28. septembra 2018

Dali by ste si ozaj chutný bratislavský rožok, ručne ťahanú štrúdľu či sladké víno z malokarpatskej oblasti? Tu je niekoľko odporúčaní od trojice majiteliek bratislavskej pekárne Fertucha, ktoré by ste mali vyskúšať, keď vás prepadne chuť na „niečo sladké“.

Sestry Barbora a Petra Bilčíkové a Lucia Čierna pred štyrmi rokmi vymysleli Fertuchu – rodinnú pekáreň určenú pre ľudí, ktorí vedia oceniť dobrý koláč a zaujímajú sa, z čoho je pripravený. Rady však ochutnávajú sladkosti aj inde a spoznávajú, čo pripravujú v iných prevádzkach.

Kam sa vybrať na jedlo? 8 tipov od šéfkuchára Petra Slačku

Nech sa páči, tu je ich šesťčlenný výber miest, kde im zakaždým chutilo, a kam sa podľa nich oplatí vybrať sa na návštevu.

FantastiCo. Vyrobiť originálne bratislavské rožky je kumšt, ale v rodinnej pekárni FantastiCo ich robia ozaj fantastické. Zaslúžili sa o obnovenie tradície chýrnej bratislavskej špeciality, ale výborné sú aj ich makové či orechové záviny.

Majiteľky pekárne Fertucha: (zľava) Barbora Bilčíková, Lucia Čierna a Petra Bilčíková. Foto: Miro Nôta

Mak z Jarnej. Najlepšia štrúdľa, ručne ťahaná, je od pani Gabiky Čechovičovej z Jarnej. Okrem samotného maku priamo od pestovateľky či famóznej štrúdle, nájdete v jej predajni v bratislavskom Fresh Markete aj makový olej, makovú čokoládu či makové a karamelové koláčiky.

Antica Toscana. Ak chcete zažiť toskánsku atmosféru aj tradičné chute a receptúry, vyberte sa do Rusoviec pri Bratislave. Tip na sladkosť: ochutnajte ich famóznu domácu taliansku panna cottu.

Keď susedom voňala bielizeň po káve, pražiareň presťahovali.
Ako vzniklo Verticcio?

Viecha malých vinárov. Nájdete ich na Košickej aj Radlinského ulici v Bratislave – ponúkajú skvelé víno z malokarpatskej oblasti a k tomu vždy aj dačo pod zub. A to ich sladučké vínko… Naše odporúčanie: Pesecká Leánka od Chowaniec&Krajčírovič, Dievčie Hrozno od Vínko Klimko či Dunaj rosé od Roberta Halásza.

Ak máte chuť na zmrzlinu… My si ju doprajeme aj v septembri. Osvedčená bratislavská paráda je Koun, rovnako rady však máme aj I Nonni Cremeria na Laurinskej ulici, kde majú dokonca aj varianty bez cukru.

Yeme. Potravinový reťazec má podľa nás plnochutnú aj vlastnú pekáreň. Nájdete tam nielen veľký výber rôznych druhov chleba, ale super je tiež ich výroba koláčov a dezertov. Ponuka je široká, myslíme si, že každý si v nej nájde „to svoje“.

Hlavné foto: Miro Nôta