27. októbra 2019

Zaujímavé, kreatívne, jednoducho nápadité. Kam sa vybrať na jedlo, ak chcete ochutnať niečo originálne? Niekoľko odporúčaní pre Forbes vybral Jozef Breza, šéfkuchár Gašperovho mlyna, ktorý na Gurmán Award ocenili ako slovenskú tematickú reštauráciu roka.

Jozef Breza sa roky umiestňuje na popredných priečkach v rebríčku top kuchárov podľa odborných hodnotiteľov bedekra Gurmán na Slovensku. Varil v reštauráciách v Taliansku, Nemecku, Rakúsku či v Česku, pôsobil ako sous-chef v Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách. V súčasnosti je šéfkuchár päťhviezdičkového Gašperovho mlyna v podtatranskej obci Batizovce.

Šéfkuchár Jozef Breza. Foto: Miro Nôta

Nech sa páči, tu je jeho 7 tipov, kam sa na Slovensku oplatí vybrať za gastro zážitkom.

Globo restaurant and wine bar. Jedna z mála bratislavských reštaurácii, ktorá je zameraná na fine dining. Ambiciózny šéfkuchár Braňo Križan prezentuje priam umelecké diela na tanieri. Veľmi rád sa hrá s rozličnými surovinami, vytvára z nich rôznorodé textúry, čo jedlám dodáva originalitu. Pre mňa ide o miesto, kde človek môže zažiť niečo jedinečné. Napríklad uhorku spracujú na 5-6 rôznych spôsobov a servírujú ju ako predjedlo.

Elite Restaurant. Moderná reštaurácia v Novej Dubnici vedená mladým, sympatickým a pokorným šéfkuchárom Danielom Marekom. Nenachádza sa na mieste, kde sa hrnú davy turistov, ale podľa mňa sa tam oplatí merať cesta práve kvôli tomuto podniku. Zájsť si tam na obed, alebo aj romantickú večeru. Pripravujú medzinárodnú kuchyňu, odporúčam chobotnice a mne zvlášť chutia ich domáce cestoviny.

Kaviareň Slávia. V reštaurácii v centre Košíc som sa výborne najedol aj veľmi príjemne cítil. V pamäti mi utkvel ich skvelý demikát aj lahodne zaúdené mäsko. Šéfkuchárom je Juraj Hruška, ktorý sa zvykne pristaviť u hostí, podebatovať s nimi, čo celú atmosféru umocňuje. A samozrejme, celá obsluha je na vysokej úrovni.

Akademia Beer & Bistro. Nápaditá a kreatívna kuchyňa v centre Trnavy, zaujímavé jedlá v štýle bistra, do ktorých šéfkuchár Lukáš Hesko a jeho tím vkladajú srdce. Je to miesto, kam sa vždy rád vraciam. Ochutnal som u nich toho veľa a všetko bolo skvelé – plnená paprika, jahňacina, kačacie prsia, langoš. A neskutočne dobrý kváskový chlieb. Vyzdvihnúť treba aj prvotriednu obsluhu a výborne ošetrené pivá.

Bistro Baroza. Pre mňa jedno z top miest na bratislavskej gastro scéne, aj keď trochu schované na sídlisku v Petržalke. Ponúkajú neobyčajné jedlá, šéfkuchár Peter Slačka a jeho tím im dávajú svoj „touch“, kombinujú tradičnú slovenskú kuchyňu s tou medzinárodnou. Napríklad paprikáš z kreviet, alebo moderným spôsobom pripravený španielsky vtáčik s pošírovaným vajíčkom a s tarhoňou. Super.

Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica. Podnik v Tatrách určený na špeciálne príležitosti. Nápadité jedlá v kombinácii s perfektným servisom. Z môjho pohľadu je to kvalita, ktorá znesie vysoké medzinárodné kritériá. Z menu vyzdvihujem vynikajúce bažantie prsia a všetky ich snacky.

Iasai food bar. Hlásim, že tento bratislavský podnik som zatiaľ nenavštívil, ale veľa som o ňom počul, sledujem ho a v najbližšom čase sa chystám na návštevu. Ide o sesterskú reštauráciu známeho podniku Fou Zoo a ponúkajú vraj neskutočné kombinácie tradičných chutí, ktoré sa prelínajú s ázijskou kuchyňou. Skvelá povesť ide o ich ramenoch a rozličných chuťovkách vo forme tapas. Bonusom je, že hosť má možnosť vidieť kuchárov priamo pri práci a môže s nimi aj podebatovať.

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk