3. januára 2020

Prelom rokov je už neodmysliteľne spájaný s predsavzatiami. Tie väčšinou majú urobiť lepších ľudí z nás samých. Prestať fajčiť, prestať konzumovať alkohol, prípadne predsavzatie nevypiť ani kvapku alkoholu počas celého jedného mesiaca. 

Vo svete sa však spopularizovala nová výzva, ktorá má pomaly presah aj na Slovensku. Veganuary, teda vegánsky január, nemá pomôcť len nám, ale aj planéte. Ako je už z povedaného zrejmé, táto iniciatíva vyzýva ľudí, ktorí sú inak mäsožravci alebo vegetariáni, aby počas jedného mesiaca skúsili vegánsku stravu. História Veganuary siaha k ďalšiemu úspešnému hnutiu Movember, ktoré zasa upozorňuje na problematiku mužského zdravia. 

Subway sa pustil do spolupráce s Beyond Meat. Dokáže rastlinné mäso zachrániť tieto sendviče?

Podľa oficiálnej štatistiky iniciatívy sa minulý rok do tejto výzvy zapojilo viac ako štvrťmilióna ľudí na celom svete a až 60-tisíc z nich potom zostalo pri vegánskej strave. Viac ako 500 značiek a obchodov myšlienku podporilo a dokonca vzniklo približne 200 vegánskych produktov. Iniciatíva Veganury pôvodne vznika v roku 2014 a minulý rok bol jej najúspešnejším. Veľkú úlohu v tomto úspechu zohrali podľa iniciátorov aj celebrity. Medzi ambasádormi sa objavili známe mená ako Joaquin Phoenix, Alicia Silverstone či Mayim Bialik.

Veganuary? Slovensko sa rozbieha

Na Slovensku tento fenomén propagujú skôr vegánski či enviromentálni aktivisti. „Väčšina vegánov neprestala jesť mäso a živočíšne výrobky preto, že by im nechutili, ale z etických, zdravotných a ekologických dôvodov,“ opísala dôvody, prečo začať s rastlinnou stravou v nedávnom rozhovore pre Forbes zrejme najznámejšia slovenská vegánka Nikoleta Kováčová. 

Medzi celebritných popularizátorov bez živočíšnej stravy patrí športovec Martin Šmahel, ktorý svoj profil na sociálnej sieti pravidelne zásobuje rastlinnými receptami a odporúčaniami. 

270-miliardový trh s hovädzím atakujú inovátori s náhradou mäsa. Priekopníkov máme aj na Slovensku

Zástancovia vegánstva pravidelne informujú o benefitoch tejto diéty. Od lepšieho zdravotného stavu, zhodenia nadbytočných kíl či krajšej pleti. Niektorí športovci sa dokonca vyjadrili, že vďaka rastlinnej strave majú väčšiu výdrž alebo sa dokážu popasovať s väčšími hmotnosťami pri posilňovaní.

V prípade, že ste sa rozhodli prijať výzvu na tento január, dnes už existujú desiatky profilov na sociálnych sieťach, ktoré odporučia jednoduchšie, ale aj zložitejšie recepty. Okrem Nikolety Kováčovej, čiže Surovej Dcérky nájdete vegan tipy napríklad aj u českých influenceriek, Kamči Lindy Sedláčkovej či Karolíny Rathausovej, ktorú fanúšikovia poznajú aj pod prezývkou Dewii. 

Pozor na chýbajúce vitamíny

Aj keď má strava fanúšikov aj na strane lekárov a vedcov, tí neustále pripomínajú, že tak ako aj pri iných diétách je potrebné si strážiť potrebný prísun vitamínov. A to najmä B12, ktorý sa bežne nachádza v mäse, rybách, vajciach, mliečnych produktoch ale nie v ovocí, zelenine a obilninách. Preto je potrebné tento vitamín dopĺňať. Jeho dlhodobý nedostatok môže spôsobiť poškodenie nervovej sústavy. 

Jedným z rozmerov, ktorý býva často spomínaný pri nabádaní k vegánstvu je ekológia. Dôvod je prostý: ak nejeme mäso ani žiadne živočíšne produkty, vaša uhlíková stopa je značne menšia ako pri ostatných. Je totiž preukázané, že chov dobytka, najmä toho hovädzieho je jednou z príčin zmien podnebia. 

Ako odporúča začať s vegánstvom Nikoleta Kováčová: 

Začiatok s vegánstvom by mal byť postupný. Aby človek mal čas objaviť nové potraviny, jedlá a naučiť sa všetko postupne, bez toho, aby človek narazil na situáciu, že je hladný a nevie, čo teraz jesť.

Každý týždeň môže mať určitý cieľ – objaviť alternatívy k mlieku, mäsu, syrom. Vždy jedna vec, na ktorú si vyhradíte čas. A postupne sa takto človek prepracuje cez vegetariánstvo, reducetariánstvo až po vegánstvo. 

Najskôr to chce trochu výskumu – zistiť aké jednoduché a dostupné recepty môžete skúsiť, nakúpiť nové, často neznáme potraviny, navštíviť vegánske podniky a vyskúšať nové jedlá, chute.

Do svojej stravy hlavne pridávajte nové potraviny. Vegánstvo nie je o tom, že niečo len vynecháte. Mäso a živočíšne zložky nahraďte väčším množstvom strukovín, obilnín, semien a zeleniny. 

O výžive odporúčam napríklad knihu Vegan for life alebo Becoming vegan, kde človek nájde aj ukážku jedálnička a všetko o strave.

Je dôležité si aj pripomínať motiváciu, pre ktorú človek chce vegánstvo skúšať. K tomu pomôžu dokumenty ako Earthling, Cowspiracy, The Gamechangers, Vegucated alebo knihy ako Eating animals.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk