20. septembra 2019

Barmani sa vždy snažia prísť s niečím novým. Nech už ide o záhadné destiláty alebo horké, čerstvé a domácky vyrobené likéry, permutácie dobrých nápojov sú zdanlivo nekonečné. No jedna ingrediencia sa v poslednom čase objavuje čoraz častejšie. Čaj. Dali by ste sa nahovoriť na čajový drink?

„Škála príchutí z čajov môže byť jedinečná. Od jemných kvetinových podtónov až po silnejšie bylinkové príchute,“ vysvetľuje bližšie Tim Weigel, hlavný mixológ gastro siete Hakkasan Group. „Páči sa mi tiež, že varené čaje dodávajú kokteilom chuť, a to bez pridania ďalších kalórií. Je to čoraz dôležitejšie, pretože ľudia si viac uvedomujú nutričné hodnoty týchto ingrediencií. A tak sa varený čaj ozaj hodí.“ Nižšie preto nájdete 8 rôznych kokteilov, ktorých súčasťou je čaj. Inšpirujte sa.

Kokteil 1: Turkish Rose Tea

Kokteil Turkish Rose Tea má zelenú farbu vďaka matcha. Foto: Forbes.com/Hakkasan Las Vegas

Pri výrobe tohto kokteilu pre Hakkasan Las Vegas používa Weigel jazmínový čajový sirup, čajový prášok z matcha, gin Nolet’s Silver, likér St. Germain elderflower, čerstvú citrónovú šťavu a vaječný bielok. „Jazmínový čajový sirup dopĺňa chuť bazových kvetov v likéri a tureckej ruže v gine. Zvýraznené sú tak kvetinové príchute,“ hovorí Weigel.

Spojenie kávy a koktejlov mu prinieslo titul majstra sveta. Slovenský barman dnes pôsobí po celom svete

Tiež vysvetľuje, že prášok matcha je lepší ako varený zelený čaj, najmä pri rýchlej príprave kokteilov. „Obyčajne, ak pripravujete kokteil na čajovej báze, tak musíte najskôr pripraviť čaj a nechať ho vychladnúť. Okrem toho je varený čaj zriedenejší, než čajový prášok. A aj to treba zobrať do úvahy pri príprave kokteilu. Ako bonus dodáva matcha nápoju krásnu zelenú farbu.“

Kokteil 2: Punch

Nápoj s názvom Punch zahreje počas jesenného počasia. Foto: Forbes.com/Midnight Rambler

Klasický kokteil s názvom punch, ktorý sa skladá zo sladkého destilátu, kyslého destilátu, vody a korenia majú v ponuke v dallaskom podniku Midnight Rambler. Na mieste ale spoluautor baru Chad Solomon ponúka jeho jesennú verziu. Tá obsahuje whisky, čaj, tekvicu, javorový sirup, citrón a korenie. Využíva na to čaj Classic Chai značky In Pursuit of Tea, ktorého základom je čierny indický čaj z Assamu. Ten je okrem toho okorenený klinčekom, zeleným kardamónom, škoricou, zázvorom a rooibosom. Výsledkom je kokteil, ktorý zahreje a ľahko sa pije.

Kokteil 3: Evil Genius

V San Diegu podávajú kokteil Evil Genius. Foto: Forbes.com/Brogen Jessup Photography

Kokteil Evil Genius pochádza z podniku Polite Provisions, ktorý sa nachádza v San Diegu. Jeho súčasťou je japonská whisky, zázvorovo-broskyňový čaj, citrón, sirup, voda z pomarančových kvetov a likér Bittermens Scarborough. Podľa barmana Lowella Nestera v tomto nápoji nahradila japonská whisky bourbon. „Do nápoja pridávame ešte zázvorovo-broskyňový čaj, ktorý dokonale ladí s bielym korením a vanilkou destilátu,“ vysvetľuje.

Kokteil 4: Panyo Panyo

Tento nápoj obsahuje i ryžové mlieko. Foto: Forbes.com/Patricia Chang

„Panyo Panyo je neuveriteľne originálny kokteil,“ vraví Debora Fernandez, manažérka v Kaiyō reštaurácii v San Franciscu. Prečo? Pretože kombinuje destilát Capurro Pisco Moscatel, Martini & Rossi Ambratto Vermouth di Torino s ryžovým mliekom, harmančekovým čajom a horkým alkoholickým nápojom s príchuťou citróna a pomaranča. „Chcela som vzdať hold Japonsku. Presne v tejto krajine som totiž dostala nápad použiť ryžové mlieko a čaj,“ dodáva Fernandez.

Kokteil 5: Purple Mirage

Kokteil Purple Mirage mení farbu z fialovej na ružovú. Foto: Forbes.com/RedFarm

Na Manhattane sa nachádza moderná čínska reštaurácia RedFarm. V nej barman Shane Donovan mieša kokteil Purple Mirage, ktorého súčasťou je čaj z kvetov clitoria ternatea. Ten lúhuje v gine značky Greenhook . Následne pridá likér Disaronno, trstinový cukor, čerstvý citrón a to všetko pretrepe spolu s ľadom.

Najlepší barman sveta, Erik Lorincz zo Slovenska, otvára vlastný bar v centre Londýna

„Dôvod, pre ktorý som si vybral čaj z kvetu clitoria ternatea je, že si ľudia žiadajú zdravšie ingrediencie. A to nielen v potravinách, no tiež v nápojoch,“ vysvetľuje Donovan. „Tento čaj je vynikajúci, plný antioxidantov a bez kofeínu. Fialový odtieň kokteilu sa po pridaní citrusových plodov mení na ružový, čo mu dodáva šmrnc.“

Kokteil 6: G & Tea Ceremony

Klasický gin a tonik? Čo takto pridať čaj? Foto: Forbes.com/Eric Medsker

Nicolas Bennett pracuje ako beverage director v podniku Cedric´s at The Shed. Práve on ozvláštnil klasické duo džin a tonik pridaním čaju Darjeeling. „Tento čaj je z druhej úrody, ktorej zber sa zvyčajne koná koncom apríla alebo začiatkom mája. Pri tomto procese ide o maximalizáciu oxidácie listov,“ vraví. „Hľadal som niečo, čo by nezahlušilo chuť toniku a dopĺňalo by chuť džinu Roku. V tomto čaji cítiť podtón uhorky, ružovej vody a do kokteilu sa hodí.” Okrem džinu, toniku a čaju pridáva Bennett do G & Tea Ceremony tiež limetku a sirup.

Kokteil 7: Emerald City

Tento kokteil sa volá Emerald City. Vďačí za to zelenej farbe. Foto: Forbes.com/Clark Cabus

Kokteil Emerald City je inšpirovaný Japonskom a pochádza z dallaského baru Hide. Scott Jenkins, ktorý na mieste pracuje ako beverage director, začína s likérmi Shōchū a Midori. Následne pridá likér Yellow Chartreuse, zelený čaj matcha, limetku, med, grapefruit, biele korenie a celé vajce. „Používať čaj v kokteiloch je zložité. Kvalita čajových lístkov a dĺžka macerovania určuje, aký silný čaj bude. Keď chcem silnú príchuť bez toho, aby v nápoji príliš prerážal, tak ho doplním mliekom a chuť zostane nedotknutá.“

Kokteil 8: Mama Juan

Klasický dominikánsky nápoj v novej podobe. Foto: Forbes.com/Ashley Batz

V podniku Last Rites, ktorý sa nachádza v San Franciscu, ponúkajú kokteil Mama Juan. Je vytvorený na počesť hráča amerického futbalu Juana Marichala z Dominikánskej republiky, ktorý hral za tím Giants v rozmedzí rokov 1960 až 1973. Podľa Susan Eggett, bar manažérky, ide o modernú verziu tradičného dominikánskeho nápoja, ktorý má liečivé účinky a pôsobí i ako afrodiziakum.

„Tradičné recepty sa líšia, no väčšinou zahŕňajú rum, červené víno a med. Tieto ingrediencie sa zmiešajú s množstvom listov, koreňov a aromatických látok,“ vraví Eggett. Jej kokteil Mama Juan ale obsahuje rum, limetku, víno Cochi Americano, vermút Punt e Mes, orechový likér, zázvorové pivo, sirup z yerba mate čaju a med.

Prispievateľ Kevin Gray píše pre Forbes.com o nápojoch.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk