9. apríla 2019

Barbora Figľušová vyštudovala diplomaciu a medzinárodné vzťahy v Banskej Bystrici, cestovala po svete, ale napokon sa rozhodla podnikať na rodnom Horehroní, kde vybudovala Čučoriedkovo.

K pestovaniu čučoriedok ju priviedli rodičia, ktorí sad neďaleko Brezna pred 16 rokmi založili.

„V rodine sme premýšľali, ako využiť veľký kus pôdy okolo našej vtedajšej chaty. Mali sme predstavu, aby tam rástli zdravé plody, ktoré sa v regióne bežne nepestujú,” spomína Barbora. „Rozhodujúce bolo, keď sme sa dozvedeli, že na našich pozemkoch sa nachádza druh kyslej pôdy, ktorý je optimálny na pestovanie čučoriedok.“

Barbora Figľušová získala aj ocenenie Podnikateľka roka 2018. Foto: Ondřej Pýcha pre Forbes

Čučoriedky sa tu snažia pestovať čo najprirodzenejším spôsobom a na kríkoch prvého sadu dopestujú viac ako tisíc litrov. Figľušová približuje, že kríky si od skorej jari vyžadujú pomerne veľkú starostlivosť a sú náročné aj na poveternostné podmienky. Nie raz sa stalo, že časť úrody zničili silné letné búrky či krupobitie.

Reklama

30pod30: Pracuje v pobočke firmy zo Silicon Valley. Hovorí, že na Slovensku majú vedci väčší pokoj

„My chceme mať zdravé plody najvyššej kvality, preto nepoužívame syntetické prípravky na odburinenie a aplikujeme iba organické hnojivo, fermentovaný kravský hnoj,” vysvetľuje 27-ročná podnikateľka. „Ručne striháme kríky aj odstraňujeme burinu, aby nedošlo k poškodeniu plytkého koreňového systému. Dbáme aj na hrúbku štiepky okolo rastlín, ktorá má veľký vplyv na udržanie kyslosti pôdy.”

Sezóna dozrievania plodov je podľa počasia od júla do polovice septembra. Barbora približuje, že oni pestujú čučoriedku chocholíkatú, ktorej plody sú určené predovšetkým na konzumáciu v čerstvom stave a dodávajú ju aj do reštaurácií či farmárskych obchodov. Ešte doplní, že druhý známejší druh je čučoriedka obyčajná (lesná), ktorá je vhodnejšia na spracovanie.

Čučoriedky z Horehronia. Foto: archív Čučoriedkovo

Keďže jej rodina vlastní vhodnú pôdu, sady chce postupne rozširovať – a nielen o čučoriedkové kríky, ale aj o brusnice. A už teraz sa venuje aj včelárstvu.

Podľa jej slov si ľudia často neuvedomujú, že čučoriedky patria medzi vôbec najzdravšie ovocie, majú veľmi vysoký obsah antioxidantov a vitamínu C, prospievajú napríklad aj pri onkologických či kožných ochoreniach.

Na Slovensko priniesol najlepší olivový olej sveta. Majiteľ oleotéky radí, ako si správne olej vybrať a vychutnať

Vraví, že na Slovensku je viacero pestovateľov čučoriedok, ale konkurenciu víta a s niektorými aj spolupracuje a vymieňa si skúsenosti.

Barbora za svoj projekt Čučoriedkovo získala ocenenie Podnikateľka Slovenska 2018. Nedávno v Banskej Bstrici otvorila aj vlastné pohybové štúdio, v ktorom sa chce venovať skupinovým cvičeniam. Pracuje tiež ako marketingová riaditeľka vo firme na distribúciu veterinárnych liečiv a krmív.

Hlavné foto: Ondřej Pýcha/Forbes

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk