30. decembra 2019

Rok 2019 sa končí a jeho nástupca 2020 je už takmer tu. Čím však si na ich prelome štrngnúť? K silvestrovským oslavám patrí stará dobrá klasika, teda pohár šumivého vína. Ak však máte prístup k tým správnym surovinám, môže to byť aj niečo netradičnejšie. Napríklad osviežujúci kokteil, ktorý obsahuje okrem šampanského ďalšie ingrediencie. Preto prinášame trojicu drinkov od Slováka Adama Bursíka, ktorý pracuje ako bar manažér v singapurskom podniku Origin bar.  

Silvestrovské kokteily

Adam Bursík hovorí, že v Origin bare sa spolu s tímom barmanov zameriavajú na objavovanie histórie 6 oblastí, respektíve štvrtí Singapuru. Preto študujú jeho históriu a hľadajú napojenie na určité chute, ktoré by im pomohli v tvorbe ďalších drinkov.  

Klasické šampanské? Nie. Radšej skúste kokteily. Z ľavej strany: Botanical Royal, Million Dollar Fee a New Year’s Fizz. Foto: archív respondenta

Slovák vybral trojicu kokteilov, ktoré sú podľa neho ideálne na silvestrovské oslavy. Prečo? Pretože obsahujú šampanské a majú jednoduchú, porozumiteľnú chuť. „Napriek tomu, že používame destilačný prístroj a vytvárame si určité produkty sami, vždy je možné ich nahradiť tými, ktoré sa dajú kúpiť v bežných obchodoch. Prípadne nájsť alternatívy, ktoré by mali rovnaký výsledok chuti,“ vysvetľuje bližšie bar manažér. Nižšie nájdete 3 špeciálne drinky, ktoré pri príležitosti osláv Silvestra podávajú v Origin bare, a môžete si ich pripraviť tiež doma:  

1. Million Dollar Fee

Obsahuje: 

  • 30 ml kokosového destilátu Origin,
  • 3 dashe (približne 9 kvapiek) šafranovej tinktúry,
  • 100 ml šampanského.

Tento kokteil vytvoril tím barmanov v Origin bare len minulý rok. Adam Bursík konštatuje, že odvtedy sa teší veľkej obľube medzi zákazníkmi. A ešte populárnejší je práve počas silvestrovských osláv, pretože obsahuje klasický element v podobe obľúbeného šampanského. 

Kam sa vybrať a čo ochutnať na Silvester?
Inšpirujte sa tipmi špičkových slovenských šéfkuchárov

Kokteil Million Dollar Fee je kombináciou domáceho destilátu z kokosu, šafranovej tinktúry, čo je podľa bar manažéra silný výluh bylinky šafranu v neutrálnom alkohole, kúsok cukru a to všetko je doliate šumivým vínom.   

2. Botanical Royal

Obsahuje:

  • 40 ml medovo-jackfruitového rumu,
  • 100 ml šampanského,
  • cukor s príchuťou listu citrónovníka tŕnitého, šafranu alebo vanilky. 

V prípade Botanical Royal ide podľa Adama Bursíka o twist klasického Champagne Coctailu, ktorý obsahuje destilát, cukor, bylinkovú liehovinu a šampanské. V Origin bare používajú namiesto brandy, respektíve koňaku, biely rum s príchuťou lokálneho ovocia jackfruit. Pokiaľ sa k nemu v Európe nedostanete, môžete ho podľa bar manažéra pokojne nahradiť mangom. Do Botanical Royal patrí tiež med a pohár je doliaty šumivým vínom.  

Prehnali ste to s alkoholom?
Toto sú drinky, ktoré vám pomôžu dostať sa z opice

„Každý kokteil so šampanským sa podáva s kockou cukru, na ktorú sú nakvapkané Angostura Bitters. U nás sme mu dali lokálnejší twist,“ vraví Adam Bursík. Preto si hostia v Origin bare môžu na dokončenie tohto kokteilu vybrať z troch druhov ochuteného cukru. Kocky sú buď infuzované listom citrónovníka tŕnitého, šafranu či vanilky. Každá jedna z týchto príchutí vytvorí jedinečný drink.  

3. New Year’s Fizz

Obsahuje:

  • 40 ml jahodového destilátu,
  • 15 ml ibištekového a hlohového sirupu,
  • 15 ml citrónovej šťavy,
  • 100 ml šampanského,
  • cukor.

Tento kokteil je podľa Adama Bursíka typickou kombináciou jahôd a šampanského. „My si destilujeme vlastný produkt z jahôd, ktorý však možno v Európe nahradiť jahodovicou,“ dodáva. Následne do drinku pridávajú barmani sirup z ibišteka a hlohu, ktorý je typický pre Áziu, kvapku citrónovej šťavy na vybalansovanie chuti a pohár je opäť doliaty šampanským.  

Podľa bar manažéra má kokteil  New Years Fizz osviežujúcu a príjemnú jahodovú chuť. Sirup z ibišteka a hlohu mu dodávajú kvetnatý nádych a vďaka šampanskému je drink perlivý a má luxusný tón.   

Oslavovať bude pracovne

Spomenutá trojica drinkov je typická pre Origin bar v Singapure počas silvestrovských osláv, ide totižto o oslavné kokteily. Pomimo sú podľa Adama Bursíka v poslednom dni roka obľúbený gin s tonikom alebo šampanské ako také. „Ponúkame viac ako 40 druhov šampanského, takže hostia si majú vždy z čoho vyberať,“ prezrádza bar manažér, podľa ktorého ľudia aj počas osláv a sviatkov pijú predovšetkým to, čo im chutí v priebehu roka.  

Prípravy bar manažéra Bursíka na silvestrovské oslavy v Singapure nie sú ničím výnimočné. Ako každý rok, i tento strávi v práci. „Sú to veľké oslavy pre mnoho ľudí, takže podniky sú plné od 18:00 hodiny do rána. Zväčša je nemožné zobrať si v takýto deň voľno. A to platí pre väčšinu barmanov,“ ozrejmuje bližšie. Vzápätí však dodáva, že práca v tento deň je zábavná, pretože sa väčšina ľudí uvoľní a zbaví stresu. „Vedia, že starý rok je za nami a nový pred nami, tak sa nikto neberie počas týchto osláv vážne,“ dodáva.  

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk