17. septembra 2019

Rozhodnutie žiť v zahraničí bolo podmienené prácou jej rodičov. Otec Slovenky Zuzany Čapkovej Turčanovej totiž pôsobil v barcelonskej opere Gran Teatre del Liceu ako jeden z prvých huslistov. Jej mama bola zase reštaurátorkou v Národnom múzeu katalánskeho umenia.

Rodina pôvodne plánovala v Španielsku zotrvať len pár rokov, no to sa postupne stalo ich druhým domovom. A práve v tejto krajine Zuzana Čapková Turčanová v sebe objavila organizačný talent, jazykové schopnosti a radosť z práce s ľuďmi. Preto sa pustila do vlastného biznisu, má agentúru a pracuje ako manažérka eventov a konzultantka v oblasti gastronómie, cateringu, protokolu a inštitucionálnych vzťahov.

„Hovoríme o osemdesiatych rokoch a začiatky v inej krajine neboli ľahké. Dnes viem, že rodičia boli odvážni a chceli nám s bratom dopriať skúsenosti a vzdelanie,“ približuje na margo života mimo Slovenska. Návštevám obvykle hovorí, že v Barcelone je skvelé podnebie, krásna architektúra, úžasná gastronómia i zaujímavá kultúra a história. Všetky tieto elementy sú súčasťou jej práce, čiže pre biznis si lepšie miesto ani nemohla priať. Mnoho možností jej priniesol aj fakt, že okrem španielčiny ovláda plynule tiež katalánčinu.

Neprestala sa vzdelávať

Do podnikania sa nepúšťala cielene. Išlo o obyčajnú zhodu náhod. Udalosti sa pustili do chodu v roku 2008 počas krízy, ktorá podľa Zuzany zasiahla Španielsko veľmi hlboko. Vtedy pracovala v Prats Fatjó Catering & Services, jednej z najväčších cateringových spoločností v krajine. Tá ale začala prepúšťať. Po odchode zo zamestnania začali Slovenke prichádzať ponuky na rôzne spolupráce.

Zuzana si pre svoj život i biznis vybrala Barcelonu. Foto: archív Z. Čapkovej Turčanovej

Spomína si i na jednu nečakanú, ktorá ju mimoriadne potešila a prekvapila. „Vyhľadal ma headhunter s ponukou práce pre michelinského šéfkuchára Carlesa Abellana. Chcel, aby som pre jeho značku rozbehla novú divíziu cateringu,“ spomína a dopĺňa, že začala tiež pôsobiť ako manažérka eventov pre slovenské a české firmy priamo v Barcelone. K tomu ju povzbudili priatelia a bývalí kolegovia.

Pracuje v slávnej rakúskej cukrárni. Slovenka vytvorila tortu za 25-tisíc eur

No neskôr sa rozhodla, že sa do podnikania pustí sama – ako manažérka eventov a konzultantka v oblasti cateringu. Počiatočné investície dnes odhaduje na 50-tisíc eur. Musela však opustiť svoje pôvodné zamestnania a premyslieť si podnikateľský nápad. „Za najhodnotnejšie investície považujem osobné skúsenosti, kontakty, spokojnosť a dôveru klientov. Tie mi pomáhajú šíriť si dobré meno a vďaka nim prichádzajú nové zákazky,“ konštatuje otvorene.

Zuzana sa nikdy nevidela ako podnikateľka či freelancerka. Bola to pre ňu výzva a kvôli nej si musela zvyknúť na pocit určitej neistoty. „Bolo mi jasné, že sa potrebujem ďalej vzdelávať. Popri biznise som absolvovala postgraduálne štúdium, odbor MICE (mítingy, stimuly, konferencie a výstavy, pozn. red.) a neskôr master degree so špecializáciou na medzinárodný protokol a inštitucionálne vzťahy,“ vysvetľuje bližšie.

Odišla zo slovenského ministerstva a pracuje pre vládu v Dubaji.
Je z nej špecialistka na zmenu klímy

V biznise stavila najmä na kontakty. Rozhodla sa, že jej obchodný model nebude mať priame náklady, akými sú zamestnanci. Radšej si vybudovala širokú sieť dodávateľov, s ktorými pravidelne spolupracuje, a kedykoľvek sa na nich môže obrátiť. „Lojalita ku klientom a k dodávateľom je tou najdôležitejšou hodnotou. Taktiež ide o kľúčový faktor ďalšej spolupráce,“ opisuje Zuzana.

Takto Zuzana pripravovala catering pre Formulu 1. Foto: archív Z. Čapkovej Turčanovej

Kráľovské rodiny, arabskí emirovia i futbalisti

Počas posledných rokov sa vďaka štúdiu venuje strategickej organizácií podujatí nielen ako manažérka eventov, ale aj protokolistka a odborníčka na inštitucionálne vzťahy. Spolupracovala s miestnymi vládnymi organizáciami, napríklad katalánskym parlamentom a úradom autonómnej vlády. „Oslovujú ma aj ako organizátorku pri návštevách slovenských štátnikov v Barcelone,“ dopĺňa vzápätí.

Počas svojej kariéry sa zapojila do rôznych podujatí. Na nich boli prítomní napríklad členovia španielskej kráľovskej rodiny, v Londýne sa zúčastnila na podujatí, ktoré organizovala firma spolupracujúca s anglickým princom Charlesom. Taktiež bola súčasťou tímu, ktorý pripravoval menu pre arabských emirov na súkromnej jachte aj pre sústredenie futbalového klubu FC Barcelona.

Takto Slovenka pred banketom kontroluje, či je všetko v poriadku a pripravené. Foto: archív Z. Čapkovej Turčanovej

Každý rok je pre ňu v biznise iný. Sú eventy, ktoré pripravuje s predstihom a pracuje na nich niekoľko mesiacov. Ďalšie musí zorganizovať za pár týždňov alebo dní. „Niekedy mám rozpracovaných 10 až 15 projektov,“ počíta. Na starosti má tiež podujatia, ktoré sa každoročne opakujú. Spolupracuje napríklad na MWC v Barcelone, čo je najdôležitejší kongres mobilných technológií v Európe, alebo na IBTM World, jednom z top kongresov cestovného ruchu na svete.

V rámci eventov, ktoré organizuje, zvyčajne riadi od 5 do 150 ľudí. Niekedy sa na jednom podujatí podieľa i 10 firiem, a vtedy je dôležitá komunikácia. Zuzane nesmie uniknúť žiadny detail. „Preto sú predpríprava, brífingy či scenáre neoddeliteľnou súčasťou práce manažéra eventov,“ ozrejmuje bližšie. Za dôležité považuje aj prezentácie dodávateľov, ktoré fungujú ako networkingové udalosti.

A čo bude ďalej?

Zuzana sa v Barcelone zapojila i do celkom iných projektov. Napríklad založila Československú asociáciu, v ktorej zastáva post prezidentky. „Mala som ho v hlave už niekoľko rokov. Ale potrebovala som mať pri sebe správnych ľudí,“ vysvetľuje. Vlani sa stretla s ďalšou dvojicou Sloveniek a jednou Češkou a konečne to vyšlo.

Do budúcnosti majú s asociáciou veľa plánov. Prednášky, návštevy športových klubov, v ktorých pôsobia Slováci a Česi, ako basketbalový tím FC Barcelona Bàsquet či tím vodného póla Club Natació Atlètic Barceloneta, výstavy, kultúrne podujatia pre krajanov a domácich či školu, v ktorej by sa mohla vyučovať slovenčina a čeština. A to všetko pod zastrešením slovenského i českého konzulátu, v spolupráci s ambasádami oboch krajín a ďalšími slovenskými a českými organizáciami.

Spoločne s bratom Milanom Čapkom tiež pripravujú autorské výstavy a prezentácie diel ich mamy, ktorá nie je len reštaurátorkou, ale tiež výtvarníčkou. A to hlavne na Slovensku, v Česku a Barcelone. Čoraz väčšmi sa Zuzana orientuje tiež na poradenstvo a výuku protokolu a inštitucionálnych vzťahov, gastronómie a cateringových služieb či rôzne eventy. Zároveň sa venuje manažmentu, preto by rada pripravila projekty a prednášky aj na Slovensku, kde sa stále cíti doma. „Návrat natrvalo momentálne neplánujem. Chýbalo by mi slnko, more a možno i prispôsobivejší charakter domácich,“ uzatvára.

Zuzana Čapková Turčanová je:

  • organizátorkou eventov
  • konzultantkou v oblastiach protokolu a inštitucionálnych vzťahov, protokolistkou
  • odborníčkou a konzultantkou v oblasti gastronómie a cateringových služieb
  • lektorkou master degree programov na 3 univerzitách v Barcelone
  • členkou akademického zboru Ramon Llull University v Barcelone
  • tlmočníčkou a prekladateľkou v kombinácii 4 jazykov (španielčina, katalánčina, čeština a slovenčina)
  • zakladateľkou Československej asociácie pre krajanov v Barcelone – Katalánsku

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk