3. decembra 2021

Kwame Onwuachi vyrastal v južnom Bronxe v ťažkých podmienkach. Jeho rodičia boli rozvedení a rodina žila chudobne. Keď sa ako tínedžer začal stavať „na zadné“, poslala ho matka do Nigérie k otcovej rodine na prevýchovu. Po návrate do USA to však išlo s Kwamem dolu vodou – predával drogy, bol členom gangu a vylúčili ho z vysokej školy.

Ako dvadsiatnik pochopil, že by mal život zobrať do vlastných rúk. Začal v metre predávať cukrovinky a jeho snom bolo založiť si za utŕžené peniaze vlastnú cateringovú firmu. Ako hovorí, za dva mesiace sa mu takto podarilo zarobiť 20-tisíc dolárov.

Začínal u mamy

Podnikateľský nápad mu vnukla mama, ktorá z domu prevádzkovala cateringovú spoločnosť. A Kwamen so sestrou boli jej prvými dvoma zamestnancami. Jeho prvá skutočná práca bola v McDonald‘s, neskôr varil vo viacerých kuchyniach a reštauráciách po celej Louisiane, čím si upevnil lásku k vareniu.

„Pripomína mi to domov. Drží ma to pri zemi. Milujem na tom všetko,“ hovorí. „Je to zakorenené v mojej rodine. Je to moja súčasť.“

Po ukončení štúdia na kuchárskom inštitúte Culinary Institute of America pracoval v elitných manhattanských reštauráciách Per Se a Eleven Madison Park a zúčastnil sa súťaže Top Chef.

Reklama

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kwame Onwuachi (@chefkwameonwuachi)

Vysoký let, strmý pád

Do roku 2017, keď sa dostal do americkej verzie rebríčka Forbes 30 pod 30, získal 2 milióny dolárov na prevádzkovanie vlastnej reštaurácie – Shaw Bijou vo Washingtone. Reštaurácia si síce získala uznanie, existovala však len 11 týždňov. Onwuachi sa nezhodol s investormi.

Vzostup mladého šéfkuchára bol dramatický, o to bolestnejšie však prežíval svoj pád. Keď sa s touto skúsenosťou vysporiadal a napísal o nej knihu „Note From a Young Black Chef“, vrátil sa ako šéfkuchár. Mesiac po tom, ako Shaw Bijou skončila, otvoril si potichu reštauráciu s etiópskym jedlom. Nechcel čeliť tlaku tlače a fanúšikov. „Chcel som len znova variť,“ povedal.

Návrat ku koreňom

Vzdal sa okázalého menu, ktoré ponúkal v Shaw Bijou a otvoril Kith/Kin, kde podáva afro-karibské špeciality. Reštaurácia vzdáva hold krajinám, v ktorých má Onwuachi korene – Jamajke, Trinidadu, Nigérii a Louisianie. Otvoril si aj fast food, Philly Wing Fry, kde predáva sendviče cheesesteaks a vyprážané kura.

Pred dvomi rokmi vyhral Onwuachi cenu vychádzajúcej hviezdy Jamesa Bearda a časopis Food & Wine ho zaradil medzi najlepších nových amerických šéfkuchárov. Dočkal sa teda uznania, aké podľa jeho slov málokedy dostávajú afroamerickí kuchári. Vo svojej knihe do hĺbky opisuje, aké to je, byť Afroameričanom vo svete gurmánskeho stravovania, v ktorom je rasizmus až príliš bežný.

Chce, aby reštauračný priemysel vytváral viac príležitostí pre šéfkuchárov, ako je on sám. „Je potrebné toho veľa urobiť. Diverzifikácia kritikov je veľmi, veľmi dôležitá pre reštaurácie, ktoré ľudia poznajú,“ povedal na nedávnom stretnutí Forbes 30 pod 30 v Detroite.

No tým sa jeho plány nekončia – chcel by otvoriť ďalšie reštaurácie, napísať aspoň dve knihy a nechať sfilmovať svoj príbeh.

Článok vyšiel na Forbes.com. Autorom je prispievateľ Amy Feldman. Doplnené o informácie z článku od Melissy Kravitz Hoeffner.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?