18. januára 2019

Michal Konrád deväť rokov šéfoval kuchyni v bratislavskej reštaurácii Fou Zoo. Tá pod jeho vedením získala aj titul prestížnej svetovej organizácie Gault & Millau za najlepšiu reštauráciu na Slovensku. Vychytené miesto však vlani v októbri opustil a najnovšie pripravuje vlastný streetfoodový projekt Bao Brothers.

Pracoval v špičkových reštauráciách Cocoon, Kyashii či Chino Latino v Londýne, na Gurmán Awards ho ocenili aj titulom Kuchár roka na Slovensku. Po rokoch vo Fou Zoo ho však lákalo vyskúšať si vlastné podnikanie a rozhodol sa pre street food, hoci, ako vraví, prvotná ambícia bola kamenná reštaurácia. Lenže im nevychádzali peniaze, otvorili by s odretými ušami a dodáva, že potom by sa iba stresovali, či budú mať na výplaty alebo nájom.

Dokopy sa dali traja dlhoroční kamaráti, všetci majú s gastrom skúsenosti. Michal Hužovič robil dlhé roky manažéra baru v Dubaji, Ivan Lilov mal trochu prestávku, keďže pracoval v IT firme. Každý vloží po 20-tisíc eur a nechcú sa zadlžovať, takže si na kamenný podnik musia zarobiť.

bývalý šéfkuchár Fou Zoo Michal KonrádŠéfkuchár Michal Konrád. Foto: archív Michala Konráda

Nový koncept Michala Konráda a jeho kolegov bude vychádzať z ázijskej kuchyne. Pôjde o bao, ktoré má korene na Taiwane a ktoré základ žemle tvorí kysnuté cesto, niečo na spôsob knedle, a dovnútra idú rôzne plnky z mäsa, rýb či zo zeleniny.

Vykresľuje, že bao má neskutočne veľa variácií v každej ázijskej krajine, je to aj na fantázii kuchára a to tradičné je s pečeným bravčovým bôčikom, nejakou omáčkou, arašidmi, kyslou uhorkou a koriandrovou majonézou. Oni plánujú ponúkať napríklad aj variant s tofu, ktoré budú marinovať či údiť.

„Ja by som to priblížil tak, že bao je šťavnaté a zároveň chrumkavé, trochu kyslé, sladké, ale aj slané – skrátka bomba,“ hovorí Michal Konrád. „Boli sme sa pozrieť aj v Londýne, kde podobný koncept funguje, a trištvrte hodinu sme čakali v rade, kým sme dostali stôl. Na Slovensku zatiaľ nič podobné bao nie je. A dúfam, že skôr, ako otvoríme náš Bao Brothers, ani nebude.“

Bao od Bao Brothers. Foto: archív Michala Konráda

Vlastnú výrobňu práve budujú v bratislavskom Ružinove. Pôjde o jednoducho vybavenú kuchyňu s veľkým grilom a tiež strojom na výrobu kysnutých žemlí, ktoré si budú sami pripravovať. Do ulíc potom nebudú vyrážať na food trucku, ale s prenosným stanom, ktorého súčasťou bude aj druhý, menší gril. „Chceme vytvoriť atmosféru, že na ulici rozvoniava drevené uhlie a chutné jedlo,“ dopĺňa. V dennej ponuke vždy majú byť dva druhy bao, mäsové aj vegánske, časom plánujú pridať aj polievku ramen a nejaký dezert.

Vraví, že Bao Brothers by radi prvýkrát predstavili vo februári na Street Food Parku pred bratislavskou Starou tržnicou, a tam by sa mali aj často objavovať počas celého roka. Inak sa chystajú chodiť po festivaloch a veľkých akciách, tiež spolupracovať s firmami pri rôznych eventoch či teambuildingoch.

Hlavná fotografia: archív Michala Konráda