22. februára 2019

Malé mexické bistro Grizzly Tacos si v Bratislave získalo svojich fanúšikov v podstate okamžite. Ako klopú na drevo majitelia, súrodenci Peter a Lucia Szalayovci, svoju prvú prevádzku otvorili pred pár mesiacmi a od prvého dňa mávali vypredané. A dnes už rozmýšľajú aj nad rozšírením svojho podnikania.

Peter Szalay nosil myšlienku na vlastný podnik v hlave dlhšie. Pracoval v hoteliérstve, v cestovnom ruchu, rok aj v streetfoodovom projekte NYC Corner. No a vždy mal rád dobré jedlo. Keď sa rozhodol, že vyskúša vybudovať svoj koncept, obrátil sa na sestru, či do toho pôjdu spoločne. Lucia vtedy žila v Anglicku, kde pôsobila na škole ako špeciálny pedagóg a popri tom robila aj v tamojšej československej reštaurácii. Bratov nápad sa jej okamžite zapáčil – a sťahovala sa späť do Bratislavy.

Majiteľ bistra Peter Szalay. Foto: archív Grizzly Tacos

Súrodenci hovoria, že k mexickej kuchyni sa dopracovali postupne, najskôr rozmýšľali nad inými tex-mex receptami, ale keď prišli k tacos a doma ich skúšobne pripravovali, začalo sa im rysovať, že toto bude presne to, čo by chceli hosťom ponúknuť. Definitíva padla, keď si urobili testovacie koliesko medzi kamarátmi a všetkým chutilo.

„Placka je základ, nemôže byť ani veľmi hrubá ani tenká, cesto musí byť riadne vypracované,“ popisuje Peter svoj prístup k tradičnému mexickému jedlu. „A potom na tú placku ukladáte suroviny, aké máte radi. Tacos ma strašne bavia svojou kombináciou chutí. Prepájate slané s kyslým, pridáte pikantné, ale aj sladké.“

Ty Somaru doniesol do Bratislavy Mexiko. Teraz sa rozširuje

Najskôr uvažovali, že mexické špeciality budú ponúkať z pojazdného food trucku, ale k nemu zase potrebujú mať aj stabilnú kuchyňu na prípravu, a tak sa rozhodli, že výhodnejšia bude menšia kamenná prevádzka. Navyše zdôrazňujú, že majú veľmi radi Bratislavu a chceli byť v meste.

Ich maličká prevádzka má otvorenú kuchyňu a pár miest pre zákazníkov. V lete ešte vytiahnu na ulicu lavičku a Peter si pochvaľuje, že ľudia dobre uchopili ich koncept a pred bistrom s tacos či burritom v rukách aj posedávajú na obrubníku chodníka.

Z menu. Foto: archív Grizzly Tacos

Grizzly Tacos otvorili vlani počas júna a zostali príjemne prekvapení, že nemali žiadne hluché obdobie, zákazníci k nim chodili od prvého dňa. A dokonca ich prichádzalo toľko, že do večera všetko vypredali a museli sa lepšie zásobiť a pripraviť, aby pokryli dopyt.

„Myslím, že ide o zhodu niekoľkých vecí,“ zdôvodňuje Peter úspech ich bistra. „Po prvé sme v Bratislave vystihli vlnu rastúceho záujmu o mexickú kuchyňu. Vybrali sme tiež veľmi dobrú ulicu v centre, hoci spočiatku sme mali aj pochybnosti. Mariánska je taká trochu zanedbanejšia ulica, ktorou síce prejde veľa ľudí, no my sme nevedeli odhadnúť, či náhodou tadiaľ nie sú zvyknutí len prechádzať a nebude sa im chcieť zastavovať. A tiež nám pomohlo, že pár dní pred naším otvorením sa na ulici dokončili rekonštrukčné práce, pri ktorých napríklad opravili a zväčšili chodníky.“

Šéfkuchár Michal Konrád po odchode z Fou Zoo spúšťa vlastný streetfoodový projekt Bao Brothers

No a samozrejme, kľúčový dôvod, že majú plno, je ten, že hosťom u nich chutí. Najviac sa podľa slov majiteľov predávajú burritá, do pšeničnej placky balia zmes mexickej ryže s fazuľou, korením, guacamole, syrom, kukuričnými čipsami a s paradajkovou salsou. Na výber sú burritá buď vegetariánske, alebo s bravčovým či kuracím mäsom. V dennej ponuke je samozrejme aj tacos, ďalej burrito miska, hovädzie chilli con carne, ako snack zase nachos s guacamole a najnovšie pribudla aj polievka.

Peter potom spomenie, že dnes s predajom narážajú na svoj kapacitný limit, viac jedál za deň už v terajších priestoroch veľmi nedokážu pripraviť. Preto sa rozhodli, že tento rok vyrazia aj s gastro stanom a prenosnou kuchyňou na rôzne festivaly a letné akcie.

„Chceme to vyskúšať a uvidíme, ideálny scenár je, aby sme si zarobili na food truck či na druhú kamennú prevádzku,“ načrtáva plány Peter. „Z Mariánskej ulice sa však sťahovať nechceme, ale radi by sme mali aj druhé bistro v Bratislave. A potom, neskôr, by sme možno uvažovali aj nad pobočkami v ďalších mestách.“

Hlavná fotografia: archív Grizzly Tacos