7. septembra 2018

Ako si spríjemniť večer či víkend? Napríklad dobrým jedlom. Nechajte sa inšpirovať odporúčaniami, ktoré zostavil Peter Slačka, člen top desiatky najlepších kuchárov pre rok 2018 podľa odborných hodnotiteľov bedekra Gurmán na Slovensku.

Predtým, ako otvoril vlastný podnik, si odslúžil Peter Slačka päť rokov v zahraničí. Varil v Austrálii, v nemeckom Baden-Badene či vo Viedni.

Nový podnik Trnkovcov a šéfkuchára roka Heska:
Ponúkajú domáci chlieb a hru s chuťami

Dnes je šéfkuchárom a spolumajiteľom oceňovanej reštaurácie a bistra Baroza v bratislavskej Petržalke. Na Gurmán Award 2018 mu patrilo ôsme miesto v rebríčku Gurmán Best 20 Chefs.

lukáš slačka reštaurácia a bistro baroza petržalka bratislava šéfkuchár spolumajiteľ najlepšie tipyPeter Slačka, šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie a bistra Baroza. Foto: archív Baroza

Do svojho gastro výberu zaradil len podniky, do ktorých sám rád chodieva a zakaždým z nich odchádzal spokojný. Nech sa páči, pozrite si zoznam jemu osvedčených reštaurácií aj s krátkym zdôvodnením.

Iasai

Moderný ázijský food bar v úplnom centre Bratislavy, veľmi svieži, chutný a s otvorenou kuchyňou. Tím okolo šéfkuchára Tomáša Lysého ponúka super jedlo, prierez sushi a vôbec japonskej kuchyne.

Liviano Restaurant

Veľmi progresívna, pekná a sezónna kuchyňa v bratislavskej Petržalke. Šéfkuchár Martin Miklošík je trochu v tieni, myslím si, že neprávom. Pre mňa ide o jednu z vôbec najlepších kuchýň na Slovensku.

Sýpka u Ludvíka

Jednoduchší koncept neďaleko Nitry, všetko si vyrábajú sami a prinášajú naozaj kvalitnú kuchyňu. Navyše je cenovo dostupná pre každého, kto má rád domáce jedlo. Ďalším plusom je krásne a tiché vidiecke prostredie na mieste bývalej sýpky v obci Báb.

Ako nájsť skvelé jedlo?
Tipy od Slovenky, ktorá chce precestovať všetky krajiny sveta

Akadémia

Projekt rodiny Miroslava Trnku (zakladateľa spoločnosti Eset) a oceňovaného šéfkuchára Lukáša Heska na trnavskom Nádvorí. Ich piváreň a bistro ponúka jednoduchú a priamočiaru kuchyňu, skrátka veľmi chutné moderné pubové jedlo.

Gašperov mlyn

Storočný mlyn v slepej uličke, na konci podtatranskej obce Batizovce. Skvelá reštaurácia, ktorá však funguje iba na rezervácie. Šéfkuchár Jozef Breza a jeho tím pripravujú zážitkové, sezónne a vždy čerstvé jedlo. Vynikajúce. Tento rodinný podnik vo Vysokých Tatrách treba určite vyskúšať.

La Vita Ristorante

Trochu schovaná „pecka“ na sídlisku v bratislavskom Ružinove. Krátky jedálny lístok, moderný, čerstvý, sezónny. Za výborným projektom stojí šéfkuchár Daniel Karas.

Urban House

Môj obľúbený podnik v centre Bratislavy, a to pre jedlo aj atmosféru. Osobne mi tamojší štýl veľmi pripomína Austráliu a Melbourne, kde som nejaký čas žil. Výborné raňajky aj celodenné menu. Nikdy som nebol sklamaný, vždy mi tam chutilo.

Hotel Lomnica

Reštauráciu v centre Tatranskej Lomnice rozbiehal Gabo Kocák, tento rok ho nahradil český šéfkuchár Tomáš Levý. Zážitkové menu, krásne prostredie – a trochu viac nóbl. Za mňa skvelá práca, vysoký level gastronómie.

Hlavná foto: archív Baroza