4. októbra 2019

Svet má novú päťdesiatku najlepších barov. A dôvod na radosť má aj jeden z top svetových barmanov, Slovák Erik Lorincz. Jeho nový bar Kwānt je podľa aktuálneho rebríčka The World’s 50 Best Bars 47. najlepším podnikom na svete. 

Erik Lorincz otvoril vlastný bar na vychytenej Heddon Street v Londýne len tento rok v máji. Práve kvôli jeho otvoreniu odišiel pred viac ako rokom z postu hlavného barmana luxusného American Baru v historickom hoteli Savoy, ktorý pred dvoma rokmi priviedol k titulu najlepšieho baru na svete. V aktuálnom rebríčku obsadil American Bar piate miesto.

Lorinczov podnik s názvom Kwānt, ktorý má vystihovať britskú eleganciu 19. storočia, je inšpirovaný podnebím severnej Afriky podobne ako reštaurácia Momo, ktorá sa nachádza v rovnakej budove (a má toho istého majiteľa, Lorinczovho spoločníka a úspešného gastropodnikateľa Mourada Mazouza).

Najlepší barman sveta, Erik Lorincz zo Slovenska,
otvára vlastný bar v centre Londýna

„Nad barom sa nachádza reštaurácia inšpirovaná Marokom. Preto mi dáva zmysel pokračovať v tomto koncepte. Niečo na štýl: čierno-biely interiér, množstvo dreva a zaujímavá hra so svetlom,“ vysvetlil Lorincz v titulkovom rozhovore pre Forbes v auguste 2018.

„Nemôžem to len tak odfláknuť, otvoriť bar a pozvať ľudí dnu. Pracujem na tom, aby som im predstavil čo najdokonalejší koncept,“ povedal pred rokom pre Forbes Lorincz na margo zložitých príprav vlastného podniku.

Erik Lorincz 

Pochádza z dedinky Branč pri Nitre. Po absolvovaní hotelovej akadémie v Nitre sa rozhodol spraviť si barmanský kurz v Prahe. Následne pracoval v prvom koktejlovom bare na Slovensku – Greenwich na Zelenej ulici v Bratislave. Snaha naučiť sa angličtinu ho dohnala do Londýna, kde vystriedal niekoľko barmanských pozícií. Počas pôsobenia v hoteli Connaught dotiahol hotelový bar k zisku prvenstva v prestížnej medzinárodnej súťaži a sám sa stal v roku 2010 najlepším barmanom sveta. Následne si ho vyhliadol legendárny hotel Savoy. Tridsiatnik Erik Lorincz bol iba desiatym hlavným barmanom presláveného American baru v jeho vyše 125-ročnej histórii. Počas pôsobenia na jeho čele sa v roku 2017 stal American bar najlepším barom na svete. Dnes žije v Londýne, no do Bratislavy sa pravidelne vracia kvôli tretinovému vlastníctvu Antique American Baru.

The World’s 50 Best Bars

Toto je prvých päť najlepších barov sveta roka 2019:

1. Dante, New York

2. Connaught Bar, London

3. Florería Atlántico, Buenos Aires

4. The NoMad, New York

5. American Bar, London

Manhattan v Singapure

Pri Erikovi Lorinczovi sa to však nekončí. Top barová scéna sveta nesie v sebe rukopis aj ďalšieho Slováka. Na 11. mieste sa umiestnil singapurský Manhattan Bar, hotelový bar vo Four Seasons, ktorého koncept pomáhali vytvoriť hoteloví manažéri Čech Martin Dell a Slovák Tomáš Stoila. „Mal to byť ultraluxusný kokteilový bar, vôbec prvý hotelový bar takého druhu v celej Ázii. Tá myšlienka ma nadchla,“ opisoval svoj príchod pod hlavičku Four Seasons rodák z Trebišova, ktorý predtým pôsobil v hotelierstve v Katare.

Slovák riadi celebritnú reštauráciu v Singapure.
Aké sú jeho manažérske tipy?

„Pol roka sme spolu s Martinom a ešte s kolegom Rickym Pivom zo San Francisca pracovali na otvorení tohto päťhviezdičkového baru na prvom poschodí hotela, a musím povedať, že to bolo niečo úžasné. To, ako spolu ladili detaily od obrúskov, podnosov cez menu až po mramorové podlahy a luxusnú kvetinovú výzdobu. Dokonca, nápoje sme nalievali iba do najdrahšieho českého skla!“ spomínal Stoila v rozhovore pre augustové vydanie magazínu Forbes.

„Pôvodne sme dostali rozpočet 300-tisíc dolárov a nakoniec celý projekt stál 1,2 milióna. Aj otvorenie baru bolo veľkolepé, Singapur predtým niečo také nezažil.“ Manhattan Bar sa v minulosti umiestnil aj na prvých priečkach tohto rebríčka. Po úspechu baru začal Stoila pomáhať a radiť pri otváraní nových barov v ďalších hoteloch Four Seasons v Ázii, napríklad v Bangkoku, Hongkongu či v Jakarte. Dnes pôsobí ako manažér reštaurácií Spago by Wolfgang Puck na vrchole luxusného singapurského rezortu Marina Bay Sands.

V Manhattan Bare pôsobí aj Slovenska Zuzana Červeň, ktorá sa do Singapuru presťahovala po pôsobení v bratislavskom Sky Bare a londýnskych The Gibson a The Connaught. Do Manhattan Baru sa Zuzana zamilovala hneď pri svojej prvej návšteve a rozhodla sa, že musí pracovať práve tu, čo sa jej aj podarilo. „Manhattan je jedinečný v mnohých smeroch, je inšpirovaný zlatou érou kokteilov 19. storočia,” pokračuje Červeň, ktorá tam aktuálne pôsobí ako Floor Manager.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk