18. októbra 2019

Najskôr to boli blogy, teraz vydala úspešnú vegánsku kuchárku, ktorá je zameraná na tradičné slovenské jedlá. Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka sa venuje vegánskej osvete niekoľko rokov a pre Forbes odporučila reštaurácie, do ktorých zájsť, ak dostanete chuť na rastlinnú stravu. 

Nikoleta sa k vegánstvu dostala pred šiestimi rokmi práve v čase, keď pracovala ako modelka. Najskôr sa začala venovať blogovaniu a tvorbe receptov. V týchto dňoch pokrstila svoju prvú knihu, ktorá nesie názov Slovegan. Jej vydaniu predchádzala jedna z najúspešnejších kampaní na crowdfundingovom portáli Startlab. Okrem toho pomáha aj podnikom s veganizovaním ich menu. Pre Forbes vybrala niekoľko reštaurácií, v ktorých si prídu na svoje najmä fanúšikovia rastlinnej stravy.

Najznámejšia slovenská vegánka pretavila svoj blog do úspešnej kuchárky. Ponúka v nej tradičné recepty

Bistrá v hlavnom meste

Balans bistro

Balans bistro čoskoro oslávi tretie narodeniny a za tento čas absolútne zmenilo život vegánov v Bratislave,” hovorí Nikoleta s tým, že na obedové menu ľudia čakajú v rade. Okrem klasických vegánskych burgrov obsahuje menu ázijské, ale aj slovenské jedlá. 

Foodstock

Reklama

Foodstock rovná sa plnené taštičky poliate teriyaki omáčkou s hľuzovkou a edamame. „Foodstock sa už dávnejšie stal úplne vegánskym podnikom a ich hlavným ťahákom sú celé roky práve tieto vegánske gyozy,” hovorí foodblogerka. Okrem kamenných bistier sa so svojou ponukou dajú nájsť tamer na všetkých slovenských festivaloch. 

Fou Zoo

Keď sa povie Fou Zoo, tak si ľudia zrejme vegánske špeciality hneď nevybavia. Avšak túto jeseň uviedli na menu nové jedlá zamerané na rastlinnú kuchyňu. „Ak túžite po vegánskom jedle v krásnom prostredí, tak toto je asi jediná  vegánska “fine dining” možnosť v Bratislave, ak nie na Slovensku,” vysvetľuje Nikoleta. 

Vegan Kiosk

Hľadáte vegánske jedlo do ruky? Ako odporúča Nikoleta, Vegan Kiosk (doteraz) na Kamennom námestí je ideálna voľba pre uponáhľané dni. Ich hlavným lákadlom sú skvelé burgre, ponúkajú dokonca aj preslávený Beyond meat burger. Kiosk je v týchto dňoch zavretý, ale chystá sa svoju prevádzku premiestniť do iných priestorov v centre mesta. 

Kam sa vybrať na jedlo s dieťaťom? Šéfkuchár Michal Konrád má 5 tipov

Made with Laf

Bistro Made with Laf sa nachádza v Bratislave až na dvoch miestach. Nikoleta odporúča striehnuť na deň, kedy sa na menu objavia vegan halušky s bryndzou alebo iné slovenské klasiky.

Recept na vegánske halušky dala Nikoleta aj do svojej kuchárskej knihy. Foto: Nikoleta Kováčová

Vegánsky aj mimo Bratislavy

Forky’s Trnava

Prvé Forky’s vzniklo v Brne a odvtedy otvorilo jednu pobočku v Prahe a vďaka nadšencom zo Slovenska jednu aj v Trnave. Ich filozofiou je zdravý fastfood. Okrem klasických jedál, ako sú burgre či hot-dogy, ponúkajú aj vlastnú zmrzlinu a orieškové maslá. 

Plantáž Martin

Plantáž sa minulý rok prepracovala z donášky vegánskeho jedla na bistro. Na podujatí Vegánske hody mávajú spravidla jeden z najdlhších radov. „Ľudia čakajú na skvelé bryndzové halušky, ale aj burger a vyprážaný vegánsky syr. V bistre ponúkajú jedlá od výmyslu sveta a stále si môžete nechať doviezť jedlo až domov,” vysvetľuje Nikoleta. 

Organila Food Drink Piešťany

Tento podnik je v spektre vege úplnou novinkou a vznikol popri obchode s vegánskou kozmetikou. Okrem obedového menu ponúkajú v Organile aj raňajky a večere. 

Využil svoj vplyv a pomohol vyzbierať 7 ton odpadu z prírody. Patrik Paulínyi sa za influencera nepovažuje

Freshco Piešťany

A keďže Piešťany sú moje rodné mesto, tak mám tipy na jedlo hneď dva. Nikdy neodmietnem ani šancu najesť sa vo Freshco bistre,” hovorí Nikoleta s tým, že tento podnik odporúča aj preto, že menu sa pravidelne obmieňa. 

Simply Vegan Prievidza

Sladká bodka na koniec. „Baby zo Simply vegan sa preslávili svojimi raw tortičkami, ktoré hrajú farbami. Do ich bistra však môžete prísť aj na denné menu a atmosféru, ktorá vás prenesie na Bali, ktoré majiteľky milujú,” opisuje foodblogerka. Okrem Smoothie bowl a koláčov sa tu dá vystriehnuť aj segedín s domácou knedľou či palacinky. Bistro opäť otvorené od novembra. 

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk