10. mája 2018

Dominika Svetíková s Renátou Hečkovou robili brunch doma cez víkendy najprv len pre kamarátov. Keď si uvedomili, že do toho investujú veľa peňazí aj času, rozhodli sa minulý rok v novembri urobiť prvý väčší brunch v kaviarni, do ktorej Renáta piekla koláče. Najprv len zo zábavy. Prvý brunch bola skúšobná verzia, kde pozvali kamarátov. Dnes pod značkou Brunch_Bratislava raz za mesiac spájajú komunitu mladých ľudí, ktorú majú okolo seba a chcú sa stretávať, v malých kaviarňach a bistrách v blízkosti centra Bratislavy.

Brunch, spojenie raňajok s obedom, je vždy v nedeľu. Pripravovať ho začínajú už v piatok, keď robia prvý nákup. V sobotu na trhu na Žilinskej dokúpia od lokálnych výrobcov, čo je práve čerstvé a dostupné. „Berieme odtiaľ najmä vajcia a zeleninu, už máme overených predajcov. Jedlá sa snažíme prispôsobovať sezóne, preto v decembri nekupujeme napríklad paradajky. Teraz sme mali napríklad pesto z medvedieho cesnaku alebo reďkovky, lebo je sezóna a je toho veľa,“ usmieva sa Dominika, ktorá je v civilnom povolaní bookerka mužskej divízie modelov v agentúre Exit Model Management.

Torta od Kolachelly nemôže chýbať na žiadnom brunchi. Foto: Archív Brunch_Bratislava

Hoci sa ponuku jedál na brunchi snažia vždy obmieňať, majú aj stálice, ktoré si ľudia žiadajú. „Pavlove torty milujú všetci a vždy tam je aj cheesecake. Jedlá z vajíčok a banánový chlieb, toast s kozím syrom a chilli džemom, ktorý vyrába Renáta a ľudia sa toho nevedia dojesť,“ vymenúva obľúbené jedlá Dominika.

Gastrovýlet do Košíc. Čo ochutnať podľa blogera FoodTips?

Na privítanie dostanú hostia pohár prosecca alebo mimosy so šťavou z čerstvých pomarančov, vychutnať si môžu aj kávu alebo čaj. „Možno by to človek nepovedal, ale ľudia chcú piť aj v nedeľu doobeda,“ smeje sa Renáta.

Stálicou je chlieb s kozím syrom a chilli marmeládou. Poslednému brunchu kraľovali aj reďkovky. Foto: Archív Brunch_Bratislava

Pri vymýšľaní jedál aj finálnom foodstylingu sú obe kamarátky zohraté. Posledné úpravy dolaďuje Renáta. „Keď ľudia prídu a fotia si to, tešia sa, ako to vyzerá, je to vau pocit. Píšu nám aj potom na Instagrame a Facebooku,“ dodáva hrdo.

Bistro Mondieu sa rozrastá v centre Bratislavy

Najbližšiu nedeľu spoja dievčatá brunch prvýkrát aj s jógou a s umením. „Tí, čo sa pridajú už na jógu o ôsmej ráno, s nami strávia takmer celú nedeľu. V rámci agentúry máme pekný priestor a moja kolegyňa Katarína Branisová, ktorá je jogínka, nás prevedie Vinyasou. Potom bude nasledovať brunch, ktorého súčasťou bude pop-up shop. Ľudia si budú môcť kúpiť veci troch mladých, kreatívnych ľudí. Abstraktné stavy, Tero Abaffy aj Fosia sú naši kamaráti a začínajúci umelci,“ hovorí Dominika, ktorá sa z kreatívnej dvojice viac venuje marketingu brunchu na Instagrame a Facebooku. Ako hovorí, čo sa týka varenia a pečenia, je na tom lepšie Renáta. Pomáha im aj ich kamarát Michal Turza, ktorý im vymýšľa texty.

Na začiatku si obe mladé ženy mysleli, že brunch bude akcia na jeden, nanajvýš dva, razy, no zrazu tým žijú pomaly celý mesiac, pretože dostávajú aj ponuky na zabezpečenie cateringu. Pripravovali narodeninové oslavy a oslovil ich aj módny reťazec H&M, pre ktorý robili brunch pri predstavení novej kolekcie.

„Najprv sme to mysleli len zo srandy. Renáta pečie pod vlastnou značkou Kolachella do kaviarne Sväg to go na Palisádach v Bratislave. Zmestí sa tam asi 15 ľudí. Povedali sme si, že to urobíme tam. Nevedeli sme ešte, čo a ako. Navarili sme si, zavolali sme kamarátov, dali sme vstup 15 eur a malo to super ohlasy. Renáta veľmi dobre robí foodstyling, všetci si to začali fotiť na Instagram a Facebook. Vytvorila sa okolo toho veľká bublina, hoci to bola len skúšobná verzia,” hovorí Dominika.

“Povedali sme si, že spravíme ešte druhý. Tiež ešte v tej malej kaviarni. Urobili sme to tak, že sme zavolali 30 ľudí a rozdelili sme ich na polovicu, aby sa všetci zmestili. Bol tam veľký nátresk, tak sme tretí spravili vo väčších priestoroch v inom podniku. Snažíme sa brunch robiť ako pop-up v malých, domáckych podnikoch v okolí centra. Hlavne, nech to nie je v centre, je to dostupné aj pešo a dá sa tam aj zaparkovať. Nechceme niečo veľké komerčné,“ vysvetľuje.

Organizáciu brunchov by chcela mať Dominika aj v budúcnosti len ako hobby, ktoré ju teší, hoci by ich to aj slušne uživilo, ak by to robili full-time: „Rozhodli sme sa to pre ľudí urobiť aj preto, lebo tu malý a lokálny brunch nikto okrem veľkých hotelov neponúkal. Videli sme v tom zmysel. Vychytali sme dieru na trhu. Ľudia by chceli, aby sme robili brunche častejšie, ale obe máme full-time prácu. Je to niekedy ťažké skĺbiť, ale máme to rady.”

Duo teraz cestuje nezávisle od seba hľadať inšpiráciu na brunche do Londýna. Tvrdí, že kým to bude ľudí ďalej baviť, bude sa v malej tradícii pokračovať.

Hlavná foto: Dominika (vľavo) s Renátou pred začiatkom brunchu. Foto: Archív Brunch_Bratislava