15. novembra 2020

Nežná revolúcia a rozdelenie Československa boli dva míľniky, ktoré priviedli Borisa Weismanna a Mariána Lašša k založeniu spoločnosti Wela Porcelán. Už 25 rokov zabezpečujú ponuku pre stolovanie. Porcelán považujú za najkvalitnejší materiál, aký na stole môže byť. Riady z ich skladu sa nachádzajú aj v prezidentskom paláci a dokonca sa ocitli na stole pri návšteve pápeža Jána Pavla II. V ich ponuke sa však nájde každý, od jednoduchého bufetu až po špičkové hotely. 

Čo je základom prestretého stola? Ako vysvetľuje Weismann, ide o vytvorenie prirodzeného komfortu, na stole má byť presne to, čo hosť potrebuje. „Nemal by byť zbytočne obložený riadom, ale nesmie mu ani nič chýbať,“ hovorí.

Za najväčší úspech považuje fakt, že je ich obchodná spoločnosť na trhu dve a pol desaťročia. Ustáli všetky ekonomické otrasy a majú stabilnú odberateľskú klientelu. Ich porcelán sa objavil aj na pápežskom stole, keď Slovensko navštívil Ján Pavol II., nachádza sa v parlamente aj v prezidentských priestoroch. Bez problémov však obslúžia všetky kategórie zákazníkov. 

Obyčajný život socialistických pracovníkov

Skôr, než Weismann a Laššo začali pomýšľať na vlastný biznis, pracovali vo Výskumnom a vývojovom ústave sklárskom v Trenčíne, ktorý bol súčasťou podniku Tatrasklo. „Ja som bol na pozícii sklárskeho technológa, spoločník bol zase ekonóm,“ vysvetľuje Weismann. Ako kmeňoví zamestnanci žili obyčajný život socialistických pracovníkov. Dôležitým impulzom pre podnikanie bola Nežná revolúcia v roku 1989.  

Obchodná spoločnosť Wela Porcelán vznikla v roku 1995. Založili ju dvaja spoločníci. Foto: archív Wela Porcelán

„Mal som 27 rokov. Menili sa vlastnícke pomery a bolo možné založiť si súkromné podnikanie,“ spomína Weismann. Ďalším míľnikom bolo rozdelenie Československa v roku 1993. O komodity zo sklárskeho a porcelánového priemyslu bol veľký záujem. Existovala spoločná československá výroba, ale niektoré veci sa vyrábali len v  Čechách a po rozdelení sa museli dovážať,“ konštatuje Weismann. 

Ako dodáva, na Slovensku sa porcelán pre stolovanie nikdy nevyrábal, pretože chýba základná surovina v podobe kaolínu. Spoločne s Laššom ich zaujala myšlienka, že by absentujúci tovar začali dovážať.

Vďaka pôvodnému zamestnaniu, v rámci ktorého neskôr prešli aj do riadiacich funkcií, mali k dispozícii potrebné skúsenosti a kontakty. V roku 1995 preto v Trenčíne založili firmu Wela Porcelán. „V tom období vznikali spoločnosti ako huby po daždi. Každý sa púšťal do súkromného podnikania a vznikla eufória v spotrebiteľskej sfére,“ dodáva. 

Boli politicky nezaujímaví a skromní

Pri založení biznisu potrebovali podľa Weismanna hlavne podnikateľský zámer, šťastie, kapitál a odvahu. Hoci nerád politizuje, priznáva, že v tomto období firmy využívali politické kontakty. „My sme boli takí politicky nezaujímaví, že sme to nepotrebovali. Nechceli sme politické zastrešenie ani pochybne nadobudnutý kapitál, čo nám dalo slobodu. Boli sme dvaja skromní chlapi, ktorí sa pustili do biznisu,“ dopĺňa.

Práve sloboda je pre nich v spoločnosti Wela Porcelán dôležitá, vďaka nej môžu robiť rozhodnutia podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Za všetko si vždy zodpovedali sami, učili sa na vlastných chybách.          

Počiatočné investície dnes Weismann vyčísľuje na 100-tisíc slovenských korún, ktoré boli základným vkladom. Tie si rozdelili na polovicu. „Okrem vkladu odhadujem, že sme mohli investovať ešte 200- až 250-tisíc slovenských korún,“ upresňuje.

Na začiatku mali aj jednu výhodu, vďaka dobrým vzťahom s českými výrobcami získali vstupný tovar, ktorý mohli splatiť až neskôr, keď sa spoločnosť zabehne. Dnes je spoločnosť Wela Porcelán bez úverov, pôžičiek či lízingu.

V ponuke majú spoločníci výrobky od slovenských, českých aj zahraničných značiek. Foto: archív Wela Porcelán

Základným pilierom podnikania je pre nich odbornosť a profesionalita. „Ľudia musia rozumieť tomu, v čom pracujú. To platí od drobného živnostníka po špičkového manažéra,“ konštatuje. Sami boli ochotní zákazníkom vysvetľovať, aké parametre má dané sklo či porcelán a akými spôsobmi ich možno používať.

Výhodou podľa Weismanna bolo, že osobne poznal sklárske prostredie a neskôr si s kolegom prešli výroby všetkých komodít, ktoré predávajú. Zároveň odkazuje na skromnosť voči vlastnej spoločnosti.

„To sa asi málo nosí, ale firmu nemôžeme len dojiť a všetky osobné náklady prenášať na spoločnosť. Na to mnohí doplatili. Nie všetky zarobené peniaze sa dajú hneď odniesť domov,“ ozrejmuje.  

Porcelán nič neprekoná

Keď sa v spoločnosti Wela Porcelán rozhodli venovať distribúcii skla, porcelánu, keramiky a príborov, tak za tým stál aj vtedajší rozmach gastronómie. O ich tovar bol veľký záujem.

Kedysi sme náš sortiment delili na produkty pre domácnosť a produkty výhradne pre gastronomické prevádzky. Dnes sa tieto dve línie začínajú spájať,“ opisuje Weismann. Riady, ktoré sú dnes v podnikoch, si ľudia kupujú aj do svojich domácností.  

Ich hlavnou komoditou je práve porcelán pre gastronómiu. „Dodnes túto hmotu nič neprekonalo. Ja ju považujem za jednu z najčistejších a najkvalitnejších na stolovanie, zároveň je aj ekonomicky najvýhodnejšia,“ vraví Weismann.

Spoločníci si dávajú záležať predovšetkým na spokojnosti zákazníkov. Foto: archív Wela Porcelán

V ponuke majú spoločníci výhradne český, takzvaný karlovarský porcelán. „Porcelán za posledných asi osem rokov zaznamenal veľký pokrok v technológii glazúr. Výrobcovia dokážu porcelán zafarbiť nádhernými glazúrami, ktoré  napodobujú prírodné materiály, ako napríklad terakotu, drevo, mramor,“ dodáva. 

Museli sa prispôsobiť novodobému stolovaniu

Spoločníci museli reagovať na potreby klientely. Svet sa zrýchlil, čo malo dopad aj na stolovanie. „Dnes sa chce každý najesť rýchlo. Ideálne tak, že má v jednej ruke misku a druhou ťuká do počítača. Stolovanie prestáva byť časom, keď si má človek oddýchnuť, posadiť sa a dať si pauzu. Z toho nie som nadšený,“ hodnotí.

Do ponuky spoločnosti zaradili aj jednorazový riad, čo im nebolo veľmi po vôli. Trh si to však nevyhnutne žiadal. Sú akcie a udalosti, na ktorých nie je možnosť zbierať riad a umývať ho.  

A tiež zásobujeme niektoré kúpele, kde je bežné, že sa hostia v relaxačných častiach pohybujú bosí, tam sa z bezpečnostných dôvodov nesmie používať sklo alebo porcelán,“ prízvukuje. Weismanna najviac mrzí to, že jednorazový riad nemá so stolovaním veľa spoločného, skôr preň nemu upadá. Aj napriek tomu je oň stále väčší záujem.

Ľudia chcú porcelán vidieť a ohmatať

Spoločníci zriadili aj vzorkovňu, ktorú rozdelili na dve časti. V jednej časti majú vystavené produkty označené cenovkou a kódom, ktoré je možné ihneď zakúpiť. Na tomto mieste sa nachádza približne tritisíc produktov. Okrem toho vytvorili aj prezentačnú časť, takzvané „porcelánové centrum“.

„Vedeli sme svoje portfólio porcelánu prezentovať v katalógoch a na webe, ale ľudia ho chceli vidieť, ohmatať, zistiť, akú má váhu, ako sa bude niesť, ako na ňom bude vyzerať jedlo,“ vysvetľuje.

Tovar určený na distribúciu sa nachádza v skladových priestoroch, ktoré majú rozlohu viac ako 800 štvorcových metrov. Na fungovaní spoločnosti sa podieľa šesť zamestnancov na trvalý pracovný pomer. Mesačne vybavia približne 500 objednávok. 

Držať sa chcú toho, v čom sa vyznajú

Fungovanie firmy Wela Porcelán výrazne ovplyvnila pandémia, keďže spoločníci dodávajú tovar do oblasti gastronómie. „Tá trpí veľmi. Prvá sa zatvorila, posledná sa otvára a nám klesá odbyt,“ konštatuje Weismann. S tým sa museli vyrovnať, preto zaradili do ponuky produkty, ktoré doposiaľ nepredávali, napríklad dezinfekcie či rúška.

„Mrzí nás to o to viac, že posledné dva mesiace v roku sú vždy najúspešnejšie. Konajú sa vianočné večierky, oslavy, gastronomické zariadenia sú plné, ľudia si na konci roka doprajú. Nakupuje aj rozpočtový sektor, chodia k nám zo sociálnych zariadení, škôl,“ menuje.  

Neplánujú žiadne výrazné zmeny. Nemajú dôvod niečo pretvárať, držia sa sortimentu, ktorému rozumejú. Weismann síce priznáva, že občas mal nutkanie zaradiť do portfólia ďalšie komodity, no napokon si to rozmyslel, pretože v nich nebol zbehlý. Navyše, každý rok predstavujú novinky, ktorým musia rozumieť a odprezentovať ich. Základným kritériom pre ďalšie fungovanie spoločnosti zostáva spokojnosť zákazníkov. 

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?