Najznámejšia bratislavská zmrzlina dobýja zahraničie. Barbara Szalaiová (29) otvorila minulý týždeň vôbec prvú franšízu svojho zmrzlinového kráľovstva Koun. Najnovšie si na nezvyčajných príchutiach zmrzliny, ktorú miestni často označujú ako „hipsterskú“, budú pochutnávať až v Spojených arabských emirátoch.
Ide pritom o „prémiovú zmrzlinu“, ktorú vychválil aj blog leteckej spoločnosti Ryanair, keď bratislavskú prevádzku zaradil medzi 13 najlepších zmrzlinární v celej Európe. Svetový zmrzlinársky index jej dokonca minulý rok pripísal druhé miesto spomedzi všetkých na svete. Ako sa to mladej zmrzlinárke podarilo?
Bratislavská prevádzka funguje už štyri roky. Počas toho obdobia oslovila množstvo miestnych, počas letných mesiacov sa na zmrzlinu tvoria dlhé rady, v ktorých sú ľudia ochotní čakať na pochúťku aj pol hodiny. Zmrzlina je nezvyčajná nielen svojim zámerne „neuhladeným“ tvarom (kvôli nanášaniu špachtľami), ale aj príchuťami.
Džemy s alkoholom?
Mladú Slovenku ocenili aj michelinskí šéfkuchári
Nájdete tu napríklad ananásovú s rozmarínom, bazovú, rumovú, či príchuť cukrovej vaty, ruže, fialky, bazalky alebo muškátového vína. Práve netradičnosť zmrzliny, ktorej výrobe sa Barbara podučila na akadémii v Taliansku, zaujala aj obchodných partnerov zo Spojených arabských emirátov.
„Dlho hľadali zmrzlinu, ktorá by bola iná než tá, ktorú bežne majú. Precestovali celú Európu, až nakoniec skončili u nás. Prileteli dvakrát-trikrát inkognito a zakaždým im u nás veľmi chutilo. Následne nás kontaktovali s ponukou na spoluprácu,“ hovorí Barbara Szalaiová pre Forbes.sk.
Prípravy na otvorenie franšízy v Dubaji vrcholia. Foto: Barbara Szalaiová
Od prvého kontaktu ubehol rok. Počas tohto obdobia dolaďovali detaily a výsledkom je vôbec prvá zahraničná franšíza Kounu, ktorá sa nachádza na najrušnejšej ulici Jumeirah road 2 v centre Dubaja.
Prevádzka v Dubaji bude vyzerať takmer rovnako ako tá na Slovensku. „Zmrzliny budú rovnakých príchutí ako u nás. Rozdielom je, že nebudú mať v ponuke alkoholické zmrzliny, alebo tie, ktoré nedisponujú potrebným certifikátom halal,“ opisuje Szalaiová. Plánuje však namiešať aj niektoré špeciálne druhy, ktoré budú prispôsobené miestnym chutiam – nebudú tak chýbať ďatle alebo kardamóm.
Z dovoleniek si nosil domov ponožky.
Na Slovensku potom rozbehol Fusakle
Čo zostáva rovnaké, je aj celková filozofia podniku. „Platiť bude aj uprednostňovanie kvality nad kvantitou. V ponuke budú mať desať druhov gelata,“ dopĺňa úspešná zmrzlinárka. Samozrejmosťou sú aj ďalšie produkty ako káva, limonáda, semifredda, palacinky alebo waffle.
Koun stavil na netradičné príchute, v zmrzline nájdete aj rukolu. Foto: Barbara Szalaiová
V súčasnosti dokončujú prípravú fázu. „Kým sa nachádzam v Dubaji, pripravujeme soft opening, po doladení všetkých detailov sa už prevádzka otvorí na sto percent.“ Pozitívne ohlasy prichádzajú aj teraz.
„Už sa rozdávala prvá várka zmrzliny ľuďom na ulici a lokálnym veľmi chutila. Dokonca nám písali aj Slováci žijúci v Dubaji a veľmi sa tešia, že budú mať kúsok Slovenska v Spojených arabských emirátoch,“ hovorí Szalaiová a jedným dychom dodáva: „Je to splnený sen, ktorý sme ani nesnívali.“