Ako blesk z jasného neba. Aj keď už Slováci, a najmä majitelia barov či reštaurácií, potrebovali uvoľňovanie obmedzení ako soľ, niektorých povolenie predaja cez okienko zaskočil, iní ho privítali a pustili sa do podnikania hneď, ako to bolo možné. To je aj prípad ikonického nitrianskeho baru Záhir.
Šestnásty marec — deň, keď sa štát rozhodol uzatvoriť v krajine všetko, čo nebolo nevyhnutné pre život. Mesiac pred tým by mnohí ani nepovedali, aké vážne opatrenia budú prijaté a že sa život v krajine zastaví na niekoľko týždňov. Napriek tomu, že sa už začalo s postupným uvoľňovaním pravidiel, predstavitelia štátu naďalej zdôrazňujú, že nič nemáme vyhraté.
Slovensko oficiálne začína s otváraním ekonomiky.
Pendleri majú podľa Igora Matoviča s testami počkať
Indície, ako by mohlo uvoľňovanie ekonomiky, respektíve otváranie prevádzok vyzerať, sme videli v okolitých krajinách. Predstavitelia slovenskej vlády však boli vo vyjadreniach opatrní a možné scenáre vyzerali prinajlepšom hmlisto. A to až do tohtotýždňového pondelka.
Zelená pre okienkový predaj
Premiér Igor Matovič na podvečernej tlačovej konferencii oznámil štvorfázový plán uvoľňovania ekonomiky. Ak všetko pôjde podľa plánu a nebude rapídne stúpať počet nakazených, realizovať sa má približne v dvojtýždňových intervaloch.
Prvá fáza sa však spustila len niekoľko hodín po spomínanej tlačovej konferencii. Okrem toho, že sa mohli otvoriť väčšie obchody, športoviská či trhy, oficiálnu zelenú dostali aj reštaurácie, bary a kaviarne. Samozrejme, za jasne daných podmienok — jedlo či nápoje sa budú predávať cez okienko a ľudia ich nebudú konzumovať na mieste, ale vezmú si ich so sebou. Týmto spôsobom síce niektoré podniky už fungovali, zelenú však dostali až 22. apríla.
Splnil si túžbu po vlastnom bare, dnes patrí jeho Záhir medzi absolútnu špičku
Jednou z prevádzok, ktorá väčšinu doterajšej časti korona krízy prežila so zatvorenými dverami, je aj obľúbený nitriansky podnik Záhir. „Z veľkej časti sme doma, začali sme pracovať až po Veľkej noci, ale aj to len v skrátenom režime,“ hovorí pre Forbes majiteľ podniku a barmanská legenda Ľuboš Rácz. Pár dní pred oficiálnym uvoľnením začal bar s donáškou kávy a ďalšieho tovaru. Povolenie výdajných okienok ich teda úplne nezaskočilo a do prevádzky mohli skočiť rovnými nohami od prvého dňa.
„Ak porovnám donášku s okienkom, zmena je prvý deň pozitívna. Predáva sa viac a prevádzka je plynulejšia,“ dodáva Rácz. S rozbehnutím biznisu im malo pomôcť aj to, že na spôsobe predaja limonád či drinkov vo fľaši pracovali už niekoľko týždňov, aj keď zistili, že týmto spôsobom nie je možné obsiahnuť celé menu.
Takmer ako v bare
„Nedá sa týmto spôsobom pracovať s každým drinkom. Tak sme museli urobiť výber nielen podľa obľúbenosti u hostí, ale aj podľa toho, ktorý drink bude schopný prísť k hosťovi v tej najvyššej možnej kvalite, aby s ním nemal doma žiadnu prácu a chutil takmer ako v bare,“ vysvetľuje majiteľ nitrianskeho podniku. Ich produkty sú okrem toho balené v špeciálnych fľaškách s označením, vďaka ktorému má každý rozoznať, že ide o drinky zo Záhiru.
Pre koronavírus stopli plány expanzie do zahraničia.
V Two Cosmetics pripravujú výrobu dezinfekcie
Napriek tomu, že svoj sortiment pomaly dostávajú medzi ľudí, od klasického večerného, respektíve nočného ruchu má dnešná situácia na míle ďaleko. Namiesto početného personálu sa starajú o chod prevádzky dvaja ľudia — jeden pri predajnom okienku, druhý chystá objednávky a otvorené je maximálne do 17. hodiny.
Kedy sa opäť vrátime do barov a uvedieme ich do plnohodnotného života, jasné nie je. Viacerých prevádzkovateľov možno zaskočilo, že sa obmedzenia uvoľnili do tejto podoby a svoje bary či kaviarne nestihli prispôsobiť na vonkajší výdaj. Rácz však tvrdí, že to nebol ich prípad, keďže začali rozbiehať donášku. Naopak, rýchle uvoľnenie uvítal. „Potešilo ma, že sa stretneme s niektorými stálymi zákazníkmi osobne a budeme predávať viac kávy a koláčov, čo k nášmu konceptu patrí,“ dodáva na záver.
Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]