11. októbra 2019

Vyberiete sa do sveta, zájdete do reštaurácie a… Jej majiteľom bude Slovák. Malaga, Londýn, Berlín, ale aj mexický Tulum či austrálsky Cairns sú miesta, kde sa môžete najesť či ubytovať u krajanov. Forbes urobil malý prieskum a tu je 8 tipov, ktoré podniky so slovenským rukopisom by ste na svojich zahraničných cestách mohli navštíviť.

DelCielo, Mexiko

del cielo je v mexikuFoto: archív DelCielo

Bratislavčan Matej Červenka sa hneď pri prvej návšteve zamiloval  do mexického Tulumu, dnes na brehu Karibiku vlastní úspešnú reštauráciu. Niekdajší finalista televíznej súťaže MasterChef vedie podnik s kapacitou 40 miest a podľa jeho slov sú ich raňajky najobľúbenejšie v meste. Pripravujú rôzne variácie z organických vajec aj jedlá z acai plodov, vlastný kokosový jogurt, elixíry z aloe vera či mayskú kolu z výťažkov liečivých koreňov. Aj obedové a večerné  menu vychádza z lokálnych surovín, svoju kuchyňu označuje za mediteránsko-mexickú. Zamestnáva 15 ľudí a v kuchyni vo večernej zmene velí šéfkuchárka Barbora Švecová, rodáčka zo Slovenska.

Slovák vybudoval úspešný podnik v Mexiku.
Vraví, že ich raňajky sú v Tulume najobľúbenejšie

KonFusion Tapas&Cocktail Bar, Španielsko

KonFusion Tapas&Cocktail Bar, ŠpanielskoFoto: archív KonFusion

V mestečku Mijas neďaleko Malagy piaty rok vedie svoj podnik Mário Kasala. Bar sa nachádza len sto metrov od pláže a má 15 stolov. Na lístku nájdete osem až desať jedál, predovšetkým sezónne špeciality, ale aj kapustnicu či guláš. Medzi „hitovky“ patria aj ich tapas, šunka či krevety podľa brazílskeho receptu – s kokosovým mliekom, rajčinovým pretlakom a s troškou likéru. Ponúkajú aj široký výber koktailov, majú tiež veľký výber ginov, okolo tridsať druhov. Podnik vlastní spoločne s manželkou Sabrinou, ktorá pochádza z Brazílie.

Platz doch!, Nemecko

Platz doch!, Nemecko

Foto: archív platz doch!

Dlhoročné kamarátky Silvia Pintérová a Vanda Molnár kedysi pracovali vo filmovom priemysle a od decembra 2014 sú majiteľkami úspešnej berlínskej reštaurácie, ktorá sa nachádza v multikultúrnej štvrti Kreuzberg. Pripravujú najmä rakúsko-uhorské špeciality podľa rodinných receptov a snažia sa, aby u nich vládla domácka atmosféra. Kapacita ich podniku je 22 ľudí a trojchodové menu zo sezónnych a čerstvých produktov obmieňajú každý týždeň.

Čerstvé mäso, čierne žemle a káva z pražiarne.
Butcher’s Bits dvíha úroveň žilinského street foodu

Salas wave climbing company, Maroko

Salas wave climbing company, MarokoFoto: archív Salas

Aj v marockom Sidi Ifni si môžete zájsť na salaš, ktorý tam vybudovali dvaja kamaráti zo strednej školy, Žilinčania Erik Bútora a Róbert Šutek. Nachádza sa v typickom arabskom dome vyššej vrstvy rijáde, ktorý má otvorené priestranstvo uprostred budovy a pavlače na poschodiach. Funguje sezónne, od začiatku októbra do konca marca. Keďže obaja Slováci sú kuchári, zakladajú si aj na kvalitnom jedálnom lístku. Hosťom pripravujú bohaté raňajky a trojchodové večere. Špecialitou je ťaví guláš, kapacita ubytovania je 10 až 15 ľudí v šiestich izbách.

Kwānt, Anglicko

Kwānt, AnglickoFoto: archív Kwānt

V roku 2010 získal Erik Lorincz titul najlepšieho barmana sveta, viedol chýrny American Bar v Londýne a v tomto meste si tento rok otvoril aj vlastný podnik. Ten sa v aktuálnom rebríčku The World’s 50 Best Bars dostal na 47. miesto. Kwānt má vystihovať britskú eleganciu 19. storočia, menu obsahuje 24 kokteilov vrátane menovca celého baru, ktorého hlavnou zložkou je džin, likér St. Germain, grapefruitový džús a matcha čaj. Príjemným prekvapením je aj cenová dostupnosť nápojov.

Dolina Cafe&Bakery, USA

Dolina Cafe&Bakery, USAFoto: Douglas Merriam

Rodáčka z Piešťan Annamaria Brežná O’Brien v americkom Santa Fe vybudovala úspešný podnik, ktorý nesie slovenský názov a v ponuke má aj kapustnicu či štrúdle. V USA žije už 19 rokov, Dolinu otvorila pred vyše dvoma rokmi. Svoje menu opiera práve o slovenskú kuchyňu, snaží sa o balans medzi tým, čo jej chutí z Ameriky, a tým, čo jej chýba z domoviny. V ponuke hostia nájdu aj paprikáš, langoše, slepačiu polievku podľa receptu jej babičky, jablkovo-orechové a čerešňovo-makové štrúdle alebo makovníky a orechovníky. Slovensko v reštaurácii pripomínajú aj podušky na laviciach s tradičnou modrotlačou od Mateja Rabadu. Kapacita je 55 miest a v podniku zamestnáva 22 ľudí.

Būcheck, Česko

Foto: Tomáš Nossek

Pripravte sa na čakanie a dlhší rad, streetfoodový koncept dvojice mladých Slovákov sa v centre Brna stal veľkým hitom. Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková pochádzajú zo Šale a ich zámerom bolo urobiť kvalitný street food, pri ktorom sa nebude „len grilovať“, ale vložia doň „viac kuchárčiny“, pečenia, konfitovania a potom všetko poskladajú do žemle. Napokon dokázali, že aj z okienka prívesu môžete dostať špičkové jedlo. Najobľúbenejším z ich ponuky je Pulled Pork, medzi stálice patrí bôčik pečený na cherry kole či kura v cmare a, samozrejme, hranolky vyprážané na sadle. Pravidelne, ako bodka za hostinou, je pripravený aj nejaký dezert. Otvárali v novembri 2016.

Summer House Cafe, Austrália

Summer House Cafe, Austrália
Foto: Facebook Summer House Cafe

Rodák z Bratislavy Roman Buchta vedie svoj podnik v mestečku Cairns, ktoré je turistickým centrom austrálskeho Queenslandu. Môžete si tam užiť more aj dažďové pralesy a potom sa ísť občerstviť do jeho Summer House Cafe, v ktorého ponuke nájdete originálne domáce koláče, rôzne variácie sendvičov, burgerov, slaných rolád či wrapov. Do menu však niekedy zaradí aj slovenské pirohy či balkánske čevapčiči a v ponuke sa občas objavia tiež krémeše, Mila či Kávenky.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk