Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade rozširujúceho sa nového koronavírusu hrozbu pre spotrebiteľov, a tak ho nie je potrebné ho baliť, tvrdí Štátna veterinárna a potravinová správa a zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Podľa pekárov sa v posledných dňoch začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. S veterinármi sa však zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, ale s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky, ako sú kliešte, jednorazové rukavice či vrecúška.
Výrobcovia pečiva zároveň upozorňujú, že ponuka balených produktov by ľudí pred nákazou neochránila. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, ale najmä sa chrániť ochrannými pomôckami.
Váš telefón je špinavší, než si myslíte. Ako ho umyť, a nezničiť?
Pekári preto apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. „Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári,“ zdôraznila predsedníčka SZPCC Tatiana Lopúchová.
Pekári zároveň vyzývajú všetkých, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému tovaru, zákazníkom aj personálu.
Pekári tiež tvrdia, že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí, ak si ho dá na približne dve minúty zahriať v rúre na 70 stupňov Celzia. „Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé,“ povedala Lopúchová.
Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní však zistili, že tento model by bol veľmi ťažko zvládnuteľný. Balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.
Objednávate si jedlo v čase epidémie? Má to svoje zásady, varuje lekár
Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. „Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť. Podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 percent. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynule zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktmi, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo pravdou,“ dodala Lopúchová.
Poznámka redakcie Forbes: odporúčania českých epidemiológov o tom, že v obchodoch si je potrebné dať pozor na „voľne položené potraviny, ktoré sa konzumujú bez ďalšej úpravy (žemle a rožky v kontajneroch)“, ako aj ďalšie zásady pre ochranu pred koronavírusom, si môžete prečítať napríklad tu.
Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]