10. novembra 2021

Zohnala si stánok, chodila po food festivaloch a jarmokoch a vysvetľovala ľuďom, že bez ghí – čistého maslového tuku, ktorý vzniká prepúšťaním masla, sa skrátka (nadnesene povedané) nedá žiť. Detská zdravotná sestra Andrea Zpěváková Dostálová dala po polroku výpoveď. Výrobe ghí sa s kamarátkou začali venovať naplno.

Biznis rozbehli „na kolene“ – doma v kuchyni. Po poháre chodili samé do Břeclavy a maslo nakupovali v supermarketoch. Keďže sú obe samoživiteľky, viac si vtedy dovoliť nemohli.

Hneď na začiatku sa museli popasovať s problémom. Firmu na výrobu ghí totiž pôvodne založili Andreina kamarátka a jej spoločník. Ten si ju však rýchlo privlastnil.

„Povedala som jej, aby sa nevzdávala. Že je to skvelý a, v prvom rade, jej nápad. A že jej s tým pomôžem,“ spomína spoluzakladateľka Českého ghíčka. „Naplno som sa ghí začala venovať, keď som si bola istá, že zarobím toľko ako v nemocnici.“

Jediná majiteľka

Dnes je Andrea Zpěváková Dostálová jedinou majiteľkou značky. S kamarátkou sa v podnikaní rozišli po vzájomnej dohode. Ako konateľ vo firme figuruje ešte Andrein najstarší syn Adam.

Reklama

Práve Andreini dvaja synovia s ňou pred ôsmimi rokmi chodili po trhoch a jarmokoch a pomáhali jej. Adam je vizionár a sústredí sa na stratégiu biznisu. Andrea sa dnes venuje najmä marketingu. Priznáva, že s číslami to úplne nevie. Ekonomické záležitosti preto nechala na prevádzkového riaditeľa.

Ghí má malú konkurenciu nielen na domácom trhu, ale aj v zahraničí. Zdroj foto: archív Českého ghíčka

Dopyt po jej ghí totiž stále rástol a pochopila, že je na čase dať biznisu systém. Punkové začiatky sa podľa jej slov skončili pomerne rýchlo.

Bez konkurencie

Ukázalo sa, že výroba ghí je jedna veľká diera na trhu. Pred ôsmimi rokmi nemala Andrea konkurenciu. Podobný produkt sa v malom dovážal a predával v obchodoch s exotickým potravinami, no nikto ho oficiálne nevyrábal.

Vďaka pravidelnej účasti na nemeckom veľtrhu Biofach má České ghíčko zákazky aj v Španielsku, Slovinsku, Chorvátsku, Poľsku a v Belgicku. Výrazným odberateľom je podľa majiteľky aj Taliansko.

Na dohľad má Andrea Zpěváková Dostálová aj veľký obchod v Dubaji. „Aj za hranicami je konkurencia dosť malá,“ hovorí.

Zo zákazu úspech

Minulý rok mala firma s pätnástimi zamestnancami obrat 25 miliónov českých korún (takmer milión eur), tento rok by sa chcela dostať na 30 miliónov (takmer 1,2 milióna eur). Pandémia im totiž ekonomicky prospela.

„Ľudia boli doma a varili. Ani som si nestihla všimnúť, čo sa to vlastne deje – stále sme pracovali,“ hovorí hyperbolizovane Andrea.

Aj keď je ghí stále základom výroby, pribudla k nemu aj ghítela – nátierka s ghí s rôznymi príchuťami, sladená medom. „Vznikla úplnou náhodou. Na trhoch som vždy ľuďom dávala ochutnať chipsy vyprážané na ghí. Na jednej akcii mi však nedovolili vyprážať. Tak som v noci u kamarátky namiešala prvú ghítelu. Chcela som, aby ľudia vyskúšali, ako chutí ghí. Išli sa za ňou potrhať,“ hovorí.

Opatrné podnikanie

Aj napriek očividnému úspechu je Andrea Zpěváková Dostálová v podnikaní opatrná. Úvery takmer nevyužíva. „Z toho, čo zarobíme, nakúpime. A keďže sa objem zvyšuje, môžeme aj viac investovať,“ vysvetľuje. „Prevádzkový úver sme pred rokmi čerpali, keď sme prechádzali k inému dodávateľovi masla.“

Dovtedy totiž v Českom ghíčku za suroviny platili spätne. Keď sa však rozhodli využívať nemecké bio maslo, potrebovali ho uhradiť dopredu. V konvenčnej, nie bio kvalite, totiž ghí vyrábajú najmä pre český trh. Vyvážajú ho v bio kvalite.

„Podebradská mliekareň, od ktorej maslo nakupujeme, mala výpadok a iného dodávateľa sme u nás nezohnali. Preto sme nakúpili v Nemecku,“ hovorí a dodáva, že teraz už ghí robia len z českého masla.

Nové technológie

Ďalšiu pôžičku si Andrea zobrala na rekonštrukciu prevádzky. Podľa nej je však už dávno splatená. Dnes firma buduje ďalšiu prevádzku a požičiava si na novú technológiu.

„Ešte minulý rok sme poháre ghí plnili ručne,“ hovorí. Dnes na to už majú stroje.

Donedávna poháre plnili ručne. Dnes už na to majú stroje. Zdroj foto: archív Českého ghíčka

Firma zatiaľ sídli v prenajatom priestore, do piatich rokov by sa radi presťahovali do vlastného. „Rast nie je ohraničený. Práca nás musí baviť, to je jediné kritérium,“ vysvetľuje.

„Sťahujeme sa do väčších priestorov, pretože sa na nás valia ďalšie objednávky.“

Na dvoch stoličkách

Ghí nepredávajú len koncovým zákazníkom, ale aj firmám, ktoré z neho vyrábajú ďalšie produkty. „Práve sme začali spolupracovať s firmou, ktorá vyrába proteínové tyčinky. Používa do nich našu ghítelu,“ uvádza príklad Andrea.

Podľa jej slov ju táto práca veľmi baví. „Biznis beriem ako hru. Som prirodzenou optimistkou – verím, že sa deje všetko, čo sa má diať,“ hovorí a dodáva, že optimizmus a silu jej dodáva aj to, že tak trochu sedí na dvoch stoličkách naraz.

Reklama

„Venujem sa aj dočasnej pestúnskej starostlivosti. Máme doma trojmesačné bábätko,“ vysvetľuje.

Keď sa Andrea venuje firme, o bábätko sa stará jej manžel. Snaží sa však zorganizovať si čas tak, aby bola čo najviac doma. Hovorí, že ju obe povolania tešia a napĺňajú.

Článok vyšiel pôvodne na Forbes.cz. Jeho autorkou je Klára Mandausová, ktorá sa okrem malých a stredných firiem venuje aj zdravotníctvu a knižnému trhu.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?