Momentálne by sme všetci privítali nejaké dobré správy. Keďže mnohí obľubujeme kávu, poďme sa pozrieť na pozitívne novinky, ktoré sa týkajú jej pitia. Nový predbežný výskum totiž odhalil, prečo má káva pôsobivú škálu benefitov na naše zdravie a ako ovplyvňuje ľudské gény v procese epigenetickej zmeny.
Pitie kávy sa podľa výskumu spája s nižšou hladinou cukru v krvi, zdravšou pečeňou, lepšou pamäťou, prevenciou pred demenciou a možno i dlhším životom. Okrem toho je kokteilom zlúčením (a našej obľúbenej legálnej drogy kofeínu), ktoré nám zlepšujú náladu a spravidla sme vďaka ním znesiteľnejší približne od ôsmej hodiny ráno až do poludnia.
Skvelá káva aj doma? Tri rady, ako na to,
od najlepšieho slovenského baristu
V najnovšej štúdii, ktorá však ešte stále prebieha, chceli vedci odhaliť, prečo sa v rôznych ďalších výskumoch káva a niekedy i čaj spájajú so zdravotnými benefitmi. Vo väčšine prípadov sú štúdie o týchto nápojoch založené na pozorovaní a opierajú sa o koreláciu, nie o príčinnú súvislosť. Takže nájsť príčinu zdravotných benefitov by bolo skutočne prevratné.
Vedci sa v tomto prípade zamerali na epigenetické zmeny, teda environmentálne vplyvy na gény (v tomto prípade pitie kávy a čaju), ktoré zase menia génovú expresiu. „Epigenetika predstavuje modifikáciu DNA. Nemení základnú DNA sekvenciu, ale namiesto toho ovplyvňuje génovú expresiu,“ píšu vedci tejto štúdie. „Epigenetika je mechanizmus sprostredkujúci účinky faktorov výživy a životného štýlu na vznik ochorenia.“
Nedávajte ju do chladničky. Päť vecí o káve,
ktoré by ste (už dávno) mali vedieť
Tento výskum hodnotil ďalšie asociačné štúdie o pití kávy a čaju, na ktorých sa spolu zúčastnilo takmer 15800 ľudí európskeho a afroamerického pôvodu. Aby sa vedci dostali k tomuto počtu osôb, zahrnuli do svojho výskumu výsledky 15 epigenetických štúdií, ktoré kolektívne pokrývajú veľké územie. „Silnou stránkou tejto štúdie je veľkosť vzorky a multietnický prínos,“ uvádzajú odborníci.
Vedci regulovali aj ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť ľudské gény, a zamerali sa na epigenetické združenia špecifické pre pitie kávy či čaju. Našli medzi nimi také, o ktorých predpokladajú, že znižujú riziko vzniku určitých chorôb, predovšetkým ochorenia pečene a srdca.
Proces, v ktorom kávové zlúčeniny ovplyvňujú naše gény, sa nazýva metylácia DNA. Čím viac sa o tomto procese dozvedáme, tým väčšmi sa zdá, že ovládanie epigenetického prepínača je kľúčové pri rastúcom zozname ochorení a porúch. „Celkovo táto štúdia naznačuje, že sa pitie kávy spája s rozdielnymi úrovňami metylácie DNA. A tiež, že epigenetické variácie môžu vysvetľovať mechanizmus účinku kávy pri hodnotení rizika vzniku ochorení,“ píšu odborníci.
Toto nie je prvá štúdia, ktorá sa prepracovala k podobným výsledkom. Už skorší výskum zistil, že káva môže „opraviť“ rozbité vlákna DNA a posilniť ich proti ďalšiemu poškodeniu. Aj za tým je metylácia, ktorá zase môže ovplyvniť expresiu génov súvisiacich so všetkým od Alzheimerovej choroby, cukrovky 2. typu až po Parkinsonovu chorobu.
Aj keď je to dobrá správa, tieto zistenia sú stále predbežné a založené na pozorovaní korelácií medzi faktormi, nie na príčinných súvislostiach. I napriek tomu sa vedci dostávajú čoraz bližšie. Síce nepotrebujeme ďalší dôvod na to, aby sme si vychutnali kávu alebo čaj, no zároveň je pekné vedieť, že by pre našu DNA mohli byť prospešné.
Prispievateľ David DiSalvo píše pre Forbes.com o zdraví.
Našli ste chybu? Napíšte nám na [email protected]