17. marca 2020

Pre pandémiu koronavírusu zívajú gastro podniky prázdnotou. Čo však rastie, je záujem ľudí o donášku jedla priamo domov. Potvrdzuje to napríklad aj prevádzkovateľ online portálu na objednávku jedla Bistro.sk.

„Rastie dopyt po objednávkach, hlásia nám to jednotlivé reštaurácie s tým, že im klesá počet zákazníkov priamo v reštauráciách,“ hovorí Peter Porubský, senior PR manažér spoločnosti Ringier Axel Springer SK, ktorá portál prevádzkuje.

Presne z tohto dôvodu posilnila spoločnosť počty svojich kuriérov počas dňa o 30 až 100 percent, čo predstavuje desiatky ľudí. Priemerný čas donášky je v súčasnosti okolo pol hodiny. Vďaka nasadeniu nových posíl je podľa Petra Porubského táto doba porovnateľná s obdobím, keď ešte na Slovensku nebol potvrdený žiaden prípad nákazy koronavírusom 

Pandémia ohrozuje gastro prevádzky.
Ako prežívajú krízu majitelia bratislavských podnikov?

Bistro.sk nechcelo nič podceniť, preto podstúpilo preventívne opatrenia. Svojim kuriérom poskytli špeciálne dezinfekčné prostriedky a taktiež základné inštrukcie, ktorými by sa mali za každú cenu riadiť. Tie vymenúva Peter Porubský nasledovne:  

  • Každý, kto bol alebo bude v zahraničí, nemôže nastúpiť do pracovnej zmeny po dobu 14 dní od návratu zo zahraničia.  
  • Zvýšená hygiena u každého individuálne. 
  • Už pri prvom ľahkom prejave akejkoľvek choroby je nutné odstúpiť z pracovnej zmeny a doliečiť sa do stopercentného stavu. 
  • Udržiavať odstup od ľudí, ktorí sú očividne chorí a vyhýbať sa priamemu kontaktu s nimi. Nezdieľať jedlo, nápoje ani iné osobné veci s ďalšími ľuďmi.  

5 rád, ktorých by ste sa mali pri donáške jedla držať

Na to, ako sa správať pri donáškach jedla v čase koronavírusu, sme sa pýtali Rastislava Maďara, vedúceho Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity. Podľa Maďara by si mali ideálne ľudia pripraviť jedlo doma sami. „Tým majú pod kontrolou celú hygienu prípravy,“ podotýka. No v prípade, ak sa rozhodnú pre donášku, má pre nich niekoľko zásad, ktorými by sa mali riadiť v rámci prevencie.

O tom, ako postupovať pri donáške jedla domov, sme sa rozprávali s epidemiológom Rastislavom Maďarom. Foto: archív R. Maďara

1. Vyberajte si tepelne spracované jedlá.

Podľa Rastislava Maďara by ste si mali objednávať iba tepelne upravené jedlá. „Hygienu rúk si celú pracovnú zmenu nevie každý ustrážiť. To je významné hlavne u infekcií, kde nakazený nemusí mať žiadne príznaky. Teoreticky pri šaláte alebo niečom podobnom, čo nie je tepelne spracované, si nemôžeme byť úplne istí, či nenastala kontaminácia,“ vysvetľuje.

Ako byť lepší v čase pandémie?
Zavolajte mame, nakúpte susedovi, podporte kolegyňu v práci

Podľa epidemiológa s najväčšou pravdepodobnosťou vírus neprežije pasterizáciu, var či inú tepelnú úpravu na minimálne 70 stupňov Celzia. Preto je dobré, ak si jedlo po donáške ešte raz doma sami ohrejete.  

2. Udržiavajte si odstup.

„Obzvlášť v období pandémie je jedným z najdôležitejších opatrení udržiavať si spoločenský odstup,“ vraví epidemiológ. Nemali by sme sa zdržiavať v blízkosti druhých ľudí, pokiaľ medzi nami nie je odstup najmenej dva – tri metre.

To sa pri donáške jedla domov dá dodržať iba pri platbe za jedlo vopred, keď sa telefonicky dohodnete, že kuriér zazvoní, nechá jedlo pred dverami a  vzdiali sa. Takto sa to praktizuje u osôb v karanténe. 

„Pretože sa počet nakazených nepochybne zvýši, bude časom dôležitejšie chrániť si i horné dýchacie cesty,“ ozrejmuje epidemiológ. Ak napríklad seniori nie sú schopní realizovať platbu na diaľku, bude najrozumnejšie, ak si svoju objednávku preberú v rúšku a následne si dôkladne vydezinfikujú ruky. 

3. Kontakt obmedzte na najnutnejší čas.

Ako dlho by ste sa mali zdržať v spoločnosti kuriéra? „Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, že keď už je nutný kontakt na menej ako dva metre, tak by mal trvať čo najkratšie. Ideálne nie viac ako 15 minút,“ vysvetľuje. Dodáva, že vírus poznajú lekári a výskumníci iba krátko, snažia sa odpozorovať jeho správanie a zbierať informácie.

Postarajte sa o to, aby všetko prebehlo rýchlo. „Keď to bude do minúty a  ani jedna strana nebude kašľať či kýchať, pomôže to,“ dodáva Maďar. Zároveň musia byť podľa neho zodpovední voči iným aj samotní kuriéri a ľudia, ktorí jedlo pripravujú. „Keď majú príznaky nákazy, boli v  kontakte s  rizikovou osobou alebo v rizikovej oblasti, nech to ihneď oznámia zamestnávateľovi,“ apeluje.   

4. Plaťte tým najvhodnejším spôsobom.

Rastislav Maďar konštatuje, že na peniazoch sa môžu nachádzať rôzni pôvodcovia nákaz. „Všetci vieme, že je to jedna z najkontaminovanejších vecí, na ktoré siahame. Peniaze sú niečo podobné ako kľučky,“ ozrejmuje.

V prípade, že si nechávate jedlo doniesť domov, ideálne je platiť vopred cez internet. „Pri platbe kartou je pobyt v blízkosti inej osoby nevyhnutný, ale dá sa to stihnúť do jednej minúty. Krátka môže byť i platba hotovosťou, hlavne ak neplatíte zbytočne veľkou bankovkou,“ upresňuje epidemiológ.  

5. Plastové príbory nepoužívajte, obalov sa zbavujte.

V súvislosti s donáškou jedla domov by ste tiež mali podľa epidemiológa zabudnúť na používanie plastových príborov, ktoré niektoré z reštaurácií a podnikov pribaľujú k objednávke. To isté sa podľa neho týka obalov. „Zatiaľ nemáme tvrdé dáta, teda štatistickú silu, ktorá by nám ukazovala, ako dlho vírus vydrží pri konkrétnej teplote na konkrétnom povrchu,“ hovorí Rastislav Maďar s tým, že je na mieste byť opatrný aj v takýchto prípadoch. 

Jedlo si radšej hneď vyberte z obalov, tie vložte do igelitového vrecka a zabezpečte, aby netrčali z koša. Tým obmedzíte, že by s nimi mohli prísť do kontaktu ďalší ľudia v domácnosti. „Po manipulácii s obalmi si ruky umyte alebo vydezinfikujte,“ dodáva odborník.  

Psychologička o dopadoch koronavírusu:
Hýbu nami emócie, no zatiaľ som paniku nezachytila
 

Na záver apeluje na ľudí, aby svojím konaním neohrozovali starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou, teda tú najzraniteľnejšiu časť populácie. Naopak, môžete im pomôcť tým, že si budete od nich pre istotu udržiavať odstup, budete si pravidelne umývať alebo dezinfikovať ruky a nezabudnete si chrániť horné dýchacie cesty.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?