11. februára 2020

Pri malom prieskume, kam sa v Bratislave vybrať na taliansku kuchyňu, sa viacero kuchárov zo slovenského rebríčka Gurmán Award zhodlo na reštaurácii Con Forchetta. Talianska trattoria sa nachádza v Rači a pred vyše dvoma rokmi ju otvorili traja dlhoroční kolegovia z gastrobiznisu: Tomáš Sika, Matúš Svida a Róbert Marhefka.

Na začiatku nemali jasne stanovený koncept, povedali si, že sa rozhodnú až na základe priestoru. V Bratislave pochodili viaceré lokality a v auguste 2017 sa jednohlasne stotožnili, že berú niekdajší rodinný dom v Rači.

Šéfkuchár a spolumajiteľ Tomáš Sika. Foto: archív Con Forchetta

„Má super atmosféru. Keď sme tam vstúpili, okamžite sme mali pocit, akoby sme prišli domov,“ spomína Tomáš Sika, spolumajiteľ aj šéfkuchár reštaurácie. „Práve z toho sme chceli ťažiť, vybudovať jednoduchý domácky podnik, ktorý sa na nič nehrá. Na to sa ideálne hodí koncept talianskej trattorie, s ktorým sme navyše mali skúsenosti z bývalej práce.“

Uvedomovali si aj mínusy lokality, a to že dom je trochu zastrčený v okrajovej časti mesta, ale tento hendikep zase prevažovali benefity v podobe veľkého parkoviska, vlastnej terasy či rozumnej ceny nájomného.

Príbeh vzniku kukuričných lupienkov: pomohla aj náhoda

Trojmesačnú rekonštrukciu zrealizovali viac-menej svojpomocne a následne v tichosti spustili skúšobnú prevádzku. „Celý rozbeh sme si odrobili sami, aby sme podnik čo najlepšie vyladili. A až začiatkom roka 2018 sme začali prijímať prvých zamestnancov,“ približuje Tomáš Sika.

Klope na drevo, že ich reštaurácii sa hneď od otvorenia darilo a neprešli si hluchým obdobím. Dopĺňa, že prvotnú investíciu ešte nemajú splatenú, ale nemuseli si brať žiadne ďalšie pôžičky a všetko riešia z tržieb z podniku.

Interiér reštaurácie v bratislavskej Rači. Foto: archív Con Forchetta

Koncept Con Forchetta, alebo v preklade „s vidličkou“, je slovami šéfkuchára založený na jednoduchej domácej talianskej kuchyni s detailom na chuť. Dokresľuje, že jedlo servírujú skôr ležérnejšie a kladú dôraz, aby si hosť zapamätal práve jeho chuť. Medzi ich hity patria domáce cestoviny a pizza s chrumkavým okrajom.

Ponúkajú aj obedové menu „pronto piatti“ a špeciálne víkendové menu šéfkuchára, postavené na čerstvých sezónnych surovinách. Taliansky sortiment tvorí takmer 80 percent surovín kuchyne. Majú svojho dlhoročného dodávateľa a vedia sa pri ňom spoľahnúť, že nakupujú vždy kvalitne z talianskeho trhu. Pevný jedálny lístok obmieňajú dvakrát do roka a za inšpiráciou jazdia aj do Talianska, napríklad naposledy boli v Bologni.

Osolil steak a je z neho celebrita. Večera v reštaurácii,
ktorú preslávilo video

Maximálna kapacita podniku je 120 stoličiek, z ktorých sa polovica však nachádza na letnej terase. V zime umocňuje atmosféru podniku aj oheň v krbe, v teplejších mesiacoch pripravujú aj jedlá zo záhradného grilu.

V tomto roku plánujú zastrešiť dve tretiny terasy a rozšíriť celosezónnu kapacitu, koncom januára ich však zamestnávala zásadná rekonštrukcia kuchyne. Rozhodli sa ju vylepšiť aj logisticky preorganizovať, aby znížili čakaciu lehotu na jedlo počas víkendov, keď mávajú najväčší nápor.

Z menu reštaurácie. Foto: archív Con Forchetta

Traja spolumajitelia majú stanovený aj hlavný cieľ pre rok 2020: podnikanie v gastronómii chcú rozšíriť o ďalšiu prevádzku.

„Momentálne sme v štádiu, že hľadáme ďalší priestor,“ približuje Tomáš Sika. „Nebazírujeme však na tom, aby opäť išlo o taliansku kuchyňu. Skôr premýšľame nad konceptom postavenom na mäsových jedlách, ktorý by mal byť bez obsluhy, v štýle take-away. Pri jeho dotváraní však zaváži, kde sa podnik bude nachádzať. Opäť neuvažujeme o centre mesta, ale pozeráme sa skôr na perifériu Bratislavy a sídliskové zóny.“

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk