom? Vyberte sa do Brna, ktoré zažíva gastro boom.
8 tipov, čo sa v meste oplatí ochutnať

McRado

Bonusový streetfoodový tip. Tento nenápadný stánok na Komenského ulici vám vie ponúknuť azda najautentickejší kebab a falafel v Košiciach. Rado (pán tohto stánku, ktorý srší optimizmom a dobrou energiou) si všetko pripravuje vlastnoručne, dokonca si sám mieša aj korenia. Jeho kebab aj falafel sa vyznačujú pomerne výraznou korenitosťou, no nesmiem zabudnúť aj na jeho kuracie stripsy, ktoré hravo strčia do vrecka aj tie od giganta z Kentucky.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk