11. januára 2019

Slovenské včely sa mu starajú o svetový biznis. Keď Peter Kudláč v roku 1998 zakladal v Dolnej Krupej medovinárstvo Apimed, tak vôbec netušil, že za svoje produkty raz zožne medzinárodné ocenenia. Dnes ich má na konte viac ako 60.

Za mnohé vďačí druhovej pestrosti a rozmanitosti slovenského medu. Produkcia z vlastnej včelnice už Petrovi Kudláčovi dávno nestačí, a tak vykupuje tento produkt od preverených včelárov z celého Slovenska. Ten následne v Apimede premieňajú na kvalitnú medovinu. Na výrobu jedného litra tohto moku spotrebujú pritom pol kilogramu medu.

Medovinu ľudia nepoznali

Vzniku rodinného medovinárstva predchádzala dlhoročná láska ku včelám. „Včelárstvo bolo spočiatku len záľubou, láskou k prírode a tradíciám,“ upresňuje Peter Kudláč pre Forbes.sk. V skutočnosti mu však tento pracovitý hmyz učaroval už počas študentských čias. Prvé včelstvá si zaobstaral ešte v roku 1982.

Mestský život včelám vyhovuje, domov našli na streche hotela

Včelárstvo sa stalo pre Petra Kudláča vášňou, ktorá mu začala plniť sny v okamihu, keď sa premenila na každodennú prácu. V slovenskej značke Apimed sa rozhodli totiž znovuobjaviť medovinu. Týmto mokom chcú zároveň nadviazať na hodnoty predkov. „Naša základná filozofia spočíva vo výrobe odrodových medovín odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené. Presne tak, ako vinári ponúkajú víno podľa odrody hrozna,“ opisuje Kudláč.

V slovenskej značke Apimed dbajú na kvalitu. Medovín vyrábajú hneď niekoľko. Foto: archív Apimedu

Ako sám hovorí, na začiatku biznisu ľudia poznali medovinu len z rozprávok. „Málokto vedel, čo je to za nápoj a ako chutí,“ ozrejmuje. V Apimede im tak nezostávalo nič iné, než počas predaja trpezlivo a so zanietením šíriť osvetu. Zákazníkov museli učiť základné informácie o tomto starom nápoji. Ich cieľom bolo vrátiť medovine slávu zašlých čias, počas ktorých nesmela chýbať na žiadnom kráľovskom dvore.

Značka zbiera medzinárodné ocenenia

O vedení biznisu na Slovensku vie Peter Kudláč svoje. Keď v roku 1998 začínal, bolo podľa neho všetko jednoduchšie. Dnes sa skepticky pozerá najmä na nezmyselnú administratívnu záťaž. Bol by radšej, ak by sa ľudia mohli viac venovať samotnému podnikaniu a menej „papierovačkám.“

Slovenské finále Chivas Venture vyhral projekt aplikácie pre včelárov. Zabojuje o milión dolárov

Portfólio produktov Apimedu neustále narastá. Základ tvorí trojica medov s označením kvetový, agátový a lesný. „Vďaka ich vysokej kvalite je nám od roku 2009 pravidelne udeľovaná ministrom pôdohospodárstva Značka kvality SK GOLD.“ Následne pribudli do ponuky krémový pastovaný med, pastovaný med so škoricou a tiež medy, ktoré obsahujú ďalšie včelie produkty, akými sú propolis, kvetový peľ a materská kašička. V Apimede neskôr obohatili sortiment medov aj o tie s vlašskými orechmi, kešu, lieskovcami a mandľami.

Zakladateľ medovinárstva zbiera ocenenia za svoju prácu. V biznise si podľa neho treba jasne stanoviť cieľ. Foto: archív Apimedu

A od medu je to len „na skok“ k medovine. Prvým produktom značky bola Trnavská medovina, ktorá získala zlatú medailu na svetových súťažiach Apimondia a Mazer Cup. A to je presne dôvod, pre ktorý sa stala vlajkovou loďou Apimedu. Okrem toho získali odrodové medoviny tejto slovenskej značky spolu viac ako 60 medzinárodných ocenení.

Ale ako sa dá k tomuto moku vlastne dopracovať? „Medovina vzniká prírodným kvasením medového muštu pomocou ušľachtilej kultúry vínnych kvasiniek,“ opisuje podnikateľ. Tento proces je náročný, trvá teda minimálne jeden celý rok. V prípade Barikovej medoviny sa výroba predlžuje o ďalších 12 mesiacov. Nápoj treba nechať odležať v dubových barikových sudoch.

Na rad sa dostal medový aperitív

Finančne najnáročnejšie je na vedení Apimedu podľa Petra Kudláča pretavovanie nových nápadov na skutočnosť. „Ďalej sú to ľudské zdroje, pracovníci, ktorí sa so mnou na tom všetkom podieľajú,“ upresňuje. V jeho biznise nie sú lacnou záležitosťou ani technológie a priestory, ktoré musia spĺňať prísne hygienické normy. Zároveň však musia byť vizuálne atraktívne pre degustácie.

„Jej veľkolepý názov pochádza z dávnej minulosti gréckych bohov. Vládcovia pili medový nápoj vo viere, že ich urobí nesmrteľnými,“ ozrejmuje Peter Kudláč o Ambrozii. Foto: archív Apimedu

Rodinná firma Kudláčovcov dnes vyrába také množstvo medoviny, ktoré dokáže uspokojiť zákazníkov na Slovensku a tiež v 14 zahraničných krajinách. „Som človek ako každý iný a bez snov a plánov sa nezaobídem,“ hovorí majiteľ, keď padá reč na budúcnosť značky. Za jeden z tých splnených snov považuje fakt, že jeho medovinu nájdu ľudia v Európe, Ázii i Amerike.

Vždy sa ale snaží prísť s niečím novým. Po medovine tak prišiel na rad ďalší produkt značky Apimed. Ide o medový aperitív Ambrozia, ktorý vznikol v spolupráci s dizajnérskym štúdiom Pergamen, a získal prvé ocenenia v Brne, Prahe, anglickom Gillinghame, Sydney a New Yorku.

Peter Kudláč ponúka na záver svoju radu, ako na úspech. Za neodmysliteľnú súčasť podnikania považuje zakladateľ Apimedu vytrvalosť a húževnatosť. Bez toho by vraj biznis išiel len ťažko.

Hlavné foto: archív Apimedu