Tento článek je brandvoice. Čo to znamená?
26. novembra 2018

Na streche hotela NH Bratislava Gate One osem včelích rodín prečká prvú zimu.

Bzučanie včiel patrí medzi prvé zvuky, ktoré sa malé deti od rodičov naučia. Vnímame ich ako užitočné tvory, ktorým sa nemá ubližovať, sú pre nás samozrejmosťou. Málokedy si však uvedomujeme, že včiel na svete ubúda a že ľudstvo by ich vymiznutie rozhodne pocítilo. Nezmizol by iba med. Bolo by málo ovocia, nastali by veľké problémy pri produkcii zeleniny a ďalších poľnohospodárskych plodín. Desaťtisíce druhov rastlín by sa bez včiel ocitli v ohrození a s nimi aj ďalšie živočíchy.

Choroby, znečistené prostredie či pesticídy v súčasnosti decimujú populáciu včely medonosnej po celom svete. Našťastie, počet nadšencov, ktorí si zakladajú včelie rodiny a berú včelárstvo ako hobby popri práci, neustále pribúda.

včelí hotel
Pohľad na strechu NH Bratislava Gate One, prvého včelieho hotela v Bratislave. Foto: Peter Ondrejka

Ako hobby včelár na bratislavskej Kolibe začínal aj Rastislav Pavlišin. Keď jeho včely vyprodukovali viac ako 70 kilogramov medu, ktorý získal certifikát kvality, rozhodol sa svoje včelárenie rozšíriť na slovenské pomery celkom netradične – na strechu hotela. Okrem toho, že je hobby včelár, je aj jeden z akcionárov hotela NH Bratislava Gate One, z ktorého sa stal prvý hotel so včelami v Bratislave. Chov včiel sa dnes stále viac a viac posúva z údolí, hôr či dedín do miest. Aj mestá môžu byť prirodzeným prostredím pre včelie rodiny, ak majú dostatok zelených plôch a vytvorené vhodné podmienky. Som presvedčený, že tu vieme vytvoriť včelám čo najprirodzenejšie prostredie na život,“ hovorí Rastislav Pavlišin.

Premávka včelám nevadí

Na streche hotela NH Bratislava Gate One v auguste našlo svoj domov 8 včelích rodín. Rádius letu majú okolo 5 kilometrov od hotela, kde by mali nájsť dostatok zelených plôch na zber peľu a produkciu medu. Zámerom chovateľa je od jari 2019 rozšíriť chov až na 20 rodín. Zároveň chce inšpirovať aj ostatné hotelové siete, firmy a inštitúcie pôsobiace v meste, aby sa pridali k tejto iniciatíve a rozšírili rady chovateľov včiel na mestských strechách.

NH Bratislava Gate One
NH Bratislava Gate One vytvoril na svojej streche domov včelám – k pôvodne ôsmim úľom pribudne na jar budúceho roka ďalších dvanásť.

Mestské včelárstvo je dnes už bežná vec a včely na streche hotela NH Bratislava Gate One majú všetko, čo potrebujú. „Vybudovali sme im prístrešie, aby na ne nefúkalo a nesvietilo priame slnečné svetlo. Premávka im takisto vôbec nevadí, preletia cez cestu a sú pri stromoch,“ vysvetľuje Rastislav Pavlišin.

Zo strechy rovno do reštaurácie

Nielen okolité polia či mestská zeleň, ale i hostia v hoteli NH Bratislava Gate One majú úžitok z ekologického chovu včiel. Hotelová reštaurácia zaradila do ponuky aj niekoľko jedál s medom od vlastných včiel. „Hostí upozorňujeme na náš chov už v rámci komunikácie v hotelových izbách, vo vestibule. Do jedálnička sme v spolupráci s našimi kuchármi zaradili špecifické jedlá z medu a na recepcii si návštevníci môžu zakúpiť aj včelie produkty z našej produkcie,“ hovorí Jiří Kotulán, general manager NH Bratislava Gate One a finalista ankety Hoteliér roka 2018. Med sa volá Honey Bunny a o jeho kvalite svedčí 1. miesto v kategórii svetlý med, ktoré si odniesol zo včelárskej výstavy Apislavia 2018 v Moskve. Víťazstvo si z rovnakej výstavy odniesol aj za svoju etiketu od maliara Petra Stankoviča.

med
Originálna lokálna kolekcia Honey Bunny. Jej kúpou klienti získavajú nielen darčeky pre svojich blízkych, ale zároveň podporujú chov včiel na streche hotela. Foto: Maroš Gálik

Vo včelnici na streche hotela sa používa a skúma aj liečenie včiel termickou metódou v spolupráci s jej autorom prof. Dr. Wolfgangom Wimmerom z Viedne, ktorý metodiku, ako aj zariadenie na liečbu – termokomoru – vyvinul. Liečenie včelieho plodu teplom zásadne rozširuje možnosti boja proti chorobám, napĺňa ideu biovčelárenia a produkcie zdravého medu bez zvyškov z liečenia chemickými prípravkami.

Ako to už býva, nie všetci zamestnanci hotela boli nápadom chovať včely priamo na streche hneď nadšení a inštinktívne sa báli uštipnutia. Preto vedenie hotela zorganizovalo dva veľké tréningy pod vedením MVDr. Svetozára Ružičku, kde všetkým zamestnancom vysvetlili, aké pozitíva vyplývajú z chovu včiel, aký majú prínos do budúcnosti a že sa nemusia ničoho obávať. Keďže denná teplota tento rok už dlhodobo nestúpa nad 12 stupňov, pán Ružička včelám pomohol uložiť sa na zimný spánok. Vyletia až na budúci rok, keď teplota opäť stúpne.