27. apríla 2020

Cesta k opätovnému hodovaniu v reštauráciách je ešte dlhá a ich majitelia trpia finančnými stratami – ako doma, tak aj v zahraničí. Svoje o tom vie aj Slovák Jakub Šanko, o ktorého úspešnej reštaurácii Berna Brothers v Argentíne sme písali pred niekoľkými mesiacmi.

Kým v januári sa vďaka nemu tešili špeciality ako langoše či halušky obľube Argentínčanov, dnes aj jeho prevádzka zíva prázdnotou. Keďže v krajine je zakázaný aj predaj „cez okienko“, spoliehať sa môžu len na rozvoz, ktorý podľa jeho slov úplne nefunguje.

Miešané drinky vo fľaši, takmer ako z baru.
Majiteľa Záhiru rýchle uvoľnenie obmedzení potešilo

„Ľudia prestávajú mať peniaze a prvé, čo škrtajú z výdavkov, je jedlo z reštaurácií,“ opisuje Jakub Šanko pre Forbes. Ak im už aj príde objednávka, k zákazníkovi ju musia poslať prostredníctvom služby Uber Eats, ktorá si účtuje 25 percent zo sumy rozvážaného produktu. 

Čo urobila argentínska vláda

Navyše, pred časom začal s donáškou aj fast-foodový gigant McDonald’s, ktorý cenovú latku zrazil prinízko. „Asi si viete predstaviť, že s tým málom, čo predáme, nepokryjeme ani plyn, elektrinu, nájom alebo internet. Ťažko hovoriť o výplatách ľudí, ktorí sú pre túto pandémiu doma,“ dopĺňa Šanko. 

Jakub Šanko musel kvôli pandémii takisto prispôsobiť svoj biznis v Argentíne. Foto: Jakub Šanko (archív)

Prevádzkovatelia gastro podnikov v Buenos Aires musia mať podľa Jakuba plnú reštauráciu aspoň tri či štyrikrát do týždňa, aby dokázali pokryť náklady. Zatvorená prevádzka preto môže byť pre mnohých z nich likvidačná. Pokúsi sa teda argentínska vláda zachrániť stovky či tisícky podnikov, ktoré sú v podobnej situácii?

Zrejme to nebude také jednoduché. Prvým krokom, ktorý tamojšie orgány podnikli, bolo odloženie platenia účtov za plyn, elektrinu, internet či nájom, a to až do septembra. Následne si však musí podnikateľ vybaviť splátkový kalendár a dlh doplatiť.

Z hotelov do kancelárií.
Ako zmenila svoj biznis s kávou žilinská firma Verticcio?

Pomôcť sa malo aj s vyplácaním aspoň minimálnej mzdy pre zamestnancov, k tomu však zatiaľ podľa Jakuba nedošlo. Podnikatelia v Argentíne majú síce garantované bezúročné úvery, no šéfkuchár spod Tatier nechce ísť touto cestou.

„Ja v tom mám jasno, dlhy neplánujem pokryť úverom. Myslím si, že najhoršie by teraz bolo neuvážene brať úvery, keď ešte ani nevieme, kedy sa to skončí,“ vysvetľuje. 

Preto začal premýšľať, že sa vráti späť ku koreňom a začne opäť organizovať zážitkové večere pre veľmi úzky okruh ľudí, ktorí si ich budú musieť dopredu zarezervovať. Možné to však bude podľa neho len v prípade, že mu pomôže štát – a to inak, ako možnosťou zadlžiť sa.

„Pokiaľ to nepôjde, zrejme budeme musieť vyhlásiť bankrot,“ konštatuje Jakub Šanko s tým, že zatiaľ sa chce sústrediť na prítomnosť a na to, aby boli jeho zamestnanci v bezpečí a mali základné potreby, keď im už nemôže vyplácať plné mzdy. 

Čo dobré z toho vzišlo

Jedým dychom však talentovaný šéfkuchár dodáva, že všetko zlé je na niečo dobré. Jakub sa totiž v Argentíne preslávil ako účinkujúci a nakoniec finalista v celoštátnej kuchárskej televíznej šou El Gran Premio de la Cocina, čo mu prinieslo množstvo fanúšikov aj na sociálnych sieťach.

V čase, keď sme sa skontaktovali kvôli prvému článku, bol Jakub v jednom kolotoči kvôli podnikaniu či hosťovaniu v televízii. Spomenul však, že by sa rád viac venoval svojmu YouTube kanálu a Instagramu, kde by predstavoval aj slovenské recepty. To sa mu teraz splnilo.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Amigooos! 🥰😍 Como estan? 🙈 Hoy les presento una de mis sopas preferidas! 🔥 EL BORŠČ 🔝🥘 ❓ Sabias que el борщ viene de UCRANIA y es su variacion de nuestro GULÁŠ como una sopa que lleva todo lo que tiene nuestra heladera? 🤣🤷🏼‍♂️ Yo tengo mi receta de mi amiga de Ужгород (una ciudad en borders con Eslovaquia) y hoy la adapte para ustedes en esta forma #Cuarentona 🤣🙈 Para esta versión vas a necesitar: • 1 pechuga de pollo (o cualquier otra proteina, carne o cerdo – hay que seguir su forma de cocinar) • 1 cebolla 🧅 • 2 dientes de ajo 🧄 • 1 rama de apio • 1 zanahoria 🥕 • 250gr. de remolacha • 200gr. de repollo blanco, colorado o mixto • si tienen pueden agregar chucrut, si no saltan 🙈 • y perejil! 🌱 (Si quieren pueden agregar tomates, panceta, desglazar con vino tinto, servir con un poco de crema – usan super bien su imaginación y libertad! 🔥🔥 1️⃣ Salteamos la pechuga (o otra proteina) y cuando esta cocina la sacamos. 2️⃣ En el fondo salteamos las verduras como cebolla, ajo, apio, zanahoria y el repollo! (Despues si quieren pueden desglazar con un poco de vino tinto) 3️⃣ Volvemos el pollo, cubrimos con agua o el caldo, agregamos la remolacha (en este momento agregamos el tomate si elegimos a usarlo) Y todo cocinamos 30 minutos! 🔥 4️⃣ Si tienen chucrut agreganlo al fin y cocina 10 minutos mas! Si no saltan este paso! 💪🏻 5️⃣ Sirvan con un poco de perejil fresco y si quieren un chorrito de crema de leche o queso crema! 💪🏻🔥 💣💣🔥🔥💣🔥❤️🧄🥕🧄🧅❤️💣💣🔥🧄🧅💣🔥💣🧅🧄 Que les parece este plato? Serian si fan como yo? 🙈 ⚠️Si quieren ver la receta paso a paso mirenlo en mi historias destacadas! ⚠️🤫 ☺️😊Ayyy cuantas memorias me trae este platazo lleno de las historias de vida de cada uno que agrego su toque a la receta! 🥰😍 Gracias amiga Milka! 🥰 🌍🌎No puede nada mas lindo recrear recetas en mi tierra en Argentina y dejarles probar un poco de mi vida! 🔥 Probanla, le va a encantar! 🌟🔥 . . #CocinaConVoz #CocinaFacil #CocinaCasera #Recetas #RecetasFaciles #RecetasCaseras #Borscht #Boršč #Sopa #Cocinero

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Sanko (@iacub.cocinaconvoz),

Nedávno dosiahol 43-tisíc followerov na Instagrame a jeho YouTube kanál odoberá 3-tisíc ľudí. Ako sám hovorí, natáčanie príprav receptov ho viac zblížilo s fanúšikmi, ale aj s firmami, ktoré mu ponúkajú rôzne spolupráce. 

Nájomcovia budú pre koronakrízu viac chránení.
Pre omeškanie ich nemôžu vyhodiť

K vareniu sa navyše rozhodol pridať aj zábavný prvok a spolu so svojím partnerom hrajú prostredníctvom živých prenosov s fanúšikmi rôzne hry. „Ľudia sa zapájajú z domu a smejeme sa na tom až do rána. Myslím, že to je to, čo práve teraz potrebujeme. Trošku úsmevu a zabudnúť na to, čo sa deje okolo nás, aj keď len na pár minút,“ hovorí. 

Argentína žije opatreniami proti šíreniu koronavírusu už pomerne dlho. Dobrovoľná karanténa začala platiť len týždeň po objavení prvého prípadu (4. marec) a už o niekoľko dní neskôr bola povinná pre všetkých ľudí okrem tých, ktorí museli zabezpečovať chod štátu a základné potreby pre obyvateľstvo.

V súčasnosti sa denne nakazí približne 100 ľudí, no celkovo má v krajine, ktorá má viac ako 42 miliónov obyvateľov, ochorenie Covid-19 približne 3-tisíc ľudí.

Aj keď sa už začínajú nariadenia uvoľňovať aj v Argentíne, Jakub si nemyslí, že sa to tak skoro dotkne ich prevádzky. „Vidím to ešte na veľmi dlhý čas, kým sa vrátime do normálu,“ uzatvára.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?
Odoberajte Forbes Espresso