2. novembra 2019

Premýšľate, ako naložiť s voľným víkendom? Vyberte sa napríklad do Brna! Mesto je totiž cool, plné podnikov a ponúka rôznorodé „gastro bomby“. Na tamojšej scéne sa so streetfoodovým konceptom Būcheck presadili aj dvaja mladí Slováci Zuzana Zuzáková a Peter Szamuhel a pre Forbes vybrali 8 podnikov, ktoré sa v Brne oplatí navštíviť.

Zuzana Zuzáková a Peter Szamuhel pochádzajú zo Šale a svoj Būcheck na brnianskom Zelnom trhu otvárali v novembri 2016. Rýchlo sa stali hitom a dokázali, že aj z okienka prívesu môžete dostať špičkové jedlo. Vravia, že rastúci gastro boom v meste registrujú asi dva-tri roky.

„Veľmi sa mi páči, akým spôsobom sa scéna rozširuje,“ hovorí Zuzana Zuzáková. „Nie je to totiž postavené na tom, že len vznikajú nové podniky, ale väčšina má za sebou zaujímavý príbeh. Prevádzky si otvárajú ľudia, ktorí predtým nikdy nepracovali v gastronómii a ich cieľom nie je zarobiť milióny. Majú svoje bistro či bar preto, lebo sú do toho zapálení.“

Najnápaditejšie reštaurácie na Slovensku. Šéfkuchár Jozef Breza dáva svojich 7 tipov

Približujú, že takýto prístup sa potom veľmi prejavuje aj v kvalite podnikov. Majú atmosféru, sú domácke a nie sú urobené prvoplánovo pre turistov. Navyše sa majitelia medzi sebou poznajú, navzájom spolupracujú. „Gastro tu robia nadšenci a nie biznismeni,“ dopĺňa Zuzana.

O gastro scéne a atmosfére Brna pribúdajú pochvalné recenzie a čoraz častejšie ju prichádzajú spoznávať aj Slováci. Veď z Bratislavy je to len na skok, okolo 130 kilometrov a cesta zaberie asi hodinu a pol.

„Gastro turistov zo Slovenska pribúda,“ pritakáva Zuzana. „Ráno sadnú na vlak, cez deň pobehajú mesto a večer sa vrátia. Neraz sa zastavia aj u nás a pýtajú sa, kam by v Brne ešte mali zájsť.“

Zuzana Zuzáková a Peter Szamuhel. Foto: archív Būcheck

Máte už aj vy chuť vyraziť do Brna? Nech sa páči, tu je 8 tipov, čo sa v meste oplatí navštíviť. Odpovedá Zuzana Zuzáková.

Espresso bar Monogram. Kávový hotspot, ktorý by ste nemali minúť. Chodíme sem úplne každý deň, pripravujú tu najlepšiu kávu, vedia najlepšie používať technológie a pracuje tu český barista roka. V Brne máme dosť obehané kaviarne, ale toto je jednotka.

Soul Bistro. Veľmi príjemné miesto v centre mesta. Napríklad na rýchly obed, ale do Soulu sa chodí aj na raňajky či večere. Majú širokú ponuku, z ktorej si vyberie každý, aj vegetariáni či vegáni. Na lístku nájdete humus, šaláty či hovädzie a pripravujú aj denné menu.

Bavard café a bar. Z môjho pohľadu nedocenený podnik, ktorý ponúka najmä skvelé raňajky. Robia všetky populárne jedlá, vajíčka na X spôsobov,  avokádový toast či holandskú omáčku. Veľmi „nehrotia“ sociálne siete, sú skôr internetovo neznámi, ale beztak je tam pomerne náročné nájsť voľné miesto a oplatí sa urobiť si rezerváciu.

Atelier Cocktail Bar & Bistro. Ide o takú lepšiu reštauráciu, nechcem povedať, že sú zameraní na fine dining, ale pripravujú trochu vyššiu gastronómiu. Ideálny podnik na večer. Nie je však naškrobený, čo našepkáva aj slovo „bistro“ v názve. Majú otvorenú kuchyňu a strašne príjemne sa tam sedí, na kresielkach či pri bare. Ponúkajú aj degustačné menu a dobre sa vyznajú aj vo vínach. Z každej návštevy Atelieru som mala výborný, pohodový zážitok.

Dolina, Salaš či Būcheck. 8 gastro tipov na podniky, ktoré vo svete vlastnia Slováci

Eggo Food Truck. Jedna streetfoodová ponuka. Svoj príves najčastejšie parkujú na Zelnom trhu, ale vyrážajú aj k rôznym technologickým parkom či za firemnou klientelou. Ja tam často chodím na raňajky, robia skvelé vajíčka na milión spôsobov. Sú to veľkí nadšenci a veľmi sa snažia – a na ich jedle je to aj cítiť.

Vietnamská tržnica Vinamo. Nachádza sa kúsok za mestom na Olomouckej ulici. Nájdete tam myslím štyri – päť bistier a všetky pripravujú jedlá s pravými vietnamskými chuťami. Tržnicu navyše nedávno zrekonštruovali, je to tam pekné, čisté a nachádzajú sa tam aj potraviny s vietnamskými ingredienciami.

Na stojáka. Tip na teplejšie mesiace a pre pivných fajnšmekrov. Ja síce pivo nepijem, ale v Brne by ste tento podnik nemali vynechať. Nachádza sa v centre mesta, má super atmosféru, ľudia s krígľami postávajú aj na ulici pred krčmou či posedávajú na obrubníkoch.

justWine. A ešte tip skôr na zimné mesiace a pre tých, ktorí uprednostňujú víno. Neďaleko od „Na stojáka“ sa nachádza veľmi pekná a moderná vináreň so širokou ponukou vín.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk