10. júla 2018

Je dobrodruhom s pozitívnym videním, ktorý sa nebojí  výziev a priznáva, že jej podnikanie si prešlo aj neľahkými obdobiami. Zdenka Jakešová (dnes už Záhumenská) sa však vybrala cestou svojho talianskeho „dolce vita“ a robí to, čo miluje. Za päť rokov vybudovala úspešnú spoločnosť Sí, Italy a svojim zákazníkom sprostredkúva pobyty v Toskánsku plné zážitkov. Dnes pracuje so štyrmi zamestnancami, musela sa však naučiť im dôverovať .

V cestovnom ruchu začala pracovať už počas vysokej školy, keď našla uplatnenie vo wellness hoteli v Patinciach. Práca ju bavila, napriek tomu vtedy nepovažovala za potrebné jej dať nejakú nadstavbu.  „Nedávala som nič navyše, kúsok srdca, neprispievala som svojimi nápadmi, tipmi na vylepšenie, pretože som mala pocit, že to nikoho nezaujíma. Vtedy mi to prišlo prirodzené, avšak teraz, keď vediem vlastný cestovateľský projekt a sledujem dianie v cestovnom ruchu a službách všeobecne, cítim, že práve toto je problém,“ vraví Zdenka Jakešová, ktorá hovorí, že ak má aj majiteľ hotela dobré nápady, vášeň a zahraničné inšpirácie, stále to ešte môže zlyhať na servise.

Vitajte U Taliana. Do Bratislavy prišiel podnik, ktorý sa stal hitom na Liptove

Podnikanie v cudzom svete okúsila na Floride, kde s partnerom vlastnili bazénovú firmu. A hoci priznáva, že to bol dobrý biznis, Miami považuje skôr za dobrú voľbu dovolenkára. „Ale žiť tam, budovať, dennodenne riešiť byrokraciu je už menej príjemné. Rovnako mi tam ten život pripadal príliš rýchly, príliš povrchný, konzumný… a to všetko u nás v Toskánsku našťastie zatiaľ nepoznáme,“ vraví Zdenka, ktorá sa do Toskánska zamilovala.

Sí, Italy

Už päť rokov buduje vlastnú firmu Sí, Italy. Tá je naopak oproti jej prvotnej skúsenosti s cestovným ruchom obrazom jej samej. Do svojho podnikania dáva srdce aj cit pre estetiku či zmysel pre opojný hedonizmus. V malebných zákutiach Toskánska ukazuje svojim klientom Toskánsko vlastnou optikou.

Vďaka Zdenke môžete prežiť dni v starej talianskej kamennej usadlosti, ochutnávať víno od miestnych vinárov či olivový olej priamo od výrobcu. Počas jesene si dokonca môžete vyrobiť vlastný olivový olej. Svojim zákazníkom vystavia pobyt na mieru, ale ak aj niekto nevie, čo presne by chcel zažiť, dokáže ho dobrými tipmi nasmerovať k nekonvenčnej dovolenke. Ponúka tradičné toskánske kurzy varenia a pečenia alebo môžu klienti využiť služby súkromného kuchára. Zážitok sľubuje aj možnosť vydať sa po stopách pokladu toskánskej kuchyne s “lovcom” hľuzoviek.

Toskánsko je obľúbenou dovolenkovou destináciou pre gurmánov. Foto: Sí, Italy

Prísť do Talianska robiť biznis však nebolo úplne jednoduché a musela prejsť viacerými skúškami. „Borila som sa s kadečím… nedostatok vedomostí, neznalosť jazyka. Keďže celé to skúmanie krajiny, nadväzovanie spoluprác s usadlosťami a zážitkovými miestami, založenie a rozbehnutie podnikania niečo stálo, trápil ma neustály nedostatok peňazí a aj času,” spomína podnikateľka. “Ale potom sa začalo všetko pomaly, ale isto, meniť k lepšiemu,“ hovorí Zdenka, ktorá už Toskánskom previedla viac ako 15-tisíc ľudí. Pri tomto číle považuje za dôležité najmä percento spokojných zákazníkov a hrdo prezrádza, že s jej službami bolo spokojných až 98,5 percenta klientov.

Žiaden stres, víno a olivový olej

Na Talianoch sa jej páči ich otvorenosť, k čomu patrí aj výrazná gestikulácia. Ak im chutí jedlo, pošlú kuchárovi vzdušný bozk, ale rovnako bez otáľania dajú najavo aj keď s niečím nie sú spokojní. „Domáci sa pýšia práve tým, že za ich dlhovekosťou je olivový olej a ‘stress-free’ život. Najmä na vidieku je to tempo pomalé, pokojné a občas mám pocit, že my Slováci sa vieme dokonca aj lepšie zabaviť. Ale čo sa týka otvorenosti, tá je pre nich skutočne typická,“ vraví o Talianoch.

Ako nájsť skvelé jedlo? Tipy od Slovenky, ktorá chce precestovať všetky krajiny sveta

Na spoluprácu si Zdenka vyberá pozitívne naladených ľudí, ktorí reprezentujú taliansku pohostinnosť. Jej klienti tak spoznávajú pravé, autentické Toskánsko. „Na toskánskych miestach, ktoré navštevujeme my a ktoré odporúčame ďalej našim hosťom, vás uvíta usmiaty, uvoľnený majiteľ malej trattorie, ktorý tam osobne víta svojich hostí, obsluhuje, varí, prijíma objednávky už 20 rokov,“ hovorí podnikateľka. Pre hostí organizuje školy varenia, ale aj im sprostredkúva toskánske zážitky.

Budovanie tímu – výzva aj komplikácia

Jakešová bola zvyknutá spoliehať sa len na seba, pričom všetky činnosti mala vo svojich rukách. V posledných troch rokoch však cítila zvýšený záujem o Toskánsko. Teda o také, ktoré nakoniec ponúka ona sama – „poctivé a skryté“. Nárast počtu hostí, oproti prvému roku sa jej podarilo zvýšiť počet klientov o 30 percent, ju však prinútil sa o prácu deliť. „Teraz sa učím, že sme tím a každý z nás sa podieľa na spoločných cieľoch. Každý z nás má svoju úlohu a to, že niečo nespravím sama ešte neznamená, že to nebude spravené dobre.“

Zdenka ukazuje klientom krásu autentického Toskánska. Foto: Sí, Italy

V Sí, Italy okrem Zdenky pracujú v súčasnosti ďalšie štyri dievčatá a tiež ďalší externí členovia tímu. „Cieľom však nie je ďalší nárast hostí, ale poskytnúť im to najlepšie, čo môžeme a dokážeme. Na tom tento rok pracujeme najviac.“

Hoci je rozširovanie tímu pozitívnou zmenou, vyžaduje si viac času, energie a aj financií, pričom v prípade Sí, Italy prinieslo so sebou aj náročné chvíle. „Boli časy, keď sme mali na účte posledných zopár eur a museli sme len veriť, že všetka tá energia, ktorú do toho vkladáme, sa nám vráti,“ vraví Zdenka, ktorá je v biznise optimista. „Vždy verím v to, že investovať do svojho tímu a firmy je tá najlepšia investícia. Ja si radšej odkrojím od seba, pretože viem, že to, čo dáš, sa ti časom aj vráti.“

Hlavná foto: Zdenka Jakešová plní svojim klientom toskánske sny už päť rokov. Foto: Sí, Italy