26. júla 2020

Chcel vytvoriť niečo férové, udržateľné a kvalitné. To sa mu aj podarilo. Lukáš Ondišák žije už takmer osem rokov na ostrove Jáva, a z tohto exotického miesta riadi svoj etický direct trade projekt Divine Spices – Chute Indonézie, v ktorom sa zameriava na kokosový nektár, vanilku, superpotraviny i výberovú kávu. „Všetko sú to prírodné, ručne pripravované produkty z Indonézie, ktoré nejdú cez priekupníka alebo iný medzičlánok. Idú priamo z farmy domov k ľuďom,“ vraví. Sám na mieste dohliada na kvalitu, pozná farmárov, od ktorých pochádzajú, a vie, ako obchod ovplyvňuje ich život, rodinu či komunitu.  

Ešte na chvíľu sa však vráťme úplne na začiatok. Lukášova cesta za biznisom sa začala pomerne nekonvenčne. Do Indonézie zavítal prvýkrát v roku 2012, ešte ako študent holandskej univerzity, ktorého čakal polročný výmenný pobyt. V krajine sa mu ihneď zapáčilo, šesť mesiacov mu rozhodne nestačilo, na odchod nechcel ani pomýšľať. „Hľadal som spôsoby, ako by som tam mohol naďalej zostať a prísť s niečím, čo by malo hlavu, pätu a dušu,“ spomína.  

Nedávajte ju do chladničky.
Päť vecí o káve, ktoré by ste (už dávno) mali vedieť

Postupným spoznávaním okolia a odhaľovaním jeho zákutí prišiel na to, že jávski obyvatelia síce majú k dispozícii úrodnú pôdu aj prajnú klímu, ale paradoxne nekvalitné produkty. Aký bol dôvod? Sám Lukáš otvorene hodnotí, že výrobné procesy pomerne dosť „flákali“.

Vtedy si začal uvedomovať, že práve týmto smerom by mohla viesť jeho ďalšia cesta. Skúsený cestovateľ, ktorý krížom-krážom prechodil mnohé lokality, sa rozhodol usadiť práve na Jáve.

Pracovná morálka alias veľká neznáma

Veľkým problémom, ktorý na Lukáša a jeho projekt Divine Spices čakal, bol laxný prístup tamojších obyvateľov. „Pracovná morálka tam nie je bežná, na kvalitu sa nehľadí, termíny sa nedodržiavajú,“ konštatuje a jedným dychom dodáva, „Najväčšia výzva bolo dať dokopy ľudí, ktorí budú pracovať profesionálne a ktorým sa dá dôverovať.“

Lukášovi sa v Indonézii hneď zapáčilo, preto sa rozhodol pre život a biznis na Jáve. Foto: archív Lukáša Ondišáka

Keď sa bližšie venujeme tomu, prečo v týchto končinách absentuje pracovná morálka, zasmeje sa. „Pokiaľ tam máte konštantne 25 až 30 stupňov Celzia celý rok, tak keď ste hladní, proste si odtrhnete niekde v záhrade ovocie. Ľudia tam prežijú bez toho, aby museli niečo robiť. Nie sú motivovaní plniť úlohy poriadne, načas, podľa dohody,“ hovorí otvorene.

Zároveň je podľa Lukáša práve tento problém v Indonézii aj verejne akceptovaný. V tamojších lokalitách dokonca existuje skratka PHP, ktorá odkazuje na frázu „Pemberi Harapan Palsu“, čo v preklade znamená dávať falošné prísľuby a nikdy ich nesplniť. 

Od ananásu po zázvor. Káva môže mať 110 chutí a o väčšine ani netušíte

To ešte Lukáš približuje slovami: „Ak vám niekto povie, že úlohu urobí dobre, a vôbec to tak nie je, málokto sa na neho hnevá. V tejto kultúre je to totiž bežné.“ Túto výzvu sa mu však podarilo zvládnuť.

S projektom Divine Spices začínal skromne a jeho rast označuje za organický. Financie sprvu investoval do poznávacích ciest, na ktorých hľadal vhodných farmárov a vstupné materiály pre výrobu. Ďalej nasledovali bežné výdavky vrátane povolení, registrácií, tvorby vizuálu či obalových materiálov. Počiatočné investície počíta na tisícky eur, neskoršie už na desiatky tisíc.  

Kvalita? Tu nerobí kompromisy

V projekte Divine Spices začínal Lukáš s dvomi produktmi, kokosovým nektárom, ktorý len veľmi nerád označuje za cukor, a vanilkou. „Doteraz sú to naše vlajkové lode,“ ozrejmuje. Postupom času pridával do portfólia ďalšie produkty vrátane klinčekov, kurkumy, zázvoru, datľovej pasty či MCT oleja. „Postupne som sa dostával k rôznym novým produktom. Vzájomne sa dopĺňajú a prelínajú,“ dodáva. Ich spoločnými atribútmi sú kvalita, čistota a potenciál na trhu.  

Jednou z vlajkových lodí projektu Divine Spices je kokosový nektár. Foto: archív Lukáša Ondišáka

Predovšetkým, čo sa kvality produktov z projektu Divine Spices týka, Lukáš sa označuje za perfekcionistu. Po tejto stránke v biznise nerobí kompromisy. „Som veľmi vyberavý,“ vraví a srdečne sa zasmeje. Pri tvorbe portfólia preto dbá o to, aby každá jeho časť spôsobila takzvaný „wau efekt“. Napríklad sa až tento rok rozhodol zaradiť do ponuky biele korenie, hoci ho od roku 2012 ochutnal už skutočne veľa 

Skvelá káva aj doma? Tri rady, ako na to,
od najlepšieho slovenského baristu

Jeho záujem prebudilo až nadivoko rastúce biele korenie z pralesov ostrova Borneo. „Je unikátne. Má komplexné kvetnaté tóny a ešte k tomu je to čistý nanolot,“ vraví a hneď vysvetľuje: „To je niečo, čoho sa vyprodukuje veľmi málo. V tomto prípade sto kilogramov ročne. Takže je to úplná rarita.“ S projektom Divine Spices sa Lukáš jednoducho snaží meniť pohľady a názory ľudí na to, čo doposiaľ konzumovali.

Organické farmárčenie a zásady biodynamiky

Keďže Lukáš od začiatku chcel, aby bol projekt Divine Spices udržateľný a férový, rozhodol sa spolupracovať s tamojšími obyvateľmi, ktorí sa venujú organickému farmárčeniu. Zároveň do procesu vstupuje biodynamika, čo je filozofia a praktika, podľa ktorej je farmárčenie akýmsi živým organizmom. „Pozostáva z mnohých, vzájomne závislých a prepojených prvkov, akými sú rastliny, zvieratá, pôda a samotný duch konkrétneho miesta,“ ozrejmuje.

Všetky takéto lokality sú skrátka inšpirované samotnou prírodou a prispievajú k biodiverzite, čím sa podľa Lukáša zlepšuje odolnosť organizmu konkrétnej farmy.  

Lukáš si do portfólia značky vyberá iba také produkty, ktoré ho dokázali zaujať. Foto: archív Lukáša Ondišáka

Prečo je teda organické farmárčenie pre zakladateľa projektu Divine Spices dôležité? Vysvetľuje to na príklade čistoty pitnej vody. „Vo svete je problém so znečisťovaním tokov podzemnej vody i riek syntetickými hnojivami či pesticídmi,“ hovorí a pokračuje slovami, „To je v ekologickom poľnohospodárstve zakázané. Nahrádzajú sa organickými hnojivami, napríklad kompostom, živočíšnym alebo rastlinným hnojom, čo zamedzuje znečisťovaniu vody.“

Podľa Lukáša sa pri každom kroku ekologického farmárčenia vopred vie, že bude mať pozitívny dopad na konkrétnu oblasť.  

V súčasnosti v rámci projektu Divine Spices spolupracuje s 200 farmármi. Kokosový nektár má Lukáš z centrálnej Jávy, kurkumu a zázvor zase z východnej. Nuž, a taká vanilka pochádza z rôznych ostrovov, napríklad z Molúk (Maluku) či z Papua Novej Guinei. „Na Jáve sa jej pestuje už len málo, keďže vďaka prestrelenej cene pútala veľkú pozornosť zlodejov. Za posledné roky sa tam veľmi kradla, takže žiadny farmár nie je motivovaný, aby ju sadil,“ konštatuje.

Na rad prichádza káva

Aké má tento etický direct trade projekt čísla? „Čo sa týka európskeho Divine Spices, ročné tržby sú okolo 100-tisíc až 150-tisíc eur. Má to tendenciu organického rastu, takže predpokladáme, že sa to bude vyvíjať rovnakou krivkou,“ konštatuje Lukáš a odkazuje tým na slovenský a český trh, kde sa orientuje na maloobchod, výrobcov zdravých potravín, čokolatérie či výrobcov zmrzlín.  

V prípade indonézskeho Divine Spices sú podľa Lukáša tržby dva až trikrát vyššie. „To je gro všetkého. Z Indonézie priamo exportujeme do rôznych krajín, v ktorých nemám konexie, takže by som si zbytočne robil retail sám. Ide to ľuďom, ktorí to ďalej distribuujú zákazníkom,“ upresňuje. Reč je o krajinách ako Írsko, Dubaj, Spojené štáty americké, Veľká Británia a Lukáš momentálne rokuje aj s ľuďmi z Austrálie a Nemecka.

Tento rok investuje čas, energiu i kapitál do nového projektu Divine Coffee by Divine Spices, v ktorom sa sústreďuje na výberovú kávu. „To je moja osobná vášeň a výzva do budúcnosti, keďže výberová káva je asi najkomplexnejšia zo všetkých komodít. Je to naozaj veda,“ zamýšľa sa a pokračuje, „Vie vás vždy prekvapiť. Spracovanie, príprava, nadmorská výška a terroir, v ktorom sa káva pestuje, majú obrovský vplyv na jej finálnu chuť.“

Preto investoval do školení o výberovej káve, a pracuje na prieskume výberovej kávy v Indonézii, ktorý by chcel do decembra ukončiť. „Každý týždeň s kamarátmi pražíme a testujeme vzorky 10 až 15 druhov unikátnych káv, robíme si databázu, archív a na základe toho plánujem vybudovať portfólio,“ konštatuje.

I pre túto lásku ku káve rozbieha na Jáve projekty pre lokálnych baristov a tamojšiu kávovú scénu. Aj v tom vidí budúcnosť projektu Divine Spices. 

View this post on Instagram

SK 🇸🇰 Priatelia, takto priamo z 🌴kokosových 🌺kvetov vyteká nektár, ktorý sa produkuje na 🔥ohni v príbytkoch našich farmárov. Prirodzene a 🙌ručne! Naše poctivé produkty z 🇮🇩Indonézie na ✅www.chute.sk EN 🇬🇧 Dear friends, this is how our 🚩nectar naturally comes out of 🌴coconut 🌺flowers and is produced over 🔥fire at homes of our farmers. Natural, hand 🙌made process all the way! All our artisan products on ✅www.divine-spices.com #divine_spices #chuteindonezie #indonesia #moringa #fresh #coconut #nectar #healthy #dnesvarim #dnespeciem #directtrade #farmers #handmade #homemade #madewithlove #bio #raw #fromnature #healthyfood #zdrave #growyourfood #ayurveda #kokos #signature #product

A post shared by Divine Spices_Chute Indonézie (@divine.spices) on

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?