18. apríla 2020

Tridsiatka zástupcov reštaurácií, kaviarní, barov a hudobných klubov začiatkom týždňa v otvorenom liste vyzvala vládu o pomoc pri platení nájmov prenajímateľom priestorov. Nateraz takáto forma pomoci cez koaličnú radu neprešla, oslovili sme preto tri prevádzky, aby nám opísali, aká je v tejto situácii ich perspektíva.

„Vieme, že robíte čo je vo vašich silách, aby ste postupne zavádzali stimuly a pomoc podnikateľom aj bežným občanom, týmto si vás však dovoľujeme požiadať o ešte rýchlejšiu a adresnejšiu pomoc pre gastroprevádzky, aby sme tak predišli vlne bankrotov, konkurzov a následného pádu mnohých pridružených firiem,” napísali gastroprevádzky v liste, s tým, že patria a budú patriť k najviac postihnutým odvetviam aktuálnou korona krízou. Ich prevádzky sa zatvárali medzi prvými a zrejme sa otvoria medzi poslednými.

V lete sa im mala po piatich rokoch vrátiť investícia. Žufaňa sa dnes opiera o komunitu verných klientov

Vláde odkázali, že nájomné v reštauráciách patrí k úplne najvyšším v celom segmente. „Nájom často prevyšuje dokonca mzdové náklady, preto pomoc iba cez mzdy nebude postačujúca a nezabráni masívnemu prepúšťaniu. Tento týždeň začíname už druhý mesiac odstávky a začínajú byť splatné druhé mesačné nájmy. Doteraz sa táto časť nákladov nijak neriešila a je to pre nás časovaná bomba. Nikdy sme nežiadali o stopercentnú úhradu našich nákladov. Nežiadame o ňu ani teraz, v prípade pomoci s nájomným,” dodali zástpcovia prevádzok.

V stredu 15. apríla však minister hospodárstva Richard Sulík informoval, že koaličná rada neschválila návrh na preplácanie nájmov pre reštaurácie, bary, kluby a iné krízou postihnuté prevádzky. Slovensko zatiaľ nemá ani perspektívny plán otvárania zatvorených prevádzok, vláda prisľúbila oznámiť ďalšie informácie až v pondelok 20. apríla. Ako takáto situácia ovplyvňuje slovenské gastro prevádzky? Oslovili sme jedného veľkého hráča s viac ako 1000 zamestnancami, majiteľa strednej veľkej siete s prevádzkami v rôznych častiach Slovenska aj jedno malé bistro. 

Ako vidia situáciu v gastre veľké značky? Odpovedá Urban House, Bencik Culinary Group a ďalší

Medusa

Jedna z prevádzok siete Klubovňa. Foto: Medusa Group

Sieť gastro prevádzok, ktorá zamestnáva približne 1100 ľudí. Patria pod ňu značky Primi, Rio, wagamama, Kubu, Klubovňa, Crustino, Presto a ďalšie. Odpovedá majiteľ Peter Štecko.

Aký je váš ďalší postup po tom, ako cez koaličnú radu neprešiel návrh na preplácanie nájmov?

Musíme teraz zanalyzovať naše možnosti a vyčkať. Pri našich takmer tridsiatich prevádzkach, okrem prevádzok u našich korporátnych zákazníkov, sa suma nájmov dohromady pohybuje na úrovni státistícov eur. Ale viem, že pre malú kaviareň môže byť rovnako náročné platiť trojtisícový nájom. Ja verím, že to rozhodnutie vlády nie je definitívne. Neviem si totiž predstaviť, že sa teraz budú individuálne prerokovávať desiatky tisíc nájomných zmlúv, v ktorých sú protichodné záujmy. Ja chápem aj stranu prenajímateľov, že od nich nie je reálne očakávať úplné odpustenie nájmov, no všetko čo sa blíži čo i len k polovici pôvodnej sume nájmu je zase neakceptovateľné pre nás. Čiže sme v patovej situácii, kde by štát mal zasiahnuť a urobiť poriadok. Podľa mňa je to aj o solidarite. Gastro zatvorilo prevádzky úplne prvé a otvorí ich medzi poslednými. A my tie prevádzky máme zavreté pre všetkých ľudí, aby sme sa navzájom chránili. Preto vnímam, že máme morálne právo, aby štát našu situáciu riešil. Táto pomoc je navyše veľmi adresná a tým pádom ťažko zneužiteľná a za relatívne malé náklady v kontexte celkovej pomoci štátu.   

Ako hodnotíte doteraz prijaté kroky vlády pre pomoc vo vašom sektore a v akej situácii sa momentálne nachádzate?

Uvedomujem si, že sa vláda nachádza v extrémne zložitej situácii a štát má len určité možnosti pomoci. Podnikli sa už kroky, ktoré su k prospechu veci. Zároveň zdôrazňujem, že pre nás je to len čiastková pomoc, je stále veľa nákladov, ktoré nám ostávajú a náš cash flow má takisto len určité hranice. Do dnešného dňa navyše žiadna finančná pomoc neprišla, my sme už pritom odoslali marcové výplaty, zaplatili sme aj februárové odvody, čiže negenerujeme dlh voči štátu. Dnes je ešte skoro opísať našu situáciu, všetko sa bude odvíjať od toho, ako dlho budeme napokon musieť byť zavretí a podľa toho, aký bude následný rozbeh. Vtedy možno príde to najkrízovejšie obdobie, keď už nebudú platiť žiadne štátne záchranné mechanizmy, podniky budú musieť platiť réžiu a všetko v plnej výške, no možno budú mať 20 percent z pôvodného objemu zákazníkov. Vtedy sa podľa mňa naozaj rozhodne o tom, ktoré prevádzky prežijú a ktoré nie.  

Pomohlo by vám, keby vláda určila aspoň predbežný plán reštartu ekonomiky?

Absolútne áno. V tomto je kritika oprávnená, komunikačný chaos, ktorý ide z úradu vlády prináša neistotu. Mal by existovať nejaký „cestovný plán”, aj keď s kondicionálmi, aby sme vedeli aké sú vyhliadky. Práve teraz sa totiž rozhoduje, či príde ďalšia vlna prepúšťania alebo či v lete máme šancu ešte časť sezóny využiť. Nemôžeme Slovensko ekonomicky dusiť a čakať na nulový prírastok pacientov. Choroba pripravuje ľudí o životy, ale je bezcitné sa tváriť, že to, čo nastane po ekonomickom kolapse, nebude rovnako stáť ľudské životy, možno ešte v ďaleko väčšom množstve.

Fusion Group

Interiér baru. Foto: The Cuba Libre rum & cigar house

Spoločnosť prevádzkuje tri bary The Cuba Libre rum & cigar house v Bratislave, Prešove a Košiciach, sieť Yogi’s a podniky La Cubanita a Staré dobré Mexiko v Prešove. Zamestnáva 70 ľudí, odpovedá CEO Róbert Biroš. 

Aký je váš ďalší postup po tom, ako cez koaličnú radu neprešiel návrh na preplácanie nájmov?

Najprv je potrebné povedať, že pandémia, ktorej dnes čelíme, nás ochromila skôr, ako sme boli povinní zatvoriť naše prevádzky. Už týždeň predtým sa naše obraty prepadli o 40-50 percent. Následne sme vplyvom zatvorenia prevádzok prišli o všetky tržby. Nájomné tvorí druhú najvyššiu nákladovú položku, no je to fixný náklad, ktorému sa neubránime. Teraz je trochu priskoro hovoriť o dôsledkoch, sú prenajímatelia, ktorí situáciu čiastočne chápu a zaujali stanovisko čakania. No sú aj partneri, ktorí o zrušení, prípadne znížení nájomného nie sú ochotní jednať a nárokujú si na podmienky, ktoré nám vyplývajú zo zmluvy.

Ako hodnotíte doteraz prijaté kroky vlády pre pomoc vo vašom sektore a v akej situácii sa momentálne nachádzate?

Zatiaľ to pôsobí trochu chaoticky. Rozumieme, že táto vláda od svojho prvého dňa vošla do neznámeho prostredia a nikto z nás nepozná recept na úspech. My sme v situácii, kedy sme veľmi nervózni z toho, čo aktuálne prebieha, no zároveň sa obávame toho, čo bude. Vnímame to tak, že čím dlhšie budú platiť prísne reštrikcie, tým viac to postihne celý gastro segment.

Pomohlo by vám, keby vláda určila aspoň predbežný plán reštartu ekonomiky?

Určite áno. Nikto z nás nemal v šuflíku operačný plán na to, že raz zatvorí prevádzku a príde o všetky tržby. Aj preto dnes prevláda nervozita a strach. Mohli by sme sa konečne sústrediť na dôležité naplánovanie znovuotvorenia a dať tomu určitý systém.

Kubista

Bistro Kubista v Bratislave. Foto: Bistro Kubista

Bistro v Bratislave, zamestnáva 10 ľudí. Odpovedá majiteľka Bianka Serra.   

Aký je váš ďalší postup po tom, ako cez koaličnú radu neprešiel návrh na preplácanie nájmov?

Pokúsime sa situáciu vyriešiť s prenajímateľom a požiadať o solidárny ústupok vo forme zníženia nájmu. Budeme robiť všetko pre to, aby sme v tomto obmedzenom režime dokázali pokryť fixné náklady, medzi ktoré patria okrem nájmu aj energie. Ak to nebude možné, reálne rátame aj s možnosťou, že budeme musieť prevádzku dočasne uzatvoriť, nakoľko zadlžovať sa v tomto momente nepokladáme za správne.

Ako hodnotíte doteraz prijaté kroky vlády pre pomoc vo vašom sektore a v akej situácii sa momentálne nachádzate?

Musím priznať sklamanie, nakoľko sme očakávali vecnejšiu a predovšetkým rýchlejšiu pomoc. Máme vyše 40 dní trvajúci mimoriadny stav a s poľutovaním iba sledujeme a čakáme, či sa dočkáme jasne formulovanej podpory štátu, nakoľko takáto situácia je dlhodobo neudržateľná. Momentálne sme v stave, že ľudia si u nás môžu jedlo vyzdvihnúť. Bojujeme za naše podnikanie, zamestnancov aj dodávateľov dennodenne, nemáme zisky, ale minimalizujeme straty a snažíme sa robiť svoju prácu najlepšie ako vieme, byť správnymi hostiteľmi, nakoľko aj v momentálnej situácii je to pre nás otázka cti k nášmu remeslu a našim zákazníkom.

Pomohlo by vám, keby vláda určila aspoň predbežný plán reštartu ekonomiky?

Jednoznačne áno a skutočne veríme, že sa tak najbližšie dni aj stane.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?