25. decembra 2019

Vianoce sú nepochybne sviatkami rodiny. Absencia blízkych, ktorí sa nachádzajú tisíce kilometrov ďaleko, počas tohto obdobia ovplyvňuje predovšetkým Slovákov žijúcich v zahraničí. Tí si však domovinu pripomínajú, ako len vedia. Tradičným jedlom, koláčmi, rozprávkami alebo piesňami.

V tejto súvislosti nám Vladimír Valovič, (tvorca vizuálnych efektov), Martina Udičová (organizátorka luxusných zásnub), Roman Haluška (majiteľ hotela) a Peter Vereš (astronóm a astrofyzik), o ktorých sme už písali, prezradili, ako u nich vyzerá tento sviatočný deň.

Z ľavej strany Vladimír Valovič, Martina Udičová, Roman Haluška a Peter Vereš
O sviatkoch v zahraničí sme sa rozprávali so štvoricou respondentov. Z ľavej strany Vladimír Valovič, Martina Udičová, Roman Haluška a Peter Vereš. Foto: archív respondentov

Slovenské Vianoce v Kanade

Pre Vladimíra Valoviča sú sviatky vo Vancouveri časom pohody a pokoja. Sám sa preto už 20 rokov drží zvyku, že medzi 23. decembrom a 1. januárom nepracuje. „Počas roka to býva hektické, takže minimálne cez sviatky je čas na oddych,“ vraví. Spolu s manželkou a deťmi sa snaží dodržiavať aj slovenské zvyky. Podľa Vladimíra sú to klasiky, ktoré označuje až za klišé. Na stole majú kapustnicu, zemiakový šalát, údeniny, rybu, koláče, ale i medovníky.  

Stop bezhlavému vianočnému nakupovaniu.
Toto sú 3 tipy, ako zohnať zmysluplné darčeky

Štedrú večeru začínajú rozkrajovaním jablka a vianočnými oblátkami s medom. „Tie sa snažíme získať vždy. Či už to bolo v Anglicku cez poľských priateľov alebo v Kanade cez známych zo Slovenska. Tento rok ich máme už priamo v obchode s európskymi potravinami,“ opisuje. Nuž a tradičné jedlo dopĺňajú i rozprávkami. Život v zahraničí ovplyvnila najmä absencia príbuzných. Tí im chýbajú a najväčšmi to pociťujú práve počas Vianoc. „Deti nemôžu byť so starými rodičmi a ostatnou rodinou. Čiže vďaka technológiám máme všetci takú virtuálnu večeru cez webkameru,“ dodáva Vladimír.  

Slovenské Vianoce v Taliansku

Martina Udičová vysvetľuje, že v Ríme jej chýba tradičná atmosféra slovenských Vianoc. Štedrý deň je v tejto krajine totižto pracovný a sviatky sa oslavujú o deň neskôr. Sama si však na klasiku potrpí, preto 24. decembra pripraví vianočnú večeru. „Na stole máme hubovú polievku, kapustnicu, hrachovú kašu, zemiakové pirohy, zemiakový šalát a vyprážané rybie filé,“ hovorí. V jej rodine sa na Slovensku vždy pomodlili a ako prvé konzumovali strúčiky cesnaku s medom. Túto tradíciu zachovala aj v Ríme. Rozdávanie darčekov však spolu s rodinou presunula na ďalší deň. 

Pokojné sviatky nie sú pre všetkých. Kto musí pracovať aj počas Vianoc?

Dôvod je jednoduchý, jej talianska rodina pripravuje 25. decembra vianočný obed. „Celá manželova strana sa stretne pri veľkom stole a každý niečo prinesie. Kým sa v kuchyni všetko pripravuje, hostia klebetia a pochutnávajú si na víne, olivách, syroch pecorino a parmigiano a čerstvom domácom chlebe,“ ozrejmuje Martina.

Ich vianočný obed sa skladá z mäsového vývaru s tortellinami (toretllini in brodo), ktoré ručne pripravuje jej svokra, jahňacieho mäsa s pečenými zemiakmi či údeného mäsa so zelenou salsou (salsa verde). A ako prílohu majú široký výber zeleniny. Počas spoločného posedenia pijú biele a červené víno a na záver si dajú rôzne druhy vianočného koláča s kandizovaným ovocím (panettone). „Tento obed trvá približne dve až tri hodiny a následne rozbaľujeme darčeky,“ prezrádza.  

Slovenské Vianoce na Srí Lanke

Aj napriek tomu, že manželka Romana Halušku je budhistického vierovyznania, Vianoce oslavujú v Matare ako na Slovensku. Ozdobený strom a vyzdobená domácnosť sú u nich samozrejmosťou, chýba im však sneh. „Máme štedrú večeru, no nevieme si zachovať všetky jedlá. Na Srí Lanke nemajú kyslú kapustu. Naša tradičná kapustnica preto chýba a nahrádzame ju kuracou polievkou. Rovnako sme nahradili bobáľky (opekance, pozn. red.) za rezance v mlieku a maku, ktorý mám od slovenských hostí,“ opisuje. Na Vianoce však konzumujú zemiakový šalát a rybu.  

Roman vraví, že spolu s rodinou im počas sviatkov hrajú tradičné slovenské pesničky a vlani dokonca pozerali Popolušku. Nuž a po skončení večere si rozdávajú darčeky, ktoré ich už čakajú pod stromčekom. „Najviac nám chýba pravá vianočná atmosféra, keď sa stretne celá rodina, žartuje a debatuje sa niekedy až do neskorej noci. No a, samozrejme, i zima. Snehuliaky na uliciach či deti sánkujúce sa z kopcov. A ešte vôňa perníkov a vianočných koláčov. Tie chýbajú hlavne mne,“ dodáva.  

Slovenské Vianoce v USA

Rodina Petra Vereša, ktorý býva v Bostone, má klasické štedrovečerné jedlo. „Keďže ja pochádzam zo Žiliny a manželka z Bánoviec nad Bebravou, máme rozdielne tradície. Tie preto kombinujeme. U nás sa pripravovala mliečna kapustnica s hríbmi, v Bánovciach hrachová polievka, prípadne kapustnica bez mlieka,“ vysvetľuje. Ako hlavné jedlo majú pečenú morskú rybu a zemiakový šalát.  

Petrova manželka taktiež počas sviatkov napečie medovníky a tradičné sladkosti. Na vianočnom stole im nechýba ovocie, orechy, med či sviečky. Atmosféra je v tomto období ešte lepšia, ak v tomto americkom meste napadne sneh. „V USA neslávia Vianoce všetci, keďže ide o mix kultúr a národov. Preto si niektorí ani navzájom neprajú ‚šťastné a veselé Vianoce‘, ale ‚šťastné sviatky‘,“ opisuje. I napriek tomu trvá toto obdobie celý december. Sám Peter konštatuje, že kým na Slovensku zdobili stromček na Vianoce, v USA sa priblížili miestnym tradíciám, a robia tak aj týždeň či dva vopred. „U nás je 24. december pracovným dňom, iba 25. decembra sa nepracuje. Pravá autentickosť sviatkov, aké si pamätám, chýba. Rovnako aj to, že sa nestretneme s rodinou,“ uzatvára. 

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk