Matúš Zvalo a Daniela Zvalová podnikajú len tri roky, ich prvá bratislavská zero-waste pekáreň U Dobrožrúta v Bratislave si však už našla množstvo fanúšikov a spokojných zákazníkov. Dokonca dnes plánujú expanziu. Nový obchod by mal v dohľadnom čase pribudnúť v Novej Cvernovke na Račianskej ulici a predaj „z okienka“ plánujú čoskoro spustiť aj vo svojej výrobni v bratislavskej Karlovej Vsi.
U Dobrožrúta je v Bratislave prvá zero waste pekáreň, ktorá zároveň ponúka rôzne dizajnové eko produkty. V obchode na Radlinského ulici ponúkajú čerstvé kváskové a bezlepkové vegan pečivo, vegánske a bezlepkové koláčiky. Okrem pekárenských produktov tu kúpite aj bezobalové potraviny, napríklad ryžu „z vreca“, olej či drogériu si načapujete priamo do prinesenej fľašky, špenát, kel alebo červenú repu na váhu. Kúpite tu však napríklad aj handmade ústnu vodu, limonády vo vratných fľašiach a rôzne ďalšie dizajnové a ekologické produkty pre domácnosť.
Ak ste prišli na chuť bezobalovej ceste, v obchode U Dobrožrúta nakúpite aj potraviny a kozmetiku na váhu. Foto: Archív Daniela Zvalová
„Celé to začalo naším blogom, ktorý sme spustili pred štyrmi rokmi. V tom čase neboli nikde bezlepkové a vegan koláče a čerstvé bezlepkové pečivo už vôbec nie,“ hovorí Daniela Zvalová. „ Začali sme v malej výrobni na Zámockej ulici a postupne sa zvyšoval záujem (o naše produkty). Tak sme začali uvažovať o tom, ako byť bližšie k zákazníkom a prišiel nápad otvoriť predajňu. A keďže zero waste koncept sme aplikovali už pri spustení výrobne, chceli sme to skúsiť aj v predajni.“
Ako zubné kefky a sviečky učia Slovákov recyklovať. Doma, v škole aj v kancelárii
Predtým, ako začali podnikať, pohybovali sa Matúš a Daniela v rôznych sférach. Matúš zbieral pracovné skúsenosti ako kuchár v zahraničí a Daniela pracovala ako obchodný zástupca. Aktuálne má ich firma Dobrožrúti tri roky a ako hovorí Daniela, najťažšie pre nich bolo nájsť správnych zamestnancov do tímu. „Dlho trvalo, kým sme vyskladali dream team. Toto je to najťažšie na celom podnikaní, všetko ostatné sa dá zvládnuť,“ myslí si.
Pred záverečnou U Dobrožrúta často nezostane po koláčikoch a pečive ani omrvinka, dopyt po ich produktoch je veľký. Foto: archív Daniela Zvalová
Aktuálne majú v tíme pekárne U Dobrožrúta 10 kolegov a ďalších troch hľadajú. V čase nášho rozhovoru sa pripravovalo otvorenie predajného okienka na „dobrožrútskej“ výrobni v Karlovej Vsi, kde si zákaznícu budú môcť kúpiť pečivo aj koláčiky. Zároveň Zvalovci pracujú aj na otvorení druhej prevádzky v Novej Cvernovke na Račianskej ulici. Spúšťajú aj projekt na osvetu zero waste a bezobalového života pod názvom Dasato a v roku 2019 by mal pribudnúť aj e-shop. „Avšak všetko pekne postupne a hlavne stále s radosťou. To je pre nás to najdôležitejšie,“ dodáva Daniela.
V korporátnej práci trpeli. Otvorili si vlastný bezobalový obchod
Ako hovorí, dopyt po ich výrobkoch sa neustále rýchlo zvyšuje a dnes už pečú šesťnásobné objemy ako na začiatku. „A aj to je často málo. Večer nám z koláčikov a pečiva nezostáva často ani omrvinka,“ hovorí. A v čom je ich klientela špecifická? Daniela hovorí, že ide o rôznorodých ľudí, ale hlavne sú to ľudia, ktorí zmýšľajú ekologickejšie, sú medzi nimi aj celiatici, vegáni, ale aj „všežrúti“.
„Ale hlavne sú to ľudia, ktorí majú radi dobro,“ uzatvára Daniela.
Hlavné foto: Alex Kiňová