8. decembra 2017

Dvaja Slováci na prahu tridsiatky vytvorili podnik, ktorý sa v Brne stal hitom. Peter Kollár je z Piešťan, René Kralovič z Trnavy a ich SKØG v škandinávskom štýle je podľa hodnotenia portálu TripAdvisor najlepšia kaviareň, akú v meste nájdete.

Vybudovali viacúčelový koncept, ktorý vznikol spojením kaviarne, baru, pražiarne a priestoru pre kultúrne akcie. S kapacitou 80 miest je najväčšou kaviarňou v Brne a zároveň sa odlišuje aj tým, že ich výberová káva pochádza z vlastnej pražiarne.

Gastrovýlet do Košíc. Čo ochutnať? Prečítajte si tipy od blogera Food Tips

Vo švédčine skog znamená les a aj interiér je inšpirovaný Škandináviou. Drevo, biela tehla, žiarovky na čiernych kábloch či recyklovaný nábytok. Stavili na minimalizmus – menej je viac – a vytvorili príjemné prostredie na rannú kávu, pracovnú schôdzku či večerný drink.

To všetko podniku pomohlo, aby sa vyšvihol medzi miesta, ktoré musíte v Brne „povinne“ navštíviť. „Nechcem, aby to znelo nejako elitársky, ale uvedomujeme si, že k nám chodí veľké množstvo zahraničných turistov, tiež ľudí zo Slovenska či z Prahy, ktorí sa o nás dozvedeli práve cez portály ako TripAdvisor,“ hovorí Peter Kollár.

Peter Kollár a René Kralovič mieria so svojimi podnikmi aj do Prahy a Bratislavy. Foto: Paula Trebatická

Dvaja majitelia sa spoznali pri práci stewardov v leteckej spoločnosti, ktorej sa venovali od roku 2010, aby si pozreli svet a aj si finančne prilepšili popri štúdiu. Peter Kollár však stále rozmýšľal, že by chcel robiť niečo vlastné a keď sa obzeral okolo seba, kaviareň mu prišla ako lákavý nápad. Dobre poznal ponuku podnikov v Brne, kde študoval ekonómiu na Masarykovej univerzite a videl priestor, že zaujímavý koncept by mohol mať úspech. „Hoci podnikov v meste bolo už vtedy pomerne dosť, chýbal mi taký, ktorý by som nazval mojim obľúbeným,“ približuje. „Takže zámer bol jednoduchý: otvoriť si kaviareň, do ktorej by som rád chodil.“

Čo vymysleli na dnes? Manželia z mlyna pod Tatrami ponúkajú gastrozážitky

Biznis chcel pôvodne rozbehnúť sám, ale nemal skúsenosti, tak si zvykol vypýtať radu od kamaráta. René totiž pochádza z „gastro rodiny“, ktorá na Slovensku prevádzkovala niekoľko kaviarní. „Ako sme sa o všetkom bavili, tak mi zakrátko navrhol, že on by zase rád vybudoval vlastnú pražiareň kávy a či nespojíme sily,“ hovorí Peter.

Interiér SKØG v centre Brna. Foto: Paula Trebatická

Spoločný podnik otvorili v decembri 2014 a vstupná investícia predstavovala čiastku 2,7 milióna českých korún (105-tisíc eur). Usmeje sa, že začiatky sú vždy ťažké, ale oni si musia zaklopať, od otvorenia nemali problém a ich podnik nikdy nezíval prázdnotou. „Ľudia chodili, a tak sme nemuseli zápasiť s červenými číslami a už po pár mesiacoch sme sa dostali do prevádzkového zisku,“ dopĺňa Peter Kollár. Dodáva, že v ich ponuke sú dva piliere, na ktorých podnik stojí. Počas dňa je to káva a večer koktaily.

Dnes majú okolo 30 zamestnancov, ročné tržby na úrovni 12 miliónov českých korún (470-tisíc eur) a zisk investujú nielen do vylepšenia etablovanej kaviarne, ale aj do rastu podnikania.

Okrem kávy či koktailov majú aj širokú dennú ponuku jedál a dezertov.  Foto: Paula Trebatická

Veľké plány majú so svojou pražiarňou Rusty Nails Coffee Roasters, kávu z jej produkcie rok a pol vybrusovali, kým ju predstavili zákazníkom. Pôvodne sa nachádzala na poschodí kaviarne, ale keďže už boli na strope kapacity a museli aj odmietať objednávky, našli jej nové priestory, ktoré nedávno zrekonštruovali a investovali aj do väčšej technológie. Svoju výberovú kávu dodávajú do približne 80 prevádzok v Česku, odberateľov však majú aj na Slovensku, v ďalších okolitých krajinách, ale aj v Ázii. A ako Peter Kollár dodáva, chceli by ďalej expandovať, lebo v pražiarni vidia veľký potenciál.

Barová budúcnosť

V Brne vybudovali aj vonkajší bar Blokk a tiež miniatúrny bar s názvom 5m2. Pribúdať však budú aj ďalšie podniky s ich rukopisom. Najbližšie otvoria hneď dva v Prahe, do ktorých dokopy investujú vyše 5 miliónov českých korún (195-tisíc eur). Na jar uvedú do života kaviareň s názvom TYPIKA a v druhej polovici roka zase koktail bar, ktorý pracovne volajú BOTANIST. V jeho prípade priberú aj tretieho spoločníka, ktorý vzišiel z radov ich zamestnancov.

„A potom, keď v Prahe všetko dokončíme, chceli by sme sa vrátiť na Slovensko,“ dokresľuje plány Peter Kollár. „Pracujeme na tom, aby sme mali svoju kaviareň aj v Bratislave. Myslím, že otvárať by sme mohli v prvej polovici roka 2019.“