29. júna 2018

Vymysleli projekt Very Hungry Nomads, ktorého cieľom je navštíviť všetky krajiny sveta. Rodáčka z Trnavy Martina Šebová a Rach Davey, ktorá pochádza z austrálskeho Melbourne, sa vybrali na asi dvojročnú cestu. Do putovania sú pripravené vložiť celoživotné úspory, aby spoznávali životy ľudí aj miestnu gastronómiu. Všetky svoje zážitky zverejňujú aj na Facebooku či Instagrame.

Podľa OSN je na svete celkovo 195 krajín, Martina a Rach ich zatiaľ navštívili 117. Pred štartom si urobili aj prieskum, aby zistili, koľko ľudí doteraz na vlastné oči videlo všetky krajiny sveta. Zoznam bol podľa ich slov stručný a dominovali v ňom muži. Rozhodli sa, že štatistiky žien vylepšia.

Gastrovýlet do Košíc. Čo ochutnať? Prečítajte si tipy od blogera Food Tips

Martina Šebová pracovala v oblasti cestovného ruchu, žila v Nemecku, v USA, v Londýne a od roku 2012 v Austrálii. A práve odtiaľ aj v apríli ona a Rach vyrazili na veľké dobrodružstvo.

Plán si určili nasledovný. V každej krajine zotrvajú približne týždeň. Budú cestovať iba s 10 kg vážiacou batožinou. Cestu si financujú samy. A dokumentujú ju príspevkami a videami na svojom blogu, kde zdieľajú príbehy a skúsenosti o gastronómii a ľuďoch, ktorých na ceste stretnú.

Martina Šebová, blogerka z portálu Very Hungry Nomads, v reštaurácii v Číne pri jedení tradičnej polievky.
Martina Šebová v reštaurácii v Číne. Foto: archív Very Hungry Nomads

Prvou zastávkou na ich dobrodružstve bola Severná Kórea, nasledoval Tibet, Čína, Nepál, Bhután, Bangladéš, Omán, navštívili aj Spojené arabské emiráty, Afganistan a teraz smerujú do Európy.

„Nechceme cez krajiny len tak prebehnúť. Rady sa ponoríme do miestnej kultúry a vychutnáme si ju,“ vraví Martina. „Vždy sa chceme dozvedieť o tamojšom jedle, stretávať sa s domácimi. To je pre nás dôležité.“

Gastrobiznis rozbehli popri škole. A uspeli aj s hitom z newyorských ulíc

Obe ženy chcú tiež ukázať, že ľudia sú vo všeobecnosti dobrí. „Bez ohľadu na to, v akej krajine ste sa narodili, je dôležité si uvedomiť, že väčšina ľudí chce v živote tie isté veci. Rodinu, lásku, pohodu či jedlo,“ hovoria. Samozrejme, počítajú s tým, že sa stretnú aj s problémami a prekážkami, tie však nechcú brať ako niečo negatívne, ale naopak, ako príležitosť k rastu a učeniu sa.

Je pre ženu bezpečné cestovať po svete? Ide o jednu z najčastejších otázok, ktoré dostávajú. A odpovedajú jednoznačne – áno, je to bezpečné – čo chcú dokázať aj počas svojho putovania.

Keďže každú krajinu spoznávajú aj prostredníctvom tamojšej gastronómie, tu je niekoľko ich tipov, ako si vyberajú, čo a kde ochutnajú.

Spravte si prieskum predtým, než vycestujete. Jedlá a spôsoby, akými sa stravujete doma, sa môžu v inej krajine výrazne líšiť. Aspoň približne si prečítajte, čo vás môže čakať. Napríklad v Austrálii sa často obeduje v kaviarňach, ktoré sa zatvárajú už o 16:00 hod., v Španielsku si zase večeru neobjednáte pred ôsmou hodinou večer. V USA sa očakáva sprepitné vo výške 15 až 25 percent z účtu a v Thajsku sa celá krajina stravuje v uliciach. A keď cestujete do moslimských krajín počas Ramadánu, väčšina podnikov s jedlom bude počas dňa zatvorená.

Choďte na miestny trh. Nie je nič lepšie, než lokálne trhovisko. Nájdete tam miestne plody a jedlo je zvyčajne lacné a zároveň chutí skvele. Návšteva trhov je nielen dobrý spôsob, ako sa stretnúť s domácimi, ale tiež si užijete chute sezónnych plodov. Čerstvé rajčiny a hríby „porcini“ v Taliansku, tropické ovocie v Thajsku, najlepší tuniak na svete v Japonsku alebo čerstvé ryby v Grécku. A langoš v Maďarsku či kebab v Turecku.

Ak vidíte čakať ľudí v rade, pridajte sa. Keď uvidíte miestnych, ako stoja v rade, nasledujte ich – oplatí sa to. Miesta s dobrým jedlom sú vždy preplnené, a to z tých správnych dôvodov. Ak je podnik populárny u domácich, bude to dobré, verte nám.

Japonské sushi, ktoré blogerky jedli v meste Kjóto.
Japonské sushi obe blogerky veľmi chválili. Zdroj: archív Very Hungry Nomads

Nevyhýbajte sa novým chutiam a kombináciám. Môžu znieť zvláštne, ale zvyčajne chutia. Skúste ich a zrejme budete príjemne prekvapený. Tu je niekoľko nezvyčajných kombinácií zo sveta: ananás alebo červená repa v hamburgeroch v Austrálii, melón s prosciutto šunkou v Taliansku, vafle so slaninou a javorovým sirupom v Kanade či hranolky s arašidovou omáčkou v Holandsku.

Nechajte si poradiť od domácich. Veľmi jednoduchý a pritom jeden z najlepších spôsobov, ako nájsť skvelé miestne jedlo kdekoľvek. Skúšajte, pýtajte sa niekoho, kto v meste žije, aj taxikára či recepčnej.

Nebojte sa menu, ktoré je len v domácom jazyku. Nie je jedálny lístok aj v angličtine? Žiadny problém. Vždy môžete použiť Google Translate alebo… Jednoducho ukážte na jedlo niektorého z hostí a objednajte si to isté. Viaceré z tých najlepších jedál, ktoré sme ochutnali vo Vietname či v Číne, sme si objednali práve takto.

Pozrite si, čo píšu miestni foodblogeri. Horúce tipy online sú výborným zdrojom, z ktorého sa dozviete, kde nájdete najlepšiu kávu, tamojšie špeciality či vegetariánske pokrmy. Webstránky o jedle sú všade, každá destinácia má svojich blogerov, ktorých vášňou je jedenie a zdieľanie skúseností. A keď na internete objavíte podnik, ktorý sa vám zapáči, zaznačte si ho hneď do Google Maps, aby ste sa vyhli turistickým pasciam a nesadli si do prvej a väčšinou predraženej reštaurácie. My si takto zvyčajne ukladáme podniky na obed, večeru, kávu, ale hodí sa poznačiť si aj supermarket.

Hlavná foto: Martina Šebová na gastro výlete v Bhutane. Zdroj: archív Very Hungry Nomads