7. decembra 2019

Pečený býk, grilovaný oštiepok, ale aj japonské taštičky. Uznávaný šéfkuchár Michal Konrád sa vybral na bratislavské vianočné trhy a pre Forbes odporučil stánky, ktoré sa podľa neho oplatí navštíviť.

Michal Konrád je držiteľ ocenenia Kuchár roka na Slovensku, ktoré získal na Gurmán Awards. Pracoval v špičkových reštauráciách v Londýne, deväť rokov bol šéfkuchár oceňovanej bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Minulý rok otvoril vlastný streetfoodový projekt Bao Brothers.

Šéfkuchár Michal Konrád. Foto: Miro Nôta

Pri návšteve vianočných trhov v Bratislave ocenil, že ich úroveň sa podľa neho každý rok zvyšuje, ale beztak zachytil aj slabšie miesta. Napríklad mu prekážalo, že v niektorých stánkoch zohrievali hotové jedlá ako lokše či zemiakové placky v mikrovlných rúrach. „Je to nezdravé a ani to nevyzerá dobre, keď prídete k prevádzke a tam je naukladaných vari dvanásť mikrovlniek,“ poznamenal.

Na Prahu či Budapešť tento rok zabudnite. Toto je päť vianočných trhov, ktoré sa oplatí navštíviť

Tu je však jeho výber piatich stánkov, ktoré ho zaujali a v ktorých mu chutilo:

Grilovaný oštiepok

Foto: Michal Konrád

Niečo pre všetkých milovníkov syrov. Ako napovedá už názov, ponúkajú veľmi chutný grilovaný oštiepok, ktorý pripravujú pokiaľ sa jemne neroztečie. Majú viacero druhov, napríklad korenený s paprikou, ale aj chutný nakladaný encián. Bonusom je milá obsluha.

Starohájska vinotéka

vianočné trhy
Foto: Michal Konrád

Pre milovníkov tradičných špecialít a prešporskej kuchyne. U nich si pochutíte na klasike, ako sú lokše a kačka. Všetky jedlá majú navyše pekne naaranžované, pútavé na oko, ale aj ozaj dobré. Odporúčam tiež ich kapustnicu či bravčové koleno.

Foodstock

vianočné trhy
Foto: Michal Konrád

Pre tých, ktorí na trhoch hľadajú vegánske a vegetariánske jedlá. Nájdete tu výborné japonské taštičky gyoza a určite si na nich pochutíte. Chválim aj milý personál.

Le Papillon Baked Potatoes

Foto: Michal Konrád

Niečo nové a zaujímavé na spestrenie, pečené zemiaky aj hranolky dotvorené na mnoho spôsobov, je tu pestrá škála pre vegetariánov aj tých, čo potrebujú mäso. Pre mňa osvieženie trhov.

Pečený býk & jahňacina

vianočné trhy
Foto: Michal Konrád

Oslovil ma aj tento stánok s netradičnejšou ponukou. Nemá síce nikde uvedený oficiálny názov, ale prevádzkuje ho spoločnosť 4MG&P. Majú skvelého pečeného býka aj jahňacinu. Práve jahňacina je pritom u nás málo propagovaná vec, hoci sa chová na východnom Slovensku a chutí výborne. Paradoxne ho Slováci priveľmi neobľubujú, a tak sa mäso viac vyváža do zahraničia. A to je podľa mňa škoda.

Pozrite si aj galériu z bratislavských vianočných trhov:

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk