25. novembra 2018

Na Slovensku je niečo ako hotelový Craig Ramsay a hospitality biznis pozná skutočne do detailu. Rodáčka z Čadce Iveta Pupišová začínala ako recepčná v hoteli vo Vrátnej doline, ďalšie skúsenosti nazbierala vo viacerých hotelových zariadeniach a neskôr sa vypracovala na šéfku 4-hviezdičkového hotela v Bratislave.

V istom bode svojej kariéry sa však rozhodla pre vlastné podnikanie. V súčasnosti organizuje vzdelávacie kurzy pre hoteliérov s názvom Akadémia hoteliéra, venuje sa hotelovému mystery shoppingu a tréningu hotelového personálu po celom Slovensku. Hovorí, že zmysel pre „hospitality“ bol vždy niekde hlboko v nej a k tejto práci má veľký rešpekt a hlboký vzťah. A jej skúsenému oku neunikne v hoteloch ani ten najmenší detail.

Iveta Pupišová pomáha hoteliérom zlepšovať svoje zariadenia a trénuje personál, aby mali hostia z pobytu čo najlepší zážitok. Foto: Miro Nôta pre Forbes

Iveta Pupišová pre Forbes spísala niekoľko tipov, ako si vybrať dobrý hotel a čo si treba všímať, keď vstúpite dnu, aby ste zistili, či je naozaj kvalitný a dobre manažovaný. Nasjkôr si však prečítajte pár všeobecných rád, aby ste sa pri voľbe hotela nespálili: „Ak si hľadáte hotel, mali by ste v prvom rade vedieť, čo chcete,“ začína rozprávanie Iveta Pupišová.

Najluxusnejší hotel Islandu: Výhľad z izieb priamo na Modrú lagúnu

Ak idete na služobnú cestu, ujasnite si, aký máte rozpočet a aký komfort očakávate. Komfort na solídnej úrovni by vám mal zaručovať hotel v triede štvor až päťhviezdičkového zariadenia. Zároveň Pupišová odporúča pozrieť si aj recenzie mienkotvorných portálov ako Booking či Tripadvisor. Ale poďme k veci: podľa akých znakov teda spoznáte dobrý hotel?

1. Komunikácia pri rezervácii

Už komunikácia s personálom pri rezervácii, jeho ochota a potvrdenie rezervácie nám vie napovedať o úrovni služieb. V hoteloch vyššej kategórie by ste mali dostať potvrdenie rezervácie v extra prílohe, kde je jasné, akú sumu účtuje hotel za izbu, jej kategória a čo všetko je potrebné doplatiť. Ak nie je extra príloha pri rezerváciách by to malo byť jasné z emailovej komunikácie.

Toto je 5 služieb hotelových komorníkov, ktoré vás prekvapia

2. Vstup do hotela

Pri vstupe do hotela, by sme mali mať príjemný pocit. Vstup hotela, jeho čistota, vôňa a hudba. Pri príchode k recepcii je to očný kontakt personálu. Recepcia je prvý kontakt s hosťom a niekedy vie veľa napovedať o úrovni hotela. Recepcia je zrkadlom celej spoločnosti. Hotel by mal byť vkusne zariadený a vytvárať vo vás príjemný pocit.

3. Kontakt s personálom na recepcii

Správanie recepčnej, kompetentnosť, uniforma prislúchajúca danej pozícii, úprava a snaha o vhodné odporučenie služieb hotela. Mala by vo vás vyvolať pocit, že ona a aj jej kolegovia sú vám počas vášho pobytu k dispozícii.

Po vstupe do izby by ste mali mať pocit, že izba bola pripravená špeciálne pre vás, postele dokonale ustlané, čisté a voňavé. Foto: Pexels

4. Hotelová izba

Keď vstúpite do hotelovej izby, mali by ste mať pocit, že je pripravená práve pre vás a ešte nikto nikdy v nej nebýval. Tento pocit vo vás vyvolá jedine čistota, všetko na svojom mieste. Záclony, závesy zrovnané, nič nemá pôsobiť rušivo. Posteľná bielizeň má byť čistá a vyžehlená. Okná a zrkadlá bez šmúh, pekne zastlaná pohodlná posteľ. Funkčný telefón, televízor a všetky elektrické zariadenia na izbe. Aktuálne informácie resp. tlačoviny majú byť na izbe k dispozícii čisté a nepokrčené.

5. Kúpeľňa

Kúpeľňa má byť čistá, bez vlasov. Vybavená by mala byť kvalitným froté a chýbať nesmie príjemná hotelová kozmetika.

6. Reštaurácia

Dobrá reštaurácia by mala byť štýlová. Pokiaľ nie je pri vstupe do reštaurácie personál, tak by vás mal aspoň niekto zaznamenať očným kontaktom. V lepších reštauráciach s rezerváciou budete na svoje miesto pri stole personálom usadení. Reštaurácia by tiež mala byť zariadená kvalitným nábytkom.

Personál v reštaurácii by sa mal dobre vyznať v ponuke jedálneho aj nápojové lístka a mal by vám vedieť poradiť. Foto: pexels.com

7. Personál v reštaurácii

Personál by mal byť dokonale informovaný o jedlách a nápojoch v jedálnom a nápojovom lístku. Mal by vedieť vhodne odporučiť jedlá a k tomu nápoje. Tiež by mal mať základné znalosti etikety.

V hotelovom wellness zariadení by ste mali zrelaxovať a odchádzať z neho oddýchnutí a s príjemným pocitom. Foto: pexels.com

8. Wellness

Pred vstupom by ste mali dostať informácie o wellness vybavení strediska. Hygiena, vybavenie zariadenia, štýl, relaxačná hudba a čistota by mali vytvárať pre vás príjemný zážitok. A po odchode by ste sa mali cítiť príjemne zrelaxovaní.

Hlavná foto: Pexels.com