14. júla 2019

Rozhodli ste sa pre dovolenku na Slovensku a rozmýšľate, kde by ste si mohli zájsť na dobré jedlo? Odporúčania ponúka Eva Polomská, ktorá sa ako jediná žena opätovne dostala do rebríčka dvadsiatky najlepších kuchárov roka podľa odborných hodnotiteľov bedekra Gurmán na Slovensku.

Šéfkuchárka Eva Polomská vedie rodinnú reštauráciu Sotto Ristorante v Spišskej Novej Vsi a zameriava sa na kuchyňu južného Talianska. Pre Forbes vybrala sedem reštaurácií, ktoré sa podľa nej oplatí navštíviť. Približuje, že vyberala najmä podľa šéfkuchárov, ktorých kuchyňu pozná. A, samozrejme, sú to miesta, kde si sama rada zájde na obed či večeru.

eva polomská sotto ristorante kam na jedlo čo na obede večeru food dobré jedlo Eva Polomská, šéfkuchárka rodinnej reštaurácie Sotto Ristorante. Foto: Silvia Kajanovičová

Nech sa páči, inšpirujte sa, tu je jej 7 tipov:

Lavante Sky Restaurant. Reštaurácia sa nachádza na 13. poschodí modernej budovy Orion v centre Dubnice nad Váhom. Šéfkuchár Michal Škorec spolupracuje s lokálnymi pestovateľmi a ponúka tradičné slovenské jedlá, ktoré však pripravuje na moderný spôsob s originálnou chuťou.

Kam sa vybrať na sladké? 6 tipov od majiteliek pekárne Fertucha

Reštaurácia Baránok. V niekdajšom zájazdovom hostinci, kde v minulosti s obľubou jedávali košickí mešťania, varí Michal Thiry. Tiež sa opiera o farmárske produkty, ale ponúka aj inovatívnu kuchyňu a zážitkové degustačné menu. Myslím, že v jeho košickej reštaurácii s bohatou históriou si vyberie každý.

Mamut Pub. Nachádza sa v Poprade a ide o projekt šéfkuchára Tomáša Tejbusa, ktorý vedie aj úspešný streetfoodový koncept Folks. Kuchyňa v Mamut Pube je v štýle bistra na vysokej úrovni a ponúka príjemnú a uvoľnenú atmosféru.

Kam sa vybrať na jedlo? 8 tipov od šéfkuchára Petra Slačku

Reštaurácia Bachledka. Typická slovenská kuchyňa. Nemajú veľký výber jedál, ale pripravujú ich výborne, určite sa oplatí prísť na ich halušky či pirohy. Ako naznačuje názov, reštauráciu nájdete v Bachledovej doline, nachádza sa pod lyžiarskym svahom a neďaleko je aj Chodník korunami stromov.

Pivovar Erb. Pre mňa osobne ide o najlepšie remeselné pivo na Slovensku. V reštaurácii v historickom centre Banskej Štiavnice však aj skvele varia, vždy si rada dám ich gastronomické špeciality, ktoré sa hodia k ich výnimočnému pivu.

Bistro Chef. Opäť nepočítajte s veľkým jedálnym lístkom ani s celoročným menu, ale šéfkuchár Erik Volko a jeho tím varia z lokálnych a čerstvých surovín a ich sezónna ponuka chutí výborne. Ak budete mať cestu do Zvolena, určite sa tam zastavte.

Gašperov mlyn a bistro Moment. Ide o rodinný podnik v podtatranskej obci Batizovce. Storočný a krásne zrekonštruovaný Gašperov mlyn, kde je šéfkuchárom Jozef Breza, ponúka exkluzívne degustačné menu, ktoré sa denne obmieňa a funguje iba na rezervácie. V tomto roku neďaleko mlyna otvorili aj nový koncept „v bistro štýle“, kde rezervácie nepotrebujete. Varia poctivú domácu kuchyňu a len pár jedál.

Hlavné foto: Silvia Kajanovičová

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk