18. mája 2018

Obaja si dokončujú vysokú školu, ale už popri nej stihli Darina Gubricová a Samuel Klikáč vybudovať populárny gastro biznis. Volá sa Barskde a jeho najväčším ťahákom sú pastrami. Delikatesa z hovädzieho mäsa, ktorá pochádza z Rumunska a neskôr sa stala aj hitom newyorských ulíc.

On študuje právo na Masarykovej univerzite v Brne, ona manažment na Univerzite Komenského v Bratislave. „Mali sme popri škole nejaký voľný čas, a tak sme si povedali, že ho využijeme na podnikanie. Gastro bola jasná voľba, máme k nemu blízko,“ približuje Samuel. Spomenie, že si napríklad privyrábal v baroch a reštauráciách v Marseille, kde bol na ročnom študijnom pobyte cez program Erasmus, Darina v gastro prevádzkach brigádovala už od svojich šestnástich rokov.

Spolumajitelia Darina Gubricová a Samuel Klikáč. Foto: archív Barskde

Začínali si teda kresliť plán, ako si otvoria vlastný podnik. Najskôr uvažovali nad bistrom pri jazere, ale napokon im prišlo zaujímavejšie, že budú mobilní. Vybudujú bar, ktorý môže byť kdekoľvek. „Podľa toho sme aj vymysleli názov,“ vraví Darina. „Sme bárskde a robíme bársčo.“ Prvú predstavu zamerať sa na drinky a nápoje však poškrtali a do popredia dali jedlo. Zobrali si úver a peniaze investovali do food trucku. Vravia, že na Slovensku boli medzi prvými, ktorí prišli s gastro prívesom.

Barový klenot z východu: Dublin Cafe stavil na vzdelávanie, vychovali aj majstra sveta

Mladí Bratislavčania začínali v roku 2015 a ponuku často menili, prispôsobovali ju podujatiam. Stavili však na slovenské jedlá, ktoré sa snažili „inak zabaliť“, adaptovať ich na street food. A vyrazili na festivaly. „Za prvý rok sme ich prešli hádam päťdesiat,“ hovorí Darina. „Neraz sme sa popálili aj prerobili, lebo sme zle odhadli cieľovú skupinu, alebo nevyšlo počasie a celú akciu pršalo. Bol to pre nás taký výcvik, ukázalo sa, kde robíme chyby, čo musíme zmeniť.“ Samuel sa usmeje, že hoci si robili prepočty, nevideli prekážky, ale realita ich často vedela prekvapiť. „Tiež sme nemali domyslené, čo budeme robiť v zime, či aké skladovacie priestory potrebujeme,“ dopĺňa.

Pastrami z ich ponuky. Foto: archív Barskde

Svoju „vlajkovú loď“ objavili v roku 2016 – sú to pastrami. Ich základ tvorí vyzreté hovädzie mäso, ktoré sa údi na ovocnom dreve. Oni ho zladili s ľahkým kváskovým chlebom, vlastným dijonským dresingom, írskym čedarom a kyslými uhorkami.

„Prvý raz sme pastrami jedli v malom bistre v centre Marseille,“ spomenie Samuel.  „Chutilo nám, boli výborné, ale nejako sme na ne zabudli. Až odrazu, že reku, nevyskúšame ich v našej ponuke?“

Medzi ďalšie zvlášť obľúbené jedlá z ich ponuky patrí aj kačací wrap, teda lokša plnená dusenou kapustou a konfitovaným kačacím stehnom a tiež jacket potatoes, v šupke pečený zemiak plnený rôznymi spôsobmi.

Predával plnené taštičky z prívesu. Teraz Foodstock otvoril už druhú prevádzku

Za jeden zo zlomov v ich podnikaní označuje dvojica festival Pohoda spred dvoch rokov, kde obslúžili okolo dvetisíc zákazníkov. „A ľudia sa začali vypytovať, kde máme kamennú prevádzku, kde nás nájdu v Bratislave,“ vraví Darina. „Po našej odpovedi, že nikde, nasledovala ich ďalšia otázka, že prečo – a my sme len pokrčili ramenami, že vlastne ani nevieme. Preto sme si povedali, že nejaký kamenný podnik jednoducho musíme mať.“

Našli krásny priestor v centre Bratislavy, vo dvore na Michalskej ulici a vybudovali tam terasu pod holým nebom. Jej koncept postupne dobrusovali, dali mu aj iný názov Chilantro Garden Bar, v ktorom spojili mexickú a ázijskú kuchyňu.

Chilantro Garden Bar vo dvore v centre Bratislavy. Foto: archív Barskde

Pastrami a ďalšie špeciality Barskde presťahovali „do okienka“ na neďalekej Sedlárskej ulici, lenže odtiaľ sa museli odsťahovať, keďže im po zmene majiteľa priestorov nepredĺžili zmluvu na prenájom. „Mrzelo nás to, lebo hoci šlo o maličkú prevádzku, tržbami sa jej darilo,“ dopĺňa Samuel. Obzerali sa, čo ďalej a zaujala ich ponuka, aby sa zapojili sa do streetfoodového projektu v bratislavských nákupných centrách.

„Prvý bol Aupark, druhá Eurovea,“ približuje Darina. „A my sa opäť učíme, lebo tam chodí iná klientela, než je na ulici. Budeme aj trochu rozširovať ponuku, prinášať napríklad denné menu, aby sme lepšie pokryli najväčší nápor, ktorý je v centrách počas obeda.“

Mladý pár ani neočakával, ako sa ich biznis z prívesu rozrastie. Dnes musia deliť čas medzi štyri prevádzky a vo svojom tíme majú 18 ľudí.

„Náš pôvodný plán bol čo najskôr splatiť úver, no nedokážeme odolať, keď prichádzajú príležitosti,“ hovorí Samuel. „Zdá sa nám hlúpe, aby sme ich neskúsili využiť. Takže zarobené peniaze stále ďalej investujeme.“

Bistro Mondieu sa rozrastá v centre Bratislavy. A spúšťa projekt franšízy

Upozorňuje, že teraz v raste chcú trochu pribrzdiť, na nejaký čas si dali „stopku“ a sústredia sa na konsolidáciu, dolaďovanie viacerých vecí za pochodu.  A tiež oboch čakajú posledné kroky na vysokých školách, musia dopísať diplomové práce a zvládnuť štátnice. A čo potom? „Som akčný typ, v kancelárii by som nevydržala,“ smeje sa Darina. Svoju značku plánujú ďalej budovať, rozvíjať. „Nie je to pre nás krátkodobý projekt,“ pridávala Samuel. „Stal sa z neho skôr beh na dlhú trať.“