30. júla 2019

Aj špičkového šéfkuchára Michala Konráda očarila pouličná gastronómia. Jeden streetfoodový projekt už sám vybudoval, no teraz vyberá pre Forbes ďalšie, ktoré sa oplatí na ulici ochutnať.

Michal Konrád pracoval v špičkových reštauráciách Cocoon, Kyashii či Chino Latino v Londýne, na Gurmán Awards ho ocenili titulom Kuchár roka na Slovensku. Deväť rokov šéfoval kuchyni v bratislavskej reštaurácii Fou Zoo, ktorá pod jeho vedením získala titul prestížnej svetovej organizácie Gault & Millau za najlepšiu reštauráciu na Slovensku. Vychytené miesto však vlani v októbri opustil a začiatkom roka otvoril vlastný streetfoodový projekt Bao Brothers.

Michal Konrád spustil aj vlastný streetfoodový projekt, ktorý vychádza z ázijskej kuchyne.  Foto: Miro Nôta

Sám sa snaží pouličné jedlá ochutnávať a tie, ktoré ho doteraz najviac zaujali, zaradil do svojho výberu. Nech sa páči, tu je jeho 5 tipov:

Poľná kuchyňa. Zakaždým, keď som si u nich v stánku dal fish&chips, tak som si pochutnal. Morská šťuka obalená v pivnom cestíčku a hráškové pyré je ich „klasika“ a vždy mala vyladené chute. Okrem svojej vlajkovej lode však Martin Labanc ponúka aj rôzne „vychytávky“, ako kura na paprike či trhané rebrá s tarhoňou – a aj tie pripravuje výborne.

Poľná Kuchyňa: Ako v Bratislave uspieť so street foodom

Foodstock. Vyprážané japonské taštičky gyoza nutrične telu veľa nedajú, ale je to chuťovka. Jemné šťavnaté pirôžky sú obsypané sezamom, jarnou cibuľkou a preliate sladkou teriyaki omáčkou. Nájdete ich však nielen v stánkoch na ulici či na festivaloch, majú aj svoju kamennú prevádzku.

MumBhai Express. Chalan z Indie pripravuje ozaj autentické pouličné indické jedlá. Pre mňa veľmi príjemné prekvapenie. Farebný príves, tradičná hudba, vôňa korenín, čerstvé suroviny a super jedlo. Mal som napríklad chicken tikka masala a to ich kura som si nevedel vynachváliť. Shrey Kadam navyše svoje jedlá servíruje v „eco-friendly“ štýle.

Dolinky. Tradičný recept na československé dolky ponúkajú mladí manželia v novom šate. Na ich „minilievancoch“ ma zaujalo aj super cesto, ktoré je po upečení krásne nadýchané. Chuť umocňujú domáce polevy, navyše si ich môžete nakombinovať aj podľa vlastných predstáv. Z môjho pohľadu je to ozaj dobrota.

Petite Crêperie. Pouličná palacinkáreň, ktorá ponúka netradičné sladké aj slané variácie a svoje produkty skladá do šikovného kornútu, ktorý sa dobre drží v rukách. Všetko, čo som od nich jedol, môžem len pochváliť. Mne napríklad chutila kombinácia s kozím syrom, chorizom, rukolou a ľadovým šalátom, alebo sladká verzia so slaným domácim karamelom a banánom. A pripravujú aj bezlepkové verzie.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk