Vybudovala úspešný podnik v centre Bratislavy a dnes má svoj gastro biznis v divadle a na ružinovskom sídlisku. Zuzana Sabolová, ktorú poznáte aj z televíznej šou, svoj nový koncept zMenu postavila na stredomorskej kuchyni s cieľom ponúknuť kvalitné denné menu a vždy čerstvé cestoviny.
Narodila sa v Bratislave, ale keď mala 12 rokov, presťahovali sa s rodičmi a bratom do Nízkych Tatier. Jej otcovi sa splnil sen, stal sa riaditeľom horského hotela. A dcéru potom nabádal, aby pomáhala na recepcii či v kuchyni. Vraví, že to robila s krajným odporom a vždy tvrdila, že ona teda v gastre nikdy pracovať nebude.
Zuzana Sabolová je aj porotkyňa v televíznej kuchárskej šou. Foto: Martin Črep
Po maturite sa vrátila do Bratislavy, vyštudovala marketing na Ekonomickej univerzite a po škole sa vybrala do Austrálie. S menšími prestávkami tam strávila štyri roky, pracovala v lyžiarskom stredisku a po zimnej sezóne mala voľno. Potrebovala však aj brigádu na leto a usmeje sa, že najatraktívnejšie bolo zamestnať sa v reštaurácii. Začínala umývaním riadu, neskôr sa vyšvihla až na manažérku. „O gastro biznise som sa tam veľa naučila,“ dopĺňa. A už pri ňom zostala.
V roku 2006 otvorila v centre Bratislavy reštauráciu San Marten, stal sa z nej vyhľadávaný podnik, po desiatich rokoch však z projektu odišla.
Šéfkuchár, ktorý vymenil 5 hviezdičiek za 4 kolesá
„Veľkú časť tamojšej klientely tvorili umelci a tí ma oslovili, že v SND majú prevádzku, ktorá slúži len pre členov divadla a potrebujú sa tam dobre najesť,“ približuje. Ponuku prijala, ale nedalo jej a ešte raz sa vrátila aj do úplného centra mesta. Aj tu otvorila maličké bistro, ktoré zastrešila pod známu značku Gatto Matto. Po vyše roku však spoluprácu ukončila a usmeje sa, nastali jej krásne časy. „Zrazu som mala čas pre seba, už som to po tých rokoch potrebovala, nepracovala som dlho do noci,“ dopĺňa.
Venovala sa bistru v divadle, gastro poradenstvu, robila cateringy, hudobné aj food festivaly, chodila na konferencie. A občas jej v hlave prebleskla myšlienka, že by nemuselo byť zlé mať nejaký fajn podnik fungujúci na dennej báze, ale nie priamo v centre mesta.
Interiér ružinovského podniku zMenu. Foto: Marek Kahay
Približuje, že neskôr, na základe dobrej kamarátskej referencie, ju vyhľadali majitelia administratívnej budovy v bratislavskom Ružinove a prišli s ponukou, či by nespustila prevádzku v ich priestoroch.
Mladá Slovenka vybudovala bistro v Paríži. A teraz mieri do Álp
„Povedala som si, že okej, toto je šanca otestovať koncept postavený na denných obedoch. Ponúkať menu al fresco z čerstvých a poctivých surovín, domáce cestoviny či voňavé rizotá,“ vykresľuje.
Podnik zMenu Pasta&Wine, ktorého je jedinou majiteľkou, otvorili 15. novembra a základ má v ľahkej stredomorskej kuchyni. V Taliansku si nechala vyrobiť stroj na cestoviny, ako vraví, krásnu ručnú prácu, priamo odtiaľ dováža aj produkty ako syry, prosciutto či ryby.
Kapacita reštaurácie je 34 miest, víkendy majú zatvorené, ale voľno podľa jej slov nemali zatiaľ ani raz. Pripravujú akcie pre uzavretú spoločnosť, najmä rodinné oslavy. „V lete chceme mať otvorené denne a na terase budeme robiť aj víkendový brunch,“ plánuje.
Jej pravou rukou je šéfkuchár Ľuboš Švrčič, so skúsenosťami z veľkých hotelových sietí, s ktorým spolupracovala už na predchádzajúcich projektoch. Varí však aj ona a hovorí, že pre majiteľa je veľká výhoda, keď si vie všetky veci pri chode prevádzky aj sám zastrešiť.
Zuzana Sabolová, porotkyňa z televíznej kuchárskej šou Moja mama varí lepšie ako tvoja, nedávno dostala ponuky otvoriť aj ďalšie podniky v iných administratívnych centrách a priznáva, že zvažuje aj koncept franšízy.