25. septembra 2021

Máte chuť na „divokú“ kuchyňu v Modre, skvelé crème brûlée v Pezinku či kardamonové drdoly v centre Bratislavy? Martina Grňová, majiteľka značky zdravých sladkostí Mandlove a členka aktuálneho rebríčka Forbes 30 pod 30, vás pozýva na svoje osvedčené miesta, kde si vždy rada vychutná dobré jedlo aj zákusky.

Martina Grňová vyštudovala matematicko-fyzikálnu fakultu v Bratislave a už počas vysokej školy si založila úspešný blog FoodLover.sk.V televíznej šou získala titul MasterChef a vybudovala značku Mandlove. Tá je postavená na paleo kuchyni, kladie dôraz na čerstvé potraviny, ktoré sa upravujú čo najprirodzenejšie.

V centre Bratislavy vlastní kaviareň Mandlove Srdco, svoje koláče dodáva aj do ďalších prevádzok na Slovensku, ale aj vo Viedni. Ponúka tiež cateringové služby a organizuje kurzy varenia a workshopy.

Nech sa páči, tu je jej 9 gastrotipov:

Wild Kitchen

Nové, nádherné miesto s čarovným dvorom. Jeho majiteľ žil 20 rokov v New Yorku a pracoval tam aj v michelinských reštauráciách. Rozhodol sa však pre návrat na Slovensko a v Modre na Starom trhu zrekonštruoval priestor niekdajšej stodoly.

Reklama
Foto: Wild Kitchen Modra

Vytvoril koncept „divokej“ kuchyne postavený na surovinách z lesov a lúk, všetko je lokálne, sezónne a úplne mi hrá na chute. Aktuálne moja jednotka, keď sa chcem ísť niekde najesť.

Fach

Moja srdcovka v centre Bratislavy, páči sa mi aj tým, že majú vlastnú pekáreň. Milujem najmä ich kváskový chlieb a kardamonové drdoly, tie v Bratislave nemajú konkurenciu. Ale výborné sú všetky ich remeselné koláče.

Reštaurácia zase ponúka sezónne a nápadité menu. Osobne mi ich štýl veľmi vyhovuje. Lokálne ryby, vegánske jedlá, skvelé ovocné šťavy či chutné raňajky. Myslím si, že si vyberie každý. Do Fachu chodím azda vôbec najčastejšie, jeden čas som tam bola aj štyri razy do týždňa.

Timi Amo Gelato & Coffee

Zmrzlináreň je v bratislavskom Ružinove na Rumančekovej ulici, no prevádzku majú aj v Rovinke. Už pri prvom súste spoznáte, ako dbajú na kvalitu surovín.

Sami si vyrábajú nugátové či orieškové krémy, používajú poctivé mlieko a smotanu. Oplatí sa vyskúšať a myslím si, že si návštevu zopakujete.

Favor.it

Veľmi príjemný a útulný podnik, také malé Taliansko ukryté medzi rodinnými domami v Devínskej Novej Vsi. Majú brutálne dobré gelato, očarí vás chuťou aj konzistenciou. Alebo ochutnajte ich laskonky v takom modernejšom prevedení.

Favor.it je talianske gastro s domácou zmrzlinou v Devínskej Novej Vsi. Foto: Favor.it al Ponte

Skvelá je tiež focaccia, teda u nich vyrábaný kváskový chlieb pôvodom z Janova plnený talianskymi šunkami a syrmi. Nájdete tam širokú ponuku prvotriednych talianskych potravín, ktoré si môžete kúpiť aj domov.

Mlsná Emma

Zbožňujem túto čokoládovňu v Pezinku a nielen preto, že tam dodávame aj naše koláče. Majú vlastnú výrobňu, strašne rada mám najmä ich crème brûlée.

Skvele pracujú s biočokoládou od rakúskej firmy Zotter, ponúkajú však aj výbornú kávu a zážitok umocňuje krásne prostredie v historickej budove.

U Dobrožrúta

Pekáreň aj obchodík v širšom centre Bratislavy, kde je všetko bezlepkové a vegánske. Mne chutí najmä ich chlieb a zo sladkého sú to štrúdle, predovšetkým maková. No majú aj „akože tvarohovú“, ale vyrobenú z tofu – a je to výborné.

Roxor Burger

Zaujalo ma nielen ich jedlo, ale aj príbeh a spôsob, ako svoj gastrobiznis robia. Fungujú na princípe jedinej prevádzky na Šancovej ulici v Bratislave, pripravujú tam skvelé burgre, ktoré denne vypredajú a bodka.

Stabilne si držia vysokú kvalitu, stále vymýšľajú nové príchute a všetko robia domáce. Poctivé a chutné. Nepoznám človeka, ktorý by to tam nemal rád a ja som jeden z nich.

Akademia

Ďalší podnik, kde chodím veľmi často. Na Nádvorí v Trnave nájdete skvelé pubové jedlá od špičkového šéfkuchár Lukáša Heska. Lokálne a nápadité. V jedálnom lístku sa však určite oplatí pozrieť aj na dezerty, ktoré tiež pravidelne obmieňajú.

Iasai food bar

Prvotriedne suroviny, prvotriedna ázijská kuchyňa – a za mňa najmä ich suši. Podnik na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí je vyššia trieda, nielen chuťovo, ale aj cenovo. Ale podľa mňa tu minuté peniaze nebudete ľutovať.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?