16. decembra 2019

Každý z nich sa pravidelne umiestňuje vo výbere najlepších kuchárov Slovenska na Gurmán Award. A práve oni pre Forbes vybrali reštaurácie, v ktorých sa podľa nich oplatí stráviť Silvester. Nech sa páči, inšpirujte sa odporúčaniami pätice špičkových šéfkuchárov.

Eva Polomská, Sotto Ristorante

Odporúčanie: Kaviareň Slávia, Košice

Reštaurácie si vždy vyberám podľa toho, ktorý šéfkuchár v nich varí. Moja voľba na Silvester by bola Juraj Hruška a Kaviareň Slávia v Košiciach. Je to skvelý šéfkuchár, ktorý z obyčajných, no kvalitných surovín vytvorí výnimočné jedlo s vlastným rukopisom. Slávia má navyše aj veľmi pekný interiér, príjemnú atmosféru, profesionálnu obsluhu, výborné miešané drinky aj skvelé dezerty.

Vianoce s rodinou partnera: Namiesto stresu si prečítajte tipy na záchranu

Peter Slačka, Bistro Baroza

Odporúčanie číslo 1: Gašperov mlyn, Batizovce

Odporúčanie číslo 2: Palffy restaurant, Pezinok

Odporúčanie číslo 3: Sexi Dog Restaurant & Bar, Bratislava

Ja osobne by som na Silvestra navštívil Gašperov mlyn, kde som síce ešte nebol, ale chystám sa, keďže všetci okolo mňa ho chvália. Výborný zážitok ponúka aj fine dining v Palffy restaurant v zrekonštruovanom zámku v Pezinku, kde varí šéfkuchár Martin Novák. Tiež by som odporučil jednu úplnú novinku v Bratislave, ktorou je Sexi Dog Restaurant & Bar v centre mesta. Šéfkuchárom je Dušan Platko a ponúka modernú slovenskú kuchyňu. Bol som ochutnať a všetko bolo super. Údený pstruh so šošovicou, tlačenka či dukátové buchtičky.

Jozef Breza, Gašperov mlyn

Odporúčanie číslo 1: Grand Hotel Kempinski, Vysoké Tatry

Odporúčanie číslo 2: Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica

Počas Silvestra zvyčajne pracujem, takže vlastnú skúsenosť veľmi nemám. Grand Hotel Kempinski vo Vysokých Tatrách však každoročne hosťom pripravuje zaujímavý silvestrovský program a, samozrejme, aj originálne gastronomické menu. Rovnako sa o top silvestrovskú zábavu a jedlo snažia aj v ďalšom tatranskom hoteli, v Hoteli Lomnica.

10 tipov na originálne darčeky pod 10 eur.
Môžete nimi pomôcť planéte aj ľuďom v núdzi

Martin Miklošík, na voľnej nohe

Odporúčanie: Liptovský dvor, Liptovský Ján

Na Silvestra by som odporúčal Liptovský dvor, čo je menší rezort s dreveničkami v Liptovskom Jáne. Oplatí sa prísť jednak pre krásnu krajinu Liptova, ktorý mi je veľmi blízky, ale rovnako tak pre majstrovstvo skvelého šéfkuchára Peťa Bracha. Som si istý, že si pochutíte a strávite tam krásny Silvester.

Juraj Hruška, Kaviareň Slávia

Odporúčanie číslo 1: Bistro Chef, Zvolen

Odporúčanie číslo 2: Gašperov mlyn, Batizovce

Na Silvester dávam do pozornosti dve reštaurácie. Prvou je Bistro Chef vo Zvolene, ktorého šéfkuchárom je Erik Volko, mimochodom môj spolužiak zo strednej školy. Viem, že je výborný kuchár, varí jednoducho a chutne a suroviny starostlivo vyberá z okolitých fariem. Bonusom jeho podniku je otvorená kuchyňa, takže hostia doslova vidia pod pokrievku.

Druhý výber je Gašperov mlyn, ktorý sa nachádza vo Vysokých Tatrách, takže už len jeho poloha je výnimočná. Tamojšiu kuchyňu vedie veľmi šikovný a skromný šéfkuchár Jožko Breza. Varí len z lokálnych surovín a jeho jedlá majú vybalansované chute. Reštaurácia ponúka degustačné menu a funguje iba na rezervácie, takže okolo vás nebude ďalších 40 ľudí a môžete si vychutnať komornú atmosféru. Tú umocní aj skvelý servis či párovanie vín.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk