30. januára 2019

Mal len 7 rokov a už si tvrdohlavo zaumienil, že sa raz stane šéfkuchárom. Jurajovi Kalnovi z bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa to i podarilo. Varil v luxusných hoteloch a dnes už po druhýkrát vo svojej kariére pracuje priamo v kuchyni dubajského šejka.

V súvislosti so zamestnaním vraj ani nikdy nepremýšľal o niečom inom než o gastronómii. „U nás doma sa stále niečo varilo, pieklo a jedlo, takže som zrejme ani nemal inú možnosť,“ smeje sa pri spomienke na detstvo.

Na Srí Lanke si otvoril vlastný hotel. Do nového biznisu investoval 450-tisíc eur

Dnes o sebe hovorí, že je stopercentným extrovertom a má veľmi rád súperenie. A tak vraj zo všetkého potrebuje urobiť súťaž, ktorú chce vyhrať. Prípadne sa o to vždy aspoň pokúsi. To sa premietlo i do jeho kariéry, počas ktorej získal vyše 60 medzinárodných gastronomických ocenení, buď to ako jednotlivec, alebo člen tímu.

Varil aj v luxusnom komplexe Ritz-Carlton

Do zahraničia sa Juraj dostal prvýkrát v živote, keď mal len 14 rokov. Počas letných prázdnin si v malom rodinnom hoteli v Nemecku privyrábal ako brigádnik v kuchyni. Zakúsil, ako chutí svet, a odvtedy vraj veľmi dobre vedel, že život v zahraničí bude pre neho to „pravé orechové.“ Tohto sna sa poctivo a neúnavne držal, a tak ku dnešnému dňu navštívil už viac ako 70 krajín.

Počas svoje kariéry pracoval i pre komplex Ritz-Carlton. Bývalé zamestnania si Juraj (druhý z pravej strany) nedokáže vynachváliť. Foto: archív J. Kalnu

„Chcel som cestovať a spoznávať svet. Vždy ma zaujímali miesta s palmami, aj preto som sa snažil dostať hlavne na Floridu,“ rozpráva pobavene pre Forbes.sk. Presne do tohto amerického štátu sa v roku 1999 aj presťahoval. Nasledujúcich 24 mesiacov tam strávil prácou pre hotelovú sieť Marriott.

Pracuje v slávnej rakúskej cukrárni. Slovenka vytvorila tortu za 25-tisíc eur

Zamestnávateľa nevymenil, no zo Spojených štátov amerických sa presunul do exotického Dubaja. V tomto meste neskôr vystriedal niekoľko zamestnaní, no ako prvý Slovák pôsobil štyri a pol roka ako šéfkuchár pre rodinu tamojšieho šejka, kde riadil viac ako 300 kuchárov. „Túto prácu mi ponúkli presne v deň, keď som odlietal do Santiaga v Čile na finále súťaže Global Chef,“ spomína si Juraj. Takúto ponuku vraj nedokázal odmietnuť, pretože ju považoval za veľkú poctu.

Slováka (vpravo) si gastronómia získala ešte v detstve. Dnes má za sebou prácu v luxusných hoteloch. Foto: archív J. Kalnu

V oblasti gastronómie sa ale chcel posúvať ďalej, a tak v období rokov 2014 až 2017 pracoval tiež pre luxusný hotel The Ritz-Carlton, najskôr v čínskom Kantone a následne v saudskoarabskom Rijáde.  Na všetky predchádzajúce zamestnania spomína Juraj len v dobrom. „V každom sa našlo niečo, čo sa už nikdy nikde neopakovalo. Strávil som v kuchyniach už 25 rokov a spolupracoval som s ľuďmi 130 rozličných národností,“ dodáva.

Vrátil sa do kuchyne dubajského šejka

I napriek tomu, že dnes pri spätnom pohľade Juraj nič neľutuje, pripúšťa, že sa v oblasti gastronómie ako Slovák nepresadzoval práve najľahšie. „Národnosť mi robila problém hlavne vo svetovo známych hoteloch. Ak by som bol Francúzom, Nemcom alebo Švajčiarom, tak by všetko išlo ľahšie. Ich je totiž vo svete veľa a sú známi ako veľmi dobrí kuchári,“ ozrejmuje pre Forbes.sk.

Pracuje ako bar manažér v Singapure. Pohár najdrahšej whisky tu stojí tisíc eur

Vraj je to už dnes o čosi lepšie, no stále stretáva ďalších profesionálov, ktorí ani netušia, že niečo ako Slovensko vôbec existuje. Ako na všetko ostatné, tak i na to má ale Juraj výborný recept. „Treba sa tlačiť dopredu a robiť viac ako ostatní. Treba ukázať, že to chcete viac ako oni,“ hovorí.

Dnes Juraj opäť pracuje pre rodinu dubajského šejka. V kuchyni sa stará o každodennú operatívu. Pod sebou má tentoraz menší tím zamestnancov. Je ich „iba“ 120. Za najväčšiu výzvu a zároveň i potešenie považuje to, že musí každý deň prísť s niečím iným, novým, modernejším a lepším. Takýmto spôsobom sa vraj i tí najmladší členovia v kuchyni mnohému priučia.

Juraj (vpravo s vlajkou) sa súťaží zúčastňuje tiež ako člen dubajského národného tímu. Foto: archív J. Kalnu

V službách šejkovej rodiny Juraj pracuje s tými najlepšími a najkvalitnejšími potravinami, ktoré sa dajú zohnať. Sám ich prirovnáva k výberu z tých najluxusnejších hotelov a reštaurácií sveta. „Je radosť používať čokoľvek, po čom moje kuchárske srdce zapiští,“ ozrejmuje.

Možno by ste povedali, že na základe všetkých doterajších pracovných skúseností varí Juraj už len tie najzložitejšie recepty, aké si vôbec človek dokáže predstaviť. Opak je ale pravdou. Nie že by to nedokázal, no v kuchyni sa veľmi rád drží jednoduchosti. „Potrebné však je, aby boli jedlá originálne či už prípravou alebo vzhľadom. To oči jedia ako prvé,“ pripomína s úsmevom.

Život v zahraničí si nedokáže vynachváliť, no ak by mal možnosť uplatniť svoje vedomosti a skúsenosti na Slovensku, tak by zrejme s návratom dlho neváhal. „Je ale potrebné, aby ľudia išli, videli, zakúsili a ochutnali všetko, čo svet ponúka,“ hovorí. V ideálnom prípade by sa podľa tohto slovenského šéfkuchára mali potom vrátiť domov a uplatniť všetko, čo sa v zahraničí naučili.

Hlavné foto: archív J. Kalnu