12. decembra 2020

Na konzumáciu mäsa sa kategoricky hľadí ako na niečo neekologické, no medzi jednotlivými druhmi mäsa sú rozdiely: je možné jesť ekologickejšie, a to uváženejším výberom mias, ktoré konzumujete. Mäso exportované do celého sveta, smerujúce na masový trh, má nepochybne škodlivý vplyv na planétu.

Náklady vo forme emisií skleníkových plynov, odlesňovania s cieľom vytvoriť plochy pre dobytok a pestovanie krmív a degradácie pôdy, spôsobenej odpadom z veľkochovov, sú vysoké. Stiesnené podmienky v poľnohospodárskych podnikoch navyše ignorujú dobré životné podmienky zvierat. K tomu prax rutinného podávania antibiotík zdravému dobytku z dôvodu prevencie, v niektorých krajinách aj na urýchlenie rastu zvierat, zvyšuje u ľudí nárast odolnosti voči antibiotikám.

Problematický metán i nehumánne podmienky

Hovädzie a jahňacie mäso patria k tým najväčším previnilcom, čo sa týka emisií skleníkových plynov. Tieto dva druhy zvierat spolu vyprodukujú viac metánu ako všetky ostatné druhy hospodárskych zvierat dohromady.

Kuracina má relatívne nízku uhlíkovú stopu, ale často dosahuje nízke hodnoty v oblasti dobrých životných podmienok. Napríklad v Spojenom kráľovstve je väčšina kurčiat plemena Ross. Žijú iba 35 dní a je im nanútený neprirodzene rýchly rast. Do jednej chovnej stanice je možné umiestniť až 50 000 sliepok a udržiavať ich v bdelom stave pri umelom svetle po dlhú dobu kvôli urýchleniu ich rastu.

Ekologickejšie varianty

Existujú aj iné spôsoby chovu hospodárskych zvierat s menej škodlivým, ba dokonca až pozitívnym vplyvom na životné prostredie. Napríklad systém s dobre nastaveným riadením dobytka, ktorý spása trávu, môže zlepšiť kvalitu pôdy a napomáhať sekvestrácii uhlíka. A to často na pôde, ktorá by sa inak nevyužila.

Uhlíková stopa hospodárskych zvierat sa líši v závislosti od poľnohospodárskych postupov, tu však uvádzame globálne priemery ekvivalentu CO2 v kilogramoch, emitovaného na 100 g bielkovín.

K týmto praktikám sa však nedá pristúpiť vo všetkých klimatických podmienkach a nie sú lacné. To znamená, že produkcia mäsa má v rôznych krajinách rozdielny vplyv na životné prostredie. Napríklad hovädzie mäso z Južnej Ameriky má v priemere trikrát vyššiu uhlíkovú stopu ako hovädzina z Európy.

Výber menej typických druhov mäsa môže reprezentovať ekologickejší prístup. Teľacie mäso je vedľajším produktom mliekarenského priemyslu. Zvyklo byť kontroverzné kvôli svojej krutej výrobnej metóde, ale do popredia sa dostáva nové odvetvie eticky chovaného teľacieho mäsa. Teľatá aspoň čiastočne spásajú pasienky a mäso je udržateľnejšie ako hovädzie mäso, pretože teľatá spotrebujú menej vody a obilia ako dospelý hovädzí dobytok a produkujú aj menej metánu.

Zverina i mäso z laboratória

Udržateľnejšie môžu byť aj ľahšie zvieratá (napríklad jeleň), ktoré neudupú pôdu až v takej miere ako ťažký dobytok. Menej zhutnená pôda znamená vyššiu absorpciu vody, ktorá pomáha zmierňovať riziko záplav. Zverina (voľne žijúce srny a holuby hrivnáky) je často udržateľnejšia ako mäso z poľnohospodárskych chovov, predovšetkým ak pochádza zo zvierat, ktoré sú utratené z dôvodu kontroly ich počtu, hoci táto prax je sama osebe kontroverzná.

Vo svete sa mäso pestuje aj v laboratóriu. Táto myšlienka je lákavá z hľadiska dobrých životných podmienok zvierat, ale životnému prostrediu by škodila menej ako „skutočné“ mäso vtedy, keby sa minimalizovala spotreba energie v laboratóriách a ak by sa zabránilo toxickým vedľajším produktom.

Ak chcete znížiť vplyv na životné prostredie pri konzumácii mäsa, snažte sa jesť menej a lepšie:

  • Znížte svoju spotrebu. Konzumácia menšieho množstva mäsa znamená, že pri nákupe môžete minúť viac na udržateľné ekologické odrody.
  • Vyhnite sa cenovo výhodným produktom v supermarkete a podporujte miestne, udržateľné alebo ekologické farmy. Tu sa zvieratá voľne pohybujú po pôde, ktorá nie je nadmerne obhospodarovaná, a spásajú trávu, namiesto toho, aby ich kŕmili výlučne obilím.
  • Pri konzumácii mäsa prijmite filozofiu „od rypáka po chvost“, pri ktorej sa používa každá časť alebo čo najviac zo zvieraťa. Napríklad, ak pripravujete pečené kurča, použite trup na výrobu vývaru. Znížite tým množstvo odpadu a vyhnete sa kúpe ďalších výrobkov.
  • Ak ste si už kúpili mäso, nevyhadzujte žiadnu jeho časť. Na internete nájdete tvorivé nápady, ako naložiť so zvyškami.

Každodenné ekodilemy

Kniha Žijeme zodpovedne? prináša jasné odpovede na ekologické dilemy, ktorým každodenne čelíme vo svojej snahe o udržateľný život. Dokopy ponúka viac ako 140 rád, vďaka ktorým sa budete môcť pustiť do postupnej zmeny svojich zvyklostí. Knihu si môžete kúpiť cez náš e-shop.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?