3. júla 2020

Všade okolo náš počujeme a vidíme príbehy (a možno ich aj práve zažívame) o tom, ako si ľudia neužívajú to, čomu sa venujú, necítia sa za to dostatočne odmenení, zo svojej práce bývajú vyčerpaní a sú „zahltení“ vecami, ktoré sú podľa nich potrebné na dosiahnutie úspechu. Vo svete narastajú prípady prepracovanosti, stresu, vyčerpania a zármutku a stávajú sa normou pre mnoho ľudí na pracoviskách.

Keď robíte malý prieskum vo vyhľadávači Google, nájdete tisíce článkov a štúdií, ktoré hovoria o tom, ako sú stres a úzkosť z práce na vzostupe. Prieskum Korn Ferry z roku 2018 ukázal, že takmer dve tretiny profesionálov dnes pociťujú vyššie úrovne stresu než pred piatimi rokmi.

„Existuje množstvo faktorov, ktoré prispievajú k stresu v práci, napríklad držanie kroku s technologickými zmenami, zvýšená pracovná záťaž či medziľudské konflikty,“ vysvetľuje Dennis Baltzley, senior partner v Korn Ferry a Global head of Leadership Development Solutions.

Zdieľajú svoje know-how o práci na diaľku.
Ako byť efektívny v tímoch a aké nástroje využiť?

K dispozícii však máme aj mnohé efektívne prístupy, ktoré nám takýmto situáciám pomôžu predchádzať a poznáme veľa stratégií, ktorých cieľom je zmena spôsobu, akým pracujeme.

Nedávno som si pustila zaujímavý podcast Finding Brave s Bruceom Daisleym, niekdajším viceprezidentom spoločnosti Twitter, aby som sa dozvedela viac, ako pracovať príjemnejšie, zmysluplne, uspokojujúco a čo k tejto téme hovorí veda a výskum. Postrehy boli silné, no zároveň dostatočne jednoduché, aby pomohli hocikomu, kto chce vo svojej práci dosiahnuť určité zmeny.

Pár „hackov“, ktoré Daisly zdieľa

Vyzerá to tak, že stres, vyhorenie a nespokojnosť v práci sa stávajú novou normou pre mnohých ľudí. Čo podľa vášho výskumu poháňa tieto zmeny?

Bruce Daisley: Keď do našich telefónov dorazili e-maily, bolo to perfektné – cítili sme, že práca prestala byť miestom a stala sa činnosťou, počas ktorej nemusíme byť pripútaní k nášmu pracovnému stolu. Každý, kto bol v tom čase zamestnaný, si pamätá závistlivé pohľady, ktoré od nás dostávali ľudia s telefónmi značky Blackberry. My ostatní sme totiž riešili maily len za pracovným stolom a zdalo sa nám, že ťukanie do Blackberry predstavuje omnoho zábavnejší a pohodlnejší spôsob pracovania.

Ako sa motivovať do úloh, na ktoré nie je deadline?
Pomôžu vám tipy od psychológa či freelancerov

Ale to, čo sa stalo potom, nám nabúralo radosť z tohto zážitku. Potichu a neohlásene sa začal náš priemerný pracovný deň rozširovať. Dáta ukazujú, že dnes pracujeme o dve hodiny dlhšie (9,5 hodiny denne), ako tomu bolo pred 20 rokmi.

Možno ste sa už aj vy niekedy prichytili pri odpisovaní kolegom počas pozerania seriálu s vaším partnerom. Práve v takýchto chvíľach si uvedomujeme, ako naša práca „pohltila“ voľný čas.

Vidíme to všade okolo nás. Sme svedkami syndrómu vyhorenia, ktorému podľa niektorých štatistík čelí až polovica ľudí v kanceláriách a tieto čísla sú ešte vyššie napríklad v lekárskych a učiteľských profesiách.

Dnes potrebujeme priniesť väčší balans do spôsobu, akým využívame technológie. Pred tým, ako sa syndróm vyhorenia ešte viac rozrastie.

Doteraz ste boli viceprezidentom spoločnosti Twitter, kde ste dohliadali na Európu, Stredný východ a Afriku. Čo vás priviedlo k napísaniu knihy o tom, ako pracovať lepšie?

Každý si pravdepodobne pamätá časy, keď miloval svoju predchádzajúcu prácu. Možno to bolo vďaka skvelému tímu či inšpirujúcemu šéfovi. Bol som nesmierne hrdý, že sme v Twitteri v Londýne vytvorili magickú kultúru. Mal som obrovské šťastie, že mojou obľúbenou prácou bola tá, v ktorej som bol.

No potom – z veľkej časti pre moju neobratnosť a niekoľko omylov – sa niečo pokazilo. Biznis nešiel tak, ako sme chceli, a nie vždy sme tieto informácie komunikovali priamo zamestnancom. Opýtal som sa sám seba: Môžem ešte vrátiť pastu po vytlačení naspäť do tuby? Môžem túto kultúru vrátiť späť, aby bola energická, pozitívna a produktívna?

Uvedomil som si, že by som mohol stáť na pleciach obrov. Existuje totiž nespočetne veľa akademických prác, ako zlepšiť kultúru na pracovisku a tímovú súdržnosť, ale len veľmi málo z nich sa niekedy dostalo k ľuďom na plný úväzok. Rozhodol som sa teda niečo o tom napísať. Niečo, čo bude zábavné na čítanie a zároveň ľahké pri podnikaní krokov. Eat Sleep Work Repeat je ako kniha receptov o pracovnej kultúre, vhodná pre akýkoľvek typ stravovania.

Jej prvá časť sa zameriava na to, ako dobíjať energiu, nadšenie a kreativitu. Ktoré „hacky“ sú vaše najobľúbenejšie ?

Kniha je najmä o zlepšovaní tímovej kultúry a o tom, ako urobiť prácu zábavnejšou. Vybral som si tento spôsob, pretože mi veľa ľudí hovorilo, že sú takí unavení z práce, že predstava zlepšovania tímovej kultúry im neprišla v tejto chvíli ako priorita. Takže, čo môžeme urobiť preto, aby sme boli znova spokojní? Tu sú moje štyri odporúčania:

Vyskúšajte obednú prestávku

Jedna z najlepších intervencií je prestávka na obed. Zdá sa to nesmierne triviálne, ale ukazuje sa, že ľudia, ktorí si každý deň dávajú prestávku na obed, majú oveľa vyššiu úroveň energie. A nielen počas týždňa, ale aj cez víkendy.

Stíšte notifikácie a víkendové e-maily

Odporúčam tiež, aby si pracovníci vypli upozornenia na svojich telefónoch. Jeho účinkom bude menšie vyčerpanie, ktoré býva často dôsledkom neustále prerušovania počas práce. Táto časť knihy obsahuje veľa jednoduchých „hackov“, vďaka ktorým sa budete cítiť menej ostražití.

Viac sa smejte

Jedným z mojich najradostnejších objavov bolo, že sa potrebujeme viac smiať. Raz som mal šéfa, ktorý náš tím zvykol často zahriaknuť, aby sme sa nesmiali, že na to nie je priestor a čas, že prežívame ťažké obdobie. Neskôr som sa však rozprával s popredným odborníkom na smiech, profesorom Robertom Provinelom, ktorý mi povedal, že práve smiech je spôsobom, ako sa spájame s inými ľuďmi. Počas svojej praxe navštívil mnoho pracovísk a zistil, že ľudia sa smejú práve v situáciách, ktoré sa na prvý pohľad nezdajú až také vtipné.

Chodiace mítingy

Porady, počas ktorých chodíte, sú nesmierne osviežujúce. Navyše, pomôžu vám prísť s oveľa kreatívnejšími nápadmi.

Vo svojej knihe poskytujete rady pre lepšiu prácu nás samotných aj tímov. Čo robiť, ak nemáme pozíciu v manažmente?

Cieľovou skupinou tejto knihy sú prevažne osoby, ktoré nie sú manažérmi. Väčšina z nás cíti, že existujú situácie, ktoré nedokážeme zvládnuť sami, takže táto kniha prináša stelivo do tímových diskusií. Stačí aj malý podnet či dôkaz a môže sa tým rozprúdiť produktívna debata.

Mnohí z nás sa cítime bezmocní pokiaľ ide o našu prácu. Máme pocit, že sme povinní kontrolovať e-maily po večeroch, tráviť víkendy doháňaním zameškaného, ale poučenie knihy znie: Nad našou prácou máme viac kontroly, ako si myslíme.

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?