19. februára 2020

Bratia Tomáš a Marek Buvalovci na východnom a strednom Slovensku budujú úspešnú sieť reštaurácií Restart Burger. Svoje burgre ponúkajú už v šiestich prevádzkach medzi Košicami a Liptovským Mikulášom a ich najnovším prírastkom je nový koncept rýchleho občerstvenia Express.

Obaja bratia šesť a pol roka pracovali v gastronómii v španielskej Malage a po návrate domov si povedali, že v Poprade skúsia rozbehnúť vlastný reštauračný biznis.

Tomáš a Marek Buvalovci. Foto: archív Restart Burger

Náročný rozbeh

„Našetrili sme si nejaké peniaze a chceli sme ich investovať do podnikania,“ spomína Tomáš Buvala. „Prvý zámer bol otvoriť steak house, lenže sme nevedeli nájsť kuchárov, ktorí by ich dokázali pripravovať na úrovni, akú požadujeme. Preto sme sa presunuli k burgrom. Stavili sme na kvalitu, mäso brali od lokálnych dodávateľov a žemle z neďalekej pekárne.“

Bez skúseností sa vrhli do gastrobiznisu.
Dnes sú vyhľadávaným bodom v Trenčíne

Rozbeh však označuje ako ťažký, hlavne brat Marek v reštaurácii trávil dni a noci a dolaďoval ich koncept. Prvý rok museli prevádzku dotovať aj z vlastných peňazí. Hovorí, že v roku 2014, keď so svojou prvou reštauráciou začínali, ešte neboli burgre natoľko trendy a klientela sa rozrastala len pomaly.

Vždy však mali podnikateľského ducha a nechceli zostať iba pri jednej reštaurácii. Nemali však v pláne ísť ďaleko od Popradu, a tak druhú prevádzku umiestnili v centre Liptovského Mikuláša. Približuje, že otvárali s malou dušičkou v prenajatých priestoroch. Ale prevádzka sa rýchlo ujala.

Ďalšie kroky bratov Buvalovcov smerovali do Košíc a vo väčšom meste išli aj do väčších priestorov s kapacitou 120 stoličiek. Vlani sa rozrástli o prevádzku v Spišskej Sobote, kde otvorili Restart café aj s tapas barom či shisha menu a Restart House s ubytovacou kapacitou 25 lôžok. Vo februári pribudol celkom nový koncept Restart Express v Demänovskej doline, ktorý by mal uspokojiť hlavne mladého a „uponáhľaného“ klienta.

Do nefungujúcich priestorov

„Zaujímavé je, že vo všetkých prípadoch sme šli do priestorov, kde sa prevádzkovala gastronómia a predošlí majitelia neboli príliš úspešní,“ približuje Tomáš. „Berieme ako výzvu, že ideme do nefungujúcich priestorov, v ktorých však my vidíme potenciál a snažíme sa im vrátiť život.“

Najnápaditejšie reštaurácie na Slovensku.
Šéfkuchár Jozef Breza dáva svojich 7 tipov

Vraví, že sa snažia ponúkať pohodovú kuchyňu, pri ktorej ľudia nemusia používať príbor a cítia sa dobre v príjemnom dizajnovom interiéri. Ich menu je postavené na burgroch, rebierkach a krídelkách. Centrálnu výrobňu majú v Dovalove, čo je mestská časť Liptovského Hrádku, a odtiaľ zásobujú všetky prevádzky burgrami aj omáčkami.

Spoločnosť Munet group, ktorá sieť prevádzok zastrešuje, má dnes okolo 80 zamestnancov a tržby za uplynulý rok sa pohybujú na úrovni dvoch miliónov eur. Všetky prevádzky si bratia zatiaľ režírujú sami a tento systém plánujú aj zachovať, no pri koncepte Express uvažujú aj nad modelom franšízy. Momentálne čakajú, ako sa ich nový model uchytí, ale Buvalovci majú predstavu, že každý rok by túžili otvoriť dve nové prevádzky a mieriť chcú aj na sever a západ Slovenska.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk